Shinrin-yoku: dompel je onder in de natuur

We weten allemaal wat voor een goed gevoel het je kan geven om in de natuur te zijn. De geluiden van het bos, de geur van de bomen, het zonlicht dat door de bladeren speelt, de frisse schone lucht: het zijn dingen die ons een behaaglijk gevoel geven. Ze verlichten onze stress en onze zorgen, helpen ons te ontspannen en helderder na te denken. Door in de natuur te zijn, verbetert ons humeur en krijgen we we weer energie. Maar wanneer heb jij voor het laatst in een bos gewandeld of door een bos gelopen dat zo mooi was dat je vol bewondering bleef staan? Wanneer heb je voor het laatst in de lente de bloemen uit hun knoppen zien komen of in de winter de rijppatronen op een blad zorgvuldig bekeken?

Als je dat doet beoefen je wat ze in Japan ‘bosbaden’ noemen, of shinrin-yoku. Shinrin is Japans voor ‘bos’ en yoku betekent bad’. Shinrin-yoku betekent dus baden in de bosatmosfeer, of het opnemen van het bos via onze zintuigen. Dat is geen lichaamsbeweging, wandelen of joggen. Het is gewoon in de vrije natuur zijn, er verbinding mee maken via ons gezichtsvermogen, ons gehoor, ons smaakvermogen, ons reukvermogen en onze tastzin. Binnen gebruiken we meestal maar twee zintuigen: onze ogen en onze oren. Buiten kunnen we de bloemen ruiken, de frisse lucht proeven, naar de veranderende kleuren van de bomen kijken, de vogels horen zingen en de bries op onze huid voelen. En als we onze zintuigen openstellen, beginnen we verbinding te maken met de natuur. En dat is hét geheim om gezonder, rustiger en gelukkiger te worden. Zo kan een bosbad van twee tot vier uur op twee achtereenvolgende dagen de activiteit van je witte bloedcellen tot wel een maand lang met 40% verhogen! Maar ook even pauze nemen in een park, meer kamerplanten in huis of op blote voeten door je eigen tuin te lopen helpt al!

Meer lezen over Shinrin-Yoku? Het boek Shinrin-yoku, de kunst en wetenschap van het bosbaden van Dr. Qing Li verschijnt op 6 maart 2018 en is nu al te reserveren.