Stieg Larsson

Stieg Larsson
'Hij krijgt vijf sterren: vier voor zijn waardevolle nalatenschap en een om aan de hemel te schitteren.' - de Volkskrant
De journalist Stieg Larsson was hoofdredacteur van het tijdschrift Expo . Hij gold als een van de kenners op het gebied van rechtsextremisme, en als zodanig werd hij vaak geraadpleegd. Larsson overleed in 2004, nog voordat Mannen die vrouwen haten , zijn eerste boek, werd gepubliceerd. De Zweedse kritieken waren overweldigend en het boek werd bekroond met de Glazen Sleutel, de prijs voor de beste Scandinavische misdaadroman. Daarna volgden in deze Millennium-trilogie De vrouw die met vuur speelde (2007) en Gerechtigheid (2008). Ook Gerechtigheid werd bekroond met de Glazen Sleutel. Na een slow start werden de Nederlandse vertalingen dankzij mond-tot-mondreclame ook in Nederland en Vlaanderen een daverend succes. Wereldwijd zijn er van Larssons trilogie ruim 75 miljoen exemplaren over de toonbank gegaan. De boeken werden in meer dan vijftig landen vertaald. Alle drie de boeken werden verfilmd en werden tevens een groot succes. Op verzoek van de erven van Stieg Larsson werd de Millennium-serie voortgezet. Eerst door David Lagercrantz en vervolgens door Karin Smirnoff.

Prijzen en nominaties

Prijzen en nominaties

  • De Glazen Sleutel voor 'Mannen die vrouwen haten' (2006) en 'Gerechtigheid' (2008) Prijs voor de beste misdaadroman van de Zweedse Detectiveacademie voor 'De vrouw die met vuur speelde' (2007) ITV3 Crime Thriller Award for International Author of the Year voor de trilogie (2008) UK Crime Award for Best Abridged Crime Audio book of 2008 voor 'De vrouw die met vuur speelde' (2009)

Artikelen over Stieg Larsson

12 thrillerpersonages over wie je elk boek wilt lezen!

Een goede thriller bevat niet alleen een sterke plot en de nodige plottwists om de lezer vast te houden. De personages zijn net zo belangrijk! Wij geven meer informatie over zeven populaire thrillerpersonages.

Blog
Lees meer

9x thrillers voor een spannende herfst

De donkere dagen van de herfst zijn de perfecte tijd om in je favoriete leesstoel neer te ploffen met een goede thriller. Wij hebben 9 boekentips!

Blog
Lees meer

8 thrillers met een geweldige plottwist

Het zijn de thrillers die je het hele verhaal op het puntje van je stoel weten te houden, om met je met het einde er zelfs vanaf te blazen. Thrillers met een plottwist die zelfs de doorgewinterde thrillerlezer niet snel vergeten zal. Wij hebben 8 spannende boeken met verrassende plottwists voor je op een rijtje gezet.

Blog
Lees meer