Tomias Keno ontvangt Dutch Directors Guild-prijs

Gisteren werd de NTR Podcastprijs uitgereikt: dé aanmoedigingsprijs voor jonge makers uit Nederland en België. Tomias Keno ontving niet alleen een prachtige nominatie voor deze prijs, maar won ook de Dutch Directors Guild-prijs. DDG is de vakvereniging voor Nederlandse regisseurs en biedt Keno een coachingstraject aan bij een ervaren radiomaker. 

Over De zaak Astronaut  

Er is een man aangespoeld op een van de Nederlandse Waddeneilanden. Hij weigert te praten en kan niet geïdentificeerd worden. Als ziekenhuispersoneel hem pen en papier geeft, krabbelt hij A4’tjes vol gedetailleerde tekeningen van de planeten uit ons zonnestelsel, allemaal wetenschappelijk accuraat. Hij krijgt de bijnaam Astronaut. Het mysterie rondom zijn identiteit gaat viral en de lokale politie is wanhopig op zoek naar informatie over zijn identiteit. Er komen meer dan vijfhonderd tips binnen op de tiplijn. In deze fictiepodcast krijgt een journalist toestemming om mee te lopen met de politieonderzoekers die de tips nalopen.  

Een mock-cast  

De zaak Astronaut is een mock-cast: een fictieve podcast die aandoet als non-fictie, en is vanwege de vorm uniek in het Nederlandse podcastlandschap. De mockcast balanceert op het randje van nep en echt omdat de dialogen volledig tot stand gekomen zijn door improvisatie. De soms absurdistische kleinmenselijke invalshoeken krijgen door deze benadering een realistisch gevoel.   De podcast is onderdeel van het multidisciplinaire project Astronaut. In april 2022 verschijnt de gelijknamige roman bij Uitgeverij Signatuur. Daarnaast zullen er ook een tv-serie en een popalbum verschijnen. 

Beluister de eerste aflevering hier

Artikelen over literaire romans