BESTELLEN
BESTEL BOEK

* Gebaseerd op Hebban waardering

4.5 / 5 *

BOEKENAUTEURSNIEUWSTHRILLERABONNEMENT

Het zorgvuldig opgebouwde leven van Victor Alderheim, een uitgekookte en succesvolle kunsthandelaar uit Stockholm, wordt op een dag volledig overhoop gegooid als hij te horen krijgt dat hij de vader van de zestienjarige Kevin is en voor hem moet zorgen. Victor was juist van plan om Jenny, de dochter van een galeriehouder, te trouwen - en weer te scheiden - om haar erfenis binnen te halen. In dat plaatje past geen buitenechtelijk kind en dus bedenkt hij een plan om van Kevin af te komen in de rimboe van Afrika als de jongen achttien wordt. Maar dat plan mislukt faliekant. Kevin wordt liefdevol door een medicijnman in zijn Masai-stam opgenomen. Vijf jaar later keert Kevin terug naar Zweden. Daar ontmoet hij Jenny, inmiddels Victors ex-vrouw. Allebei afgedankt bundelen ze hun krachten samen met het bedrijf Zoete Zoete Wraak bv om zich te wreken op de man die hun leven verwoest heeft…

NIEUWSBRIEF
INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF

‘EEN BOEK OM TE BINGELEZEN.’

* Gebaseerd op Hebban waardering

Helpt mensen ontspannen en ontwikkelen

E-BOOK

ZOETE ZOETE WRAAK BV

AUTEUR VAN DE 100-JARIGE MAN DIE UIT HET RAAM KLOM EN VERDWEEN

JONAS JONASSON

LUISTERBOEK

De nieuwe Jonas Jonasson!

BESTEL BOEKE-BOOKLUISTERBOEK

Gegarandeerd leesplezier

Meer dan 550.000 enthousiaste lezers gingen je al voor

ZOETE ZOETE WRAAK BV

Jonas Jonasson

De nieuwe roman van Jonas Jonasson, auteur van de bestseller De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween

WINACTIE

LAS JE DEZE BESTSELLERS AL?

LEES MEER

WINACTIE

Vind jij de vervalste omslagen?

‘Ge-wel-dig boek, wezenloos gelachen. Alleen de titel al.’ 

– Kluun over De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween

‘***** Een rauw sprookje, met bijzondere figuren en met recht “zonderlinge” avonturen’

Algemeen Dagblad over De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje

Vijf zielen, drie lotgevallen, twee kunstwerken, één wraakactie…

FRAGMENT

Zoete Zoete Wraak bv

DOWNLOAD EEN FRAGMENT

BIOGRAFIE

Jonas Jonasson

1

Hij had geen idee wie Adolf was en had nog nooit van Oostenrijk-Hongarije gehoord. Dat hoefde ook niet. Hij was een medicijnman in een afgelegen dorp op de Afrikaanse savanne. Hij liet zo weinig sporen in de rode, ijzerhoudende grond na dat niemand zich nog herinnert hoe hij heette.
Hij was bekwaam in de geneeskunde, maar zijn reputatie was
buiten de vallei waar hij woonde niet bekend, net zoals de gebeurtenissen in de wereld de vallei niet bereikten. Hij leefde bescheiden en stierf te vroeg. Ondanks zijn bekwaamheid had hij zichzelf niet kunnen genezen toen hij dat het meest nodig had.
Een kleine maar trouwe groep patiënten betreurde zijn dood en
miste hem.
De oudste zoon was eigenlijk te jong om de praktijk over te nemen, maar zo ging dat nu eenmaal. Zo was het altijd geweest en zo zou het altijd blijven.
De reputatie van deze opvolger was nog minder bekend dan die van zijn vader. Hij was pas twintig en had de relatieve competentie van zijn vader geërfd, maar dat gold niet voor diens goedaardigheid. Het was niets voor hem om de rest van zijn leven met weinig tevreden te zijn.
De verandering begon ermee dat de zoon een nieuwe hut met een behandelkamer en een aparte wachtruimte voor de patiënten liet bouwen. Hij droeg een witte overjas in plaats van een shúkà en veranderde zijn naam en titel. De zoon van de medicijnman wiens naam niemand zich nog kan herinneren, noemde zich dokter Ole Mbatian, in navolging van de legendarische Masai, de leider en visionair die de grootste van allemaal was. Het origineel was lang geleden gestorven en protesteerde niet vanaf de overkant.

Met alle vernieuwingen verdween de prijslijst van zijn vader voor de diverse behandelingen eveneens. De zoon stelde een eigen lijst op die recht deed aan de grote krijger. Als de dokter tijd vrij moest maken om een patiënt te ontvangen, was een zak theebladeren of een stuk gedroogd vlees bij wijze van betaling niet langer voldoende. De behandeling van eenvoudige kwalen kostte nu een kip en van ingewikkeldere kwalen kostte een geit. Voor de bijzonder moeilijke gevallen verlangde de dokter een koe. Als het tenminste niet te moeilijk werd. Degenen die stierven mochten dat gratis doen. 
De tijd verstreek. De medicijnmannen in de naburige dorpen sloten hun praktijken. Ze waren uit de markt geconcurreerd, omdat ze hun naam niet hadden veranderd en benadrukten dat een echte Masai geen wit droeg. De reputatie van Ole Mbatian groeide in hetzelfde tempo als de hoeveelheid patiënten. 
Het omheinde stuk land met koeien en geiten moest voortdurend uitgebreid worden en het klantenbestand om zijn kruidenaftreksels op uit te proberen, was zo groot dat Ole daadwerkelijk zo bekwaam werd als in het begin werd beweerd. 

De medicijnman met de gestolen naam was al welgesteld toen hij de geboorte van zijn eerste zoon vierde. De baby overleefde de kritieke periode als zuigeling en werd traditiegetrouw opgeleid voor het beroep van zijn vader. Ole de tweede werkte jarenlang naast zijn vader voordat deze stierf. Toen die dag onherroepelijk kwam, hield hij de gestolen naam van zijn vader, maar hij schrapte de dokterstitel en verbrandde de witte overjas, omdat patiënten die van ver kwamen beweerden dat dokters, in tegenstelling tot medicijnmannen, misschien met zwarte magie werkten. Een medicijnman met de reputatie dat hij een tovenaar was, werkte en leefde niet lang. 
Na dokter Ole Mbatian was Ole Mbatian senior dus aan de beurt. Zijn eerstgeboren zoon, die de praktijk overnam van zijn vader en grootvader, was Ole Mbatian junior. 
Hij is degene met wie dit verhaal begint. 

Jonas Jonasson (1963) woont op het eiland Gotland, in de Oostzee. Hij is jarenlang journalist en mediaconsultant geweest. De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween is zijn debuutroman, waarmee hij internationaal doorbrak. Vanaf februari 2014 is de verfilming in de Nederlandse bioscopen te zien. Zijn nieuwe roman, De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje verschijnt in december 2013 bij Signatuur.

BESTEL BOEKE-BOOKLUISTERBOEK
LEES MEER

Zoete Zoete Wraak bv is nu overal te koop! Maar er zijn exemplaren met een vervalst omslag in omloop bij een select aantal boekhandels in Nederland… 

Speur je mee? 
Vind de vervalsing bij de boekhandel bij jou in de buurt en win een Museumkaart!Boekhandel Stevens (Hoofddorp) /  Boekhandel Paagman (Den Haag) / Boekhandel De Drukkery (Middelburg) / Boekhandel Van Piere (Eindhoven) / Broese boekverkopers (Utrecht) / Boekhandel Kramer & Van Doorn (Zeist) / Boekhandel Stumpel (Almere) / Binnert Overdiep (Heerenveen) / Boekhandel Van der Velde (Groningen) / Boekhandel !Pet (Hoogeveen) / Boekhandel Broekhuis (Hengelo) / Boekhandel Dekker v/d Vegt (Nijmegen) / Boekhandel Dominicanen (Maastricht)