Leesclubvragen Dochters van een nieuwe tijd van Carmen Korn

Dochters van een nieuwe tijd dompelt je onder in de wereld van luxueuze danszalen, cocktails en opiumkelders, totdat langzaam, maar onverbiddelijk, het einde van de vrijheid nadert door de opkomst van de nazi’s. Een heerlijk boek om met je leesclub te lezen. Daarom in dit artikel een serie leesclubvragen die je kunt gebruiken om het boek samen te bespreken.

 1. Welk personage is je het meest bijgebleven?
  Waarom is juist dat personage in je gedachten blijven hangen?
 2. In de roman komen veel belangrijke historische gebeurtenissen langs, zoals de mislukking van de Weimarrepubliek, de opkomst van het nazisme en Operatie Gomorra, waarbij in 1943 een groot deel van Hamburg door de geallieerden werd gebombardeerd. Hoeveel wist jij al van deze geschiedenis voordat je Dochters van een nieuwe tijd begon te lezen? Heeft het boek je een goed tijdsbeeld kunnen geven? Welke historische gebeurtenis maakte het meeste indruk op je?
 3. Het thema van Dochters van een nieuwe tijd is duidelijk: er breekt na de Eerste Wereldoorlog een nieuwe tijd aan voor vrouwen. Vrouwen gaan carrière maken, maken zelf de keuze of ze zwanger willen worden, kiezen hun eigen partners, ook als deze van een andere stand of van hetzelfde geslacht zijn. Centraal staan hierbij de uitdagingen waar zelfstandige en ambitieuze vrouwen in die tijd tegenaan liepen, bijvoorbeeld wanneer ze werk en moederschap combineerden, bewust ongehuwd bleven of de plannen van hun ouders niet opvolgden. Wat vind je van de keuzes van de vrouwen in het licht van de huidige tijd? Zijn er ook herkenbare elementen?
  Wat vind je van de keuze voor dit thema?
 4. Wat was je favoriete scène in het boek, en waarom?
 5. Hoe zou je het verhaal in twee zinnen samenvatten voor iemand anders? Zou je dit boek aanraden? Waarom wel/niet?
 6. Wat vond je van de manier waarop Carmen Korn de historische achtergrond van 1919 tot 1946 verweeft met de persoonlijke levens van de vier vrouwen? Vind je dat dat goed werkt? Voelde je je emotioneel betrokken bij Henny, Käthe, Ida en Lina?
 7. Welke elementen uit de gedetailleerde beschrijvingen van Carmen Korn zijn je het meest bijgebleven? Voorbeelden: de prachtige pumps die Henny in de etalage heeft gezien, de vermoutcocktails, de danszalen, Karl Laboe die een paling op de vensterbank verstopt, de schilderijen van Karl Landmann?
 8. Henny, Käthe, Lina en Ida volgen allemaal hun eigen pad, op politiek gebied, op persoonlijk vlak en tijdens dagelijkse gebeurtenissen. Ze veranderen van dochters, in vrouwen, in moeders. Wat vind je van de verschillende manieren waarop de vrouwen zich in de roman ontwikkelen?
 9. Wat vond je van het einde van het boek? Met wat voor gevoel sloeg je het boek dicht?
 10. Wat hoop je in deel twee te lezen? Welke personages mogen een groter aandeel krijgen in het tweede deel als het aan jou zou liggen?

Gerelateerde artikelen