Maja Lunde: Hoe het virus ons kan veranderen
Van de auteur van de romans Het einde van de oceaan en De geschiedenis van bijen.
Allereerst gaan mijn gedachten uit naar iedereen die rechtstreeks door het virus is getroffen. Naar degenen die ziek zijn of zich zorgen maken over zieke dierbaren, en naar iedereen in de voorhoede die strijdt om voor anderen te zorgen en de samenleving draaiende te houden.
Met het oog op de toekomst en de impact die deze crisis zal hebben, denk ik dat de huidige situatie en het virus ons zullen veranderen.
Sommige gevolgen van de crisis zijn zelfs al zichtbaar. De verscheidene mogelijkheden van digitale communicatie worden nu bijvoorbeeld volledig benut. En ik heb er alle vertrouwen in dat het aantal vliegreizen de komende jaren zal afnemen, omdat we nu weten dat we elkaar ook digitaal kunnen zien, en niet in levenden lijve hoeven te ontmoeten.
Wat mensen nodig hebben
Bovendien denk ik dat het virus op emotioneel vlak van grote betekenis is. Hoewel we kampen met onzekerheid en angst, zullen velen van ons in tijden als deze ook juist gaan nadenken over dat wat ertoe doet, over wat het leven zinvol maakt. De uitgaven binnen de westerse wereld zijn de afgelopen dertig jaar enorm toegenomen, ook al weten we inmiddels allemaal dat die nieuwe telefoon of die extra vakantie niet nodig is om gelukkig te worden. Deze noodtoestand heeft ons gedwongen om onze dagelijkse patronen te doorbreken, of we dat nu leuk vinden of niet. Wij mensen hebben collectiviteit en liefde nodig, een dak boven ons hoofd en eten op tafel. We willen gezond zijn.
Stop en luister naar de natuur
En natuurlijk hebben we de natuur nodig. Dit is de tijd om je op een stoel te laten zakken en naar een merel te luisteren. Dit is de tijd om te zeggen ‘Ik hou van je’ en te vragen ‘Kan ik iets voor je doen?’. Dit is het moment om te stoppen met verlangen naar alles wat we niet echt nodig hebben, en om dankbaar te zijn voor alles wat we wél hebben.
Maja Lunde