De beste Scandinavische thrillerseries

24 september 2018

Het is herfst. Het wordt steeds vroeger donker en de temperatuur daalt. Tijd om te beginnen aan een fijne Scandinavische thriller-serie! Dus zet die pot thee, pak een dekentje, nestel je lekker op de bank en begin met lezen. Met deze series mag het lang herfst blijven.

Jens Henrik Jensen wordt ook wel het best bewaarde thrillergeheim van Denemarken genoemd. In de Oxen-serie gaat het over Niels Oxen, de hoogst onderscheiden soldaat die ooit in het Deense leger gediend heeft, is aan lagerwal geraakt. Hij zoekt rust en afzondering, maar raakt ongewild keer op keer betrokken bij politiezaken…

Cilla & Rolf Börjlind hebben een bejubelde en verfilmde Zweedse thrillerserie geschreven over de jonge rechercheur Olivia Rönning en de oude rot Tom Stilton. De thrillers zijn niet alleen uiterst spannend, maar kenmerken zich door hun maatschappelijke betrokkenheid. Het vijfde deel, Koudvuur, verschijnt in januari 2019.

Stieg Larsson schreef de eerste drie delen en David Lagercrantz de laatste twee. Over twee tegenpolen, Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander. Hij is een charmante man en een kritische journalist, en uitgever van het tijdschrift Millennium. Zij is een jonge, gecompliceerde, uiterst intelligente vrouw met zwartgeverfd haar, piercings en tatoeages, én ze is een hacker van wereldklasse. Het vierde deel, Wat ons niet zal doden, is opnieuw uitgebracht als filmeditie.

De boeken van Mikaela Bley zijn krachtig, spannend en meeslepend. De vroege dood van haar tweelingzus heeft bij misdaadverslaggever Ellen Tamm diepe sporen nagelaten. Tijdens haar werk komt ze in aanraking met ijzingwekkende zaken, die haar dwingen de confrontatie aan te gaan met haar eigen verleden.

De boeken van Jørn Lier Horst zijn intelligente klassieke politiethrillers. De Noorse inspecteur William Wisting ontrafelt op geheel eigen wijze deskundig de meest complexe zaken. Doordat Jørn Lier Horst zich laat inspireren door zijn eigen persoonlijke ervaringen als politieman, zijn de boeken buitengewoon realistisch en geloofwaardig.

Meer Scandinavische thrillers
Op de hoogte blijven van nieuwe Scandinavische thrillers? Volg dan de Facebookpagina Scandinavische Thrillers  of Instagram voor de nieuwste boeken, interviews met auteurs en de leukste prijsvragen.

Terug naar nieuwsoverzicht