Astronaut

Astronaut
Astronaut
Astronaut

Een originele, frisse roman over outsiders, projectie en hokjesdenken. Bekend van de podcast De zaak Astronaut.

Samenvatting

Als Angela tijdens een slapeloze nacht een onbekende man van haar oprit probeert te jagen, slaat ze hem per ongeluk met een schep. Hij ademt niet meer. Wie is deze vreemdeling? Een dakloze, toevallige voorbijganger of een asielzoeker uit het pasgeopende azc in het dorp? Angela is radeloos. Wat als iemand hem ziet? Uit paniek besluit ze de man te verbergen.

Tot Angela’s stomme verbazing zit hij de volgende ochtend ongeschonden aan haar keukentafel sterrenstelsels te tekenen. Hij leeft, maar zegt geen woord. Ze schakelt de hulp in van haar geadopteerde zoon Rocko, een vondeling uit Nigeria, die worstelt met zijn plek in het dorp. Als het erop lijkt dat de stille man wonderen verricht, willen Angela en Rocko koste wat kost achterhalen wie hij is en waar hij vandaan komt. Maar is er wel overal een antwoord op?

Goed om te weten

  • Uniek transmediaal project in het boekenlandschap
  • De pilotaflevering van de podcast 'De Zaak Astronaut' was een van de 10 nominaties voor de NTR Podcastprijs
  • Luisterboek verrijkt met muziek

Specificaties

Specificaties

ISBN: 9789056726737
NUR: 301
Type: Paperback
Auteur(s): Tomias Keno
Prijs: 21,99
Aantal pagina's: 272
Uitgever: Signatuur
Verschijningsdatum: 05-04-2022

Specificaties

ISBN: 9789044979701
NUR: 301
Type: E-book
Auteur(s): Tomias Keno
Prijs: 12,99
Aantal pagina's: 272
Uitgever: Signatuur
Verschijningsdatum: 05-04-2022

Specificaties

ISBN: 9789046176290
NUR: 301
Type: Luisterboek
Auteur(s):
Voorlezer: Tomias Keno, Uriah Havertong
Prijs: 13,99
Duur: 8 uur en 12 minuten
Uitgever: Signatuur
Verschijningsdatum: 12-05-2022
Astronaut
Astronaut
Astronaut
Paperback:
21,99
E-book:
12,99

Leesfragment

1

Terwijl Angela door haar slaapkamerraam naar buiten kijkt, bedenkt ze dat de man op haar oprit haar in stukken zou kunnen snijden. Hij zou de deur kunnen forceren, naar boven kunnen komen, haar kunnen wurgen met zijn broekriem of met de koord van haar badjas.
Het is halftwee ’s nachts. Angela verschuilt zich achter een halfdicht gordijn. Haar klamme handen zijn om de stof geklemd. Rustig ademen, denkt ze, maar dat helpt niks. De nacht vergrijst de weilanden en slapende boerderijen rondom haar huis.
Er staat een schep in de hoek. Ze weet dat ze hem daar heeft neergezet voor precies dit soort noodgevallen, maar het ding heeft altijd rustgevender gewerkt als symbool van veiligheid dan als daadwerkelijke verdedigingsoptie. Potverdomme, doe iets!
Angela’s zicht is wazig, dus ze wrijft in haar ogen. De man op de lange oprijlaan staart naar een ongedefinieerd punt aan de horizon. De kans dat hij weer weggaat is klein, aangezien hij al anderhalf uur amper bewogen heeft. Het is overweldigend, hoe graag Angela weer in bed wil stappen en wil doen alsof er helemaal niks aan de hand is. Ze had gehoopt dat Roald zijn beloftes na zou komen. Geen dubieuze zaakjes meer. Geen foute vrienden. Geen engerds op haar erf. Het ging potdorie maandenlang goed!
Ze schudt haar hoofd. Roald doet ook gewoon zijn best, dat weet ze. Dit is niet zijn schuld. En ze moet hem Rocko noemen, dat heeft hij zo besloten en dat moet ze respecteren. Kon ze hem nog maar eens vasthouden zoals die eerste keer dat ze hem in haar armen kreeg. Angela kijkt naar de gerafelde vloerbedekking die niet helemaal netjes om de verwarmingsbuis heen valt.
Ze had het Rocko beloofd. Anders had ze de politie allang gebeld. Hij zou stoppen met dealen, zij zou haar mond houden. Ze snapt ook wel dat de agenten vragen gaan stellen als ze die man zien. Angela houdt zich aan haar beloftes. Moet ze haar eigen zoon verraden omdat ze te laf is om zelf indringers van haar erf te verjagen?

Gerelateerde artikelen

5x tips voor Pride (en erna)

Het is prideweek. Ooit begonnen als protest voor gelijke rechten van lhbti+’ers, nu voornamelijk een viering van gender- en seksuele vrijheid en een belangrijk moment van zichtbaarheid. Wij tippen je een aantal queer boeken, waarmee je prideweek het hele jaar lang kunt vieren.

Blog
Lees meer