Thuis valt ook veel te beleven

Gaan je vakantieplannen niet door? Met deze 10 boeken ontsnap je tijdens thuisisolatie toch naar een andere bestemming!

In de huidige tijden zit een vakantie er even niet in. De komende maanden zitten we waarschijnlijk nog aan huis gekluisterd. Dat lijkt misschien een somber vooruitzicht, maar geen zorgen: we got you covered! Speciaal voor jou hebben we tien perfecte vakantiebestemmingen uitgekozen die je vanuit je luie stoel kunt bezoeken. Alles wat je nodig hebt is het boek!

1) Op roadtrip over de Balkan
Balkan Blues – Nils Elzenga

De Balkan: misschien niet de eerste vakantiebestemming waar je aan denkt. Toch wagen Nils en zijn vader het erop. Met hun rode, veel te kleine Fiat Panda doorkruisen zij Servië, Bosnië en Kroatië. Landen waar de sporen van jarenlange strijd nog altijd zichtbaar zijn, maar ook landen die een thuis zijn van prachtige natuur, culturele diversiteit en een rijke geschiedenis. Met Balkan Blues geniet je van een bijzonder reisverslag, waarin vader en zoon steeds dichter bij elkaar komen.

‘De scherpe observaties en eerlijke bespiegelingen zetten aan tot denken.’ – Psychologie Magazine

2) Met de Transsiberië Express van Japan naar Zweden
Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween – Franco Faggiani

Shizo Kanakuri groeit op tussen de bossen, heuvels en rivieren in het zuiden van Japan. Zijn passie: hardlopen. Als zijn talent wordt opgemerkt, wordt hij in 1912 door de keizer naar de Olympische Spelen in Stockholm gestuurd. Om daar te komen, reist Shizo met de Transsiberië Express door Rusland. Vanuit daar reist hij verder met de boot naar zijn bestemming. De marathon begint, maar het lukt Shizo niet de wedstrijd uit te lopen. Beschaamd verstopt hij zich en wij vluchten met hem mee. Een rijke roman die je op verrassende plekken brengt en je altijd weet onder te dompelen in de prachtigste natuur.

‘Schitterend boek gebaseerd op feiten en rijkelijk aangevuld met eigen fantasie.’ – NRC Handelsblad

3) Amerikaans sprookje
Vraag me nog eens – Mary Beth Keane

In Vraag me nog eens kom je terecht in een idyllisch Amerikaans plaatsje waar de straten vol staan met appelbomen en esdoorns, de huizen houten veranda’s hebben, je uitkijkt op maïsvelden en waar kinderen slagbal spelen. Maar is het er wel zo mooi als het lijkt? Tussen de naast elkaar wonende gezinnen van de Stanhopes en de Gleesons lopen de spanningen steeds hoger op. Met compassie schetst Mary Beth Keane een bijzonder verhaal over vriendschap, liefde en vergeving.

‘Een meeslepende familieroman over spijt en vergeving, vol personages die door de schrijver met heel veel tederheid tot leven worden gebracht.’ – Elle

4) Spaans intrige in oorlogstijd
De patiënten van dokter García – Almudena Grandes

Spanje, 1937. Wanneer dokter Guillermo García Medina het leven van Manuel Arroyo Benítez redt, ontstaat er tussen de twee mannen een hechte vriendschap. Na zijn herstel wordt Manuel teruggeroepen naar Genève. Guillermo denkt dat hij hem nooit meer terug zal zien. Maar dan, jaren later, keert Manuel plots terug voor een nieuwe, gevaarlijke opdracht. Hij is vastbesloten in het onderduiknetwerk van veelgezochte nazikopstukken uit het Derde Rijk, gerund door Clara Stauffer, te infiltreren. En wie anders dan Guillermo kan hem hierbij helpen? Een spannende, ambitieuze roman, die je van Spanje naar Argentinië brengt.

‘Grandes combineert op meeslepende wijze historische roman met fictieve spionagethriller. Een even adembenemend als complex avontuur. Razend knap geconstrueerd en geschreven en uitermate verslavend.’ – Het Nieuwsblad

5) Een zomerse liefde aan de Bretonse kust die levens voor altijd zal tekenen
Wij zijn niet als hagedissen – Erika Bianchi

De Bretonse kust, 1948. Het is eind juli, de Tour de France is in volle gang en de zeventienjarige Zaro Checcacci, mecanicien van de Italiaanse ploeg, ontmoet de jonge Franse serveerster Lena. Negen maanden later wordt Isabelle geboren, maar Zaro wil niets van het kind weten. Tien jaar later besluit Lena dat het genoeg is en zoekt Zaro in Italië op. Die is inmiddels getrouwd en heeft een zoontje. Lena vestigt zich met Isabelle in het dorpje, maar als ze een nieuwe liefde ontmoet, laat ze haar dochter bij een vriend van Zaro achter. Wanneer Isabelle zelf kinderen krijgt, blijkt haar jeugd ernstige sporen achter te hebben gelaten en lijkt de geschiedenis zich te herhalen. Of toch niet?

6) De twee gezichten van Berlijn
Stella – Takis Würger

De jonge Zwitser Friedrich vertrekt in 1942 naar Berlijn. Daar, op de kunstacademie, wordt hij verliefd op de mooie, mysterieuze Kristin. Maar algauw blijkt dat ze niet is wie ze zegt dat ze is… Haar echte naam is Stella Goldschlag. Als haar Joodse identiteit ontdekt wordt, stellen de nazi’s haar voor de keuze: of ze verraadt andere Joden, of ze verliest haar familie. Hoe ver gaat Stella om haar dierbare leven in stand te houden? En kiest Friedrich voor zijn geliefde of zijn geweten?

‘Ontmoet Stella, de Joodse vrouw die haar vrienden naar de gaskamer stuurde.’ – De Morgen

8) Japan van de toekomst?
De laatste kinderen van Tokyo – Yoko Tawada

In deze roman laat Tawada zien wat een ramp met een land doet. De samenleving die zij schetst, heeft wel wat weg van een samenleving die getroffen is door corona. In Tawada’s Tokyo worden bejaarden ouder en ouder, maar jonge generaties overleven nauwelijks. Yoshiro is een van de vele bejaarden in Japan. Mannen en vrouwen die zich de tijd nog kunnen herinneren van voor de verschrikkelijke ramp. De ramp die de lucht en de zee vergiftigde, en die de kinderen steeds zwakker maakt. Zoals zijn geliefde, fragiele achterkleinkind Mumei. Hij zal mogelijk nooit volwassen worden. Elke dag vraagt het in leven houden van Mumei al Yoshiro’s scherpzinnigheid en vindingrijkheid. Ondertussen werkt een geheime organisatie aan een vermetel plan om een oplossing te vinden. Speelt Mumei een sleutelrol bij de redding van de laatste kinderen van Tokyo?

‘Als lezer raak je gefascineerd door het optimisme van Mumei en zijn generatiegenoten, die ook in het boek zelf als baken van hoop worden gezien vanwege hun wijsheid en aanpassingsvermogen.’ – De Groene Amsterdammer

9) Op wereldreis!
De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween – Jonas Jonasson

Heb jij ooit iets totaal onverwachts gedaan? Allan wel. Nadat hij uit het bejaardentehuis is ontsnapt, beleeft Allan het ene na het andere avontuur. Het is een nuchter type dat weinig tot geen angst kent en die verder niet al te lang stilstaat bij zijn beslissingen. Hij handelt eerder ad hoc en is niet bang voor avonturen, met alle gevolgen van dien. Ga met Allan mee op zijn duizelingwekkende reis, tijdens zijn memorabele avonturen als honderdjarige. Of geef dit boek cadeau aan je geliefde ouders of grootouders.

‘Een hilarische roadnovel, een terechte bestseller.’ – Trouw

10) Het droge, ruige Wilde Westen
Achterland – Téa Obreht

We kennen het Wilde Westen uit films, we kennen stoere cowboys. Maar waar zijn de verhalen van vrouwen of van immigranten? In Achterland leer je deze perspectieven kennen: dat van Nora en dat van Lurie. Nora is een standvastige vrouw die op de terugkeer van de mannen in haar leven wacht: haar echtgenoot, die op zoek is gegaan naar water voor het opdrogende huishouden, en haar zoons, die zijn verdwenen na een fikse ruzie. Lurie is vogelvrij verklaard en wordt achtervolgd door geesten uit het verleden. Hij ziet verdwaalde zielen die iets van hem willen en de enige manier om dat te ontlopen is een expeditie door het Westen. In het wetteloze, droge en ruige achterland van Arizona kruisen deze twee levens elkaar.

‘In haar fascinerende tweede roman laat Obreht de rijkgeschakeerde lappendeken van Amerika zien door de ogen van hen die in de klassieke westerns onzichtbaar bleven.’ – NRC Handelsblad

Gerelateerde artikelen

Roman top 10 van 2022

In het afgelopen jaar zijn er weer volop mooie romans uitgekomen! Hier vind je een overzicht van de top 10 romans van 2022 die zijn verschenen bij A.W. Bruna en Signatuur.

Blog
Lees meer

5 x lekker lezen in de kerstvakantie

De kerstvakantie is natuurlijk bij uitstek het moment om eens een goed boek te lezen. Met deze 5 romans kom je jouw kerstvakantie wel door!

Blog
Lees meer