De vijf mooiste familieromans voor deze zomer (2020)

We zijn ons nu meer dan ooit bewust van het belang van verbinding. We realiseren ons hoe waardevol onze relaties met anderen zijn en hoe die relaties ons hoop geven en ons opvrolijken. Deze boeken doen precies dat: ze zijn hoopvol en opbeurend. En bovenal vieren zij het belang van vriendschap en familiebanden. Dit is onze top 5 mooiste familieromans voor deze zomer!

Op deze pagina

De 5 mooiste familieromans

De mooiste tijd van ons leven

De mooiste tijd van ons leven

Claire Lombardo

Een geheim tussen vier zussen zet hun leven volledig op zijn kop… De mooiste tijd van ons leven is een ontzettend verslavende, meeslepende en grappige roman over de dynamieken binnen een gezin. Marilyn Connolly en David Sorenson, al veertig jaar samen, houden na al die jaren nog steeds heel veel van elkaar. Dit soms tot ergernis en afgunst van hun vier dochters, wier levens momenteel een beetje een puinhoop zijn…

In De mooiste tijd van ons leven blijf je de familie Sorenson een halve eeuw volgen, en je krijgt zo echt een goed beeld van de ontwikkelingen binnen een huwelijk, van de ups en downs van ouderschap en wat je plek in een gezin betekent. En het is allemaal heel naturel geschreven, heel echt, alsof je erbij bent. Deze roman laat op prachtige wijze de kracht van familiebanden zien.

Blijf bij me

Blijf bij me

Ayobami Adebayo

In deze ontluisterende en ontroerende roman laat Ayobami Adebayo zien wat een onvervulde kinderwens kan betekenen binnen een huwelijk en hoe ver we gaan om onszelf en onze geliefden te behoeden voor hartzeer.

Yejide hoopt op een wonder, op een kind. Dat is het enige wat haar echtgenoot en schoonmoeder willen en ze heeft alles al geprobeerd: zware pelgrimstochten, medische afspraken, dansen met profeten en vurige gebeden. Als haar schoonfamilie aandringt op een echtgenote erbij, knapt er iets in Yejide. Hoe moet haar huwelijk standhouden onder deze druk? Ze raakt uiteindelijk zwanger, maar tegen een veel hogere prijs dan ze ooit had gedacht.

Blijf bij me is een eerlijk en oprecht verhaal, dat zich afspeelt in Nigeria, waar moderne wetenschap en feminisme naast medicijnmannen en huwelijkse tradities bestaan.

Vraag me nog eens

Vraag me nog eens

MaryBeth Keane

Francis Gleeson en Brian Stanhope, allebei net aangetreden bij de NYPD, komen naast elkaar te wonen buiten de grote stad. Wat er achter gesloten deuren gebeurt in beide huizen – de eenzaamheid van Francis’ vrouw Lena en de wankele geestelijke gezondheid van Brians vrouw Anne -leidt tot explosieve gebeurtenissen.

Een wijs en prachtig verhaal, en ontzettend vlot en beeldend geschreven. Je ziet de film al voor je! NRC schreef over het boek: ‘Vloeiend en filmisch is de schrijfstijl in deze Amerikaanse roman over een suburb-idylle met een gruwelijk geheim. Keane laat zien hoe iedereen zijn eigen geschiedenis verzint. Herinneringen aan dezelfde gebeurtenissen haken lang niet altijd prettig ineen. Het boeiendste perspectief blijft dat van Anne, de ‘gekke’ moeder. In hoeverre is alles haar schuld? En hoe lang blijft een moeder verantwoordelijk voor misstappen van haar kind?’

Kleine brandjes overal

Kleine brandjes overal

Celeste Ng

In Shaker Heights, een rustige, progressieve plaats in Cleveland, is alles minutieus gepland. Van de lay-out van de straten tot de kleur van de huizen en de succesvolle levens van de bewoners. En Elena Richardson is geen uitzondering. Zij doet graag alles volgens de regels.

Wat kan Celeste Ng schrijven! Ze heeft een geweldig oog voor details, voor de psyche, het gedrag en de onderlinge verhoudingen tussen haar personages. Ze houdt ons als lezers ook een spiegel voor en laat briljant zien wat onze tekortkomingen en zwakheden zijn en dat het leven niet controleerbaar is. Het is een van de beste boeken over moederschap, grenzen, geheimen en gemeenschap die wij? in tijden hebben gelezen.

Huis in brand

Huis in brand

Kamila Shamsie

In Huis in brand wordt de eens zo innige band tussen Isma en de jongere tweeling Aneeka en Parvaiz zwaar op de proef gesteld als Parvaiz besluit in de voetsporen van hun overleden jihadi-vader te treden en verdwijnt. Dan komt Eamonn, zoon van een machtig politicus, in het leven van de zussen. is Eamonn Aneeka’s ware liefde? Of het middel tot Parvaiz’ bevrijding? Plots is het lot van beide families onlosmakelijk met elkaar verbonden en blijkt hoe verwoestend liefde en loyaliteit kunnen zijn. Shamsie’s ongelofelijk aangrijpende verhaal behandelt het conflict tussen wat we voelen dat goed is en wat de wet ons zegt dat goed is, en wat we willen opofferen in naam van de familie.

Gerelateerde artikelen