Red mij niet

Hoe steun je iemand in moeilijke tijden?
Red mij niet
Red mij niet
Red mij niet

Praktisch handboek over hoe je iemand die het zwaar heeft daadwerkelijk tot steun kunt zijn in plaats van meteen het probleem te willen oplossen.

Samenvatting

Hoe steun je iemand die het moeilijk heeft? De meeste mensen doen hun best, helpen uit liefde en zitten vol goede bedoelingen, maar vaak is het resultaat teleurstellend. Ze zijn redder in plaats van supporter.

Het inzicht dat je een naaste die het moeilijk heeft meestal niet kunt redden, is van belang om iemand daadwerkelijk tot steun te kunnen zijn. In deze tijd van lange wachtlijsten voor gezondheidszorg wordt de rol van de omgeving steeds belangrijker en is een gids voor het effectief steunen van een naaste onmisbaar.

Red mij niet is een toegankelijk en praktisch boek waarin theorie over gedragsverandering en zelfsturing wordt afgewisseld met ervaringen uit de praktijk.

Specificaties

Specificaties

ISBN: 9789400513891
NUR: 770
Type: Paperback
Auteur(s): Sanne van Arnhem
Prijs: 20,99
Aantal pagina's: 224
Uitgever: Lev.
Verschijningsdatum: 29-04-2021

Specificaties

ISBN: 9789044932881
NUR: 770
Type: E-book
Auteur(s): Sanne van Arnhem
Prijs: 12,99
Aantal pagina's: 224
Uitgever: Lev.
Verschijningsdatum: 29-04-2021

Specificaties

ISBN: 9789046175224
NUR: 770
Type: Luisterboek
Auteur(s): Sanne van Arnhem
Voorlezer: Julika Marijn
Prijs: 11,99
Duur: 4 uur en 11 minuten
Uitgever: Lev.
Verschijningsdatum: 21-06-2021
Red mij niet
Red mij niet
Red mij niet
Paperback:
20,99
E-book:
12,99

Leesfragment

Inleiding

Wat je hier voor je hebt liggen is… Tja, wat is het eigenlijk? Een zelfhulpboek? Ja en nee. Een anderhelpboek? Oók ja en nee. Het is jouw handleiding om een ander zo goed mogelijk te steunen en tegelijkertijd goed voor jezelf te zorgen.
Die Ander, dat kan echt iedereen zijn. Of het nou gaat om een partner, familielid, vriend, collega, buur, kennis, minnaar of willekeurige passant, iedereen kan weleens steun gebruiken tijdens Donkere Dagen. Depressie, rouw, angst, verdriet, ziekte, een stoornis, stress en zorgen om anderen kunnen iemands dag zwaar maken. Wat hierin helpt, is steun. Maar welke steun werkt? Wanneer heeft jouw bijdrage nou een positief effect op de Ander?

De ondertitel van dit boek luidt: ‘Hoe steun je iemand in moeilijke tijden?’ Ik geef de clou alvast weg: dat doe je door een Supporter te zijn in plaats van een Redder.

Ik neem hier de vrijheid om dat toe te lichten. Open een zak popcorn en ga er maar eens goed voor zitten, want ik neem je mee naar een situatie die in het eerstvolgende Marvel-stripboek niet zou misstaan.
Hoe je er gekomen bent doet er niet toe, maar je balanceert op de rand van een klif. Onder je een kolkende, wilde zee vol angstaanjagende zaken. Ik noem monsters. Scheermessen. Haaien.
Boze schoonmoeders. Je bent bang.
Je gebruikt al je energie om niet naar voren te vallen. Dat valt niet mee: je hebt juist vandaag heel goedkope teenslippers aan. Van die dingen uit de 1 euro‑bak in de supermarkt. Ondanks jouw C‑kwaliteit schoeisel lukt het je om te blijven staan, tótdat er een meeuw aan komt vliegen. Je haat meeuwen. En, zo blijkt al snel, deze meeuw haat jou minstens net zo erg. Hij vliegt met een rotgang recht op je af. Je wilt de meeuw koste wat het kost ontwijken en stapt opzij. Je goedkope slippers begeven het en je glijdt uit; schreeuwend tuimel je de kolkende brij van ellende tegemoet.
Vlak voordat je gaat ontdekken of de monsters, scheermessen, haaien óf de boze schoonmoeders jouw einde zullen betekenen, voel je twee sterke armen om je heen. Er fladdert een stuk rode stof in je gezicht en voor je het weet sta je weer boven op de klif, terug waar je was.
Naast je staat een heuse Redder; de handen in de zij en de borst fier vooruit. Met een ‘graag gedaan’ vliegt de Redder weg, op naar een volgende hulpbehoevende stumper. Daar sta je dan. Met je kapotte slipper, het gekrijs van de meeuw nog vers in je geheugen en onder je diezelfde vleesgeworden nachtmerrie.
En nu? Hoe dankbaar je ook bent voor de inspanningen van de Redder, er rest jou weinig anders dan hopen dat diezelfde Redder er tijdens de volgende aanslag op jouw voortbestaan wéér zal
zijn.

Een Redder doet het leuk op beeld. In het echte leven (gevuld met uitdagingen waar de acties van de levensgevaarlijke meeuw bij zouden verbleken) heb je vaak meer aan een Supporter. Zo iemand die energie krijgt van al jouw talenten. Die in jou gelooft wanneer je dat zelf níét doet. Een Supporter traint met je, is bij je winst- en verliesmomenten en staat aan de zijlijn in de zon én in de regen.
Een Supporter draagt geen cape, maar een onflatteus shirt en kaplaarzen. Een Supporter loopt niet zomaar het veld op en geeft nooit ongevraagd tips en adviezen.

 

Gerelateerde artikelen

FC Sapiens – Hoe voetbal begon

We zijn allemaal in de ban van voetbal door het EK 2024. Gaat Oranje deze editie eindelijk weer eens kampioen worden? Heel Nederland staat er in ieder geval achter. Maar waar komt voetbal nou toch vandaan?

Blog
Lees meer

Dag van de Mentale Gezondheid

10 oktober is de Internationale Dag van de Mentale Gezondheid en wordt er wereldwijd aandacht besteed aan de bewustwording van mensen met mentalegezondheidsproblemen. De Mental Health Foundation staat er eveneens achter en ziet dat er echt maar één manier is om dit te doen: door met elkaar over mentale gezondheid te (blijven) praten!

Blog
Lees meer

De tien ingrediënten van het anti-aanbakbrein

In Het anti-aanbakbrein deelt Sanne van Arnhem haar strijd met DWP (Dat Wat Plakt). Lees hier meer over de elementen die er samen voor zorgen dat je strijdbaar ten tonele verschijnt wanneer je last hebt van een flinke dosis DWP.

Blog
Lees meer