En de wereld was jong

En de wereld was jong Deel 1
En de wereld was jong Deel 1
En de wereld was jong Deel 1

Drie families, drie steden, één decennium. Het eerste deel in de nieuwe serie van bestsellerauteur Carmen Korn.

Samenvatting

1 januari, 1950: een nieuw decennium is aangebroken. Er wordt reikhalzend naar uitgekeken, want de oorlog heeft diepe wonden achtergelaten. Het huis van Gerda en Heinrich Aldenhoven in Keulen barst uit zijn voegen, maar Heinrichs kunstgalerie levert niet genoeg geld op om alle hongerige monden te voeden. In Hamburg verlangen Gerda’s vriendin Elisabeth en haar man Kurt naar de terugkeer van schoonzoon Joachim. Is hij nog in leven? En Margarethe, geboren Aldenhoven, is van Keulen naar San Remo verhuisd. Het leven aan de zijde van haar Italiaanse echtgenoot lijkt zorgeloos, maar haar bemoeizieke schoonmoeder kwelt haar. Hoe verschillend ze hun nieuwjaarsdag ook doorbrengen, ze vragen zich allemaal hetzelfde af: zullen onze oorlogswonden eindelijk helen? En wat zal de toekomst ons brengen?

Goed om te weten

  • Fantastische start van de nieuwe serie
  • Prachtig portret van het naoorlogse Europa
  • Der Spiegel-bestseller
  • Al meer dan 30.000 exemplaren verkocht van De Nieuwe tijd-trilogie

Specificaties

Specificaties

ISBN: 9789056727048
NUR: 302
Type: Paperback
Auteur(s): Carmen Korn
Vertaler: Olga Groenewoud
Prijs: 24,99
Aantal pagina's: 528
Uitgever: Signatuur
Verschijningsdatum: 23-11-2021

Specificaties

ISBN: 9789044933369
NUR: 302
Type: E-book
Auteur(s): Carmen Korn
Vertaler: Olga Groenewoud
Prijs: 14,99
Aantal pagina's: 528
Uitgever: Signatuur
Verschijningsdatum: 23-11-2021

Specificaties

ISBN: 9789046175804
NUR: 302
Type: Luisterboek
Auteur(s): Carmen Korn
Vertaler: Olga Groenewoud
Voorlezer: Hymke de Vries
Prijs: 15,99
Duur: 16 uur en 27 minuten
Uitgever: Signatuur
Verschijningsdatum: 13-01-2022
En de wereld was jong Deel 1
En de wereld was jong Deel 1
En de wereld was jong Deel 1
Paperback:
24,99
E-book:
14,99

Leesfragment

1 januari, Keulen

Gerda schoof het gordijn opzij en keek naar de bron voor haar huis aan de Pauliplatz. Een vertrouwde blik op het kleine kalkstenen figuurtje van Pan, die op de kogel boven op de zuil van de bron zat en zijn herdersfluit tegen zijn lippen hield. Ze meende bijna zachte fluittonen te horen. Hij was grijzer geworden, het steen leek poreuzer, maar terwijl de huizen hier de nodige oorlogsschade hadden opgelopen, had niets de fluit uit Pans handen kunnen slaan.
Op de ochtend van nieuwjaarsdag naar Pan op zijn bron kijken, dat was al sinds jaar en dag een ritueel van Gerda Aldenhoven. Als ze het een keer niet zou doen, zou dat misschien ongeluk brengen. ‘Herinner je je ons laatste concert in de Gürzenich?’
‘Schumanns Derde. Dat is lang geleden, bijna alsof het niet echt gebeurd is,’ zei Heinrich Aldenhoven. Hij zuchtte bij de herinnering aan het oude feesthuis; het was zo’n fijne gewoonte geweest om daar op de eerste dag van het jaar naar een concert te gaan.
‘Ze zullen de Gürzenich weer opbouwen, Heinrich.’
‘Hopelijk maak ik dat nog mee. En? Hoor je Pans fluit?’
Gerda glimlachte. Ze liet het gordijn van de erker los en liep naar haar man toe, die in de deuropening stond. Ze streek over zijn nog ongeschoren wangen. ‘Lieve grandpa,’ zei ze. ‘Ben je van plan een baard te laten staan?’ Hij was tien jaar ouder dan zij, wat hem tot voor kort niet aan te zien was geweest.
‘Ik ga me zo scheren. Maar zou je alsjeblieft weer een ander koosnaampje willen gebruiken? Zo gek is het toch niet dat ik er in de laatste uren van de grote slachtpartij niet uitzag als een jonge god?’
Hun veertienjarige zoon hadden ze in de kelder kunnen verstoppen om hem te behoeden voor de Volkssturm. Heinrich Aldenhoven zelf was echter op het laatste moment nog opgeroepen op die dag in maart 1945 toen in Keulen de oorlog op zijn laatste benen liep.

Gerelateerde artikelen

5 x trilogieën van historische romans

Ontsnap jij tijdens het lezen ook het liefst naar vervlogen tijden en spannende of zelfs baanbrekende gebeurtenissen uit de geschiedenis? Dan zijn deze historische romans zeker een aanrader.

Blog
Lees meer