Alle getallen tellen

Wat getallen en data werkelijk betekenen en hoe je ervoor zorgt dat anderen dat ook begrijpen
Alle getallen tellen
Alle getallen tellen

Een duidelijk en praktisch boek over het communiceren en begrijpen van getallen en data van bestsellerauteur Chip Heath.

Samenvatting

Hoeveel groter is een miljard dan een miljoen?
Een miljoen seconden is twaalf dagen. Een miljard seconden is... tweeëndertig jaar.


Het begrijpen van getallen is essentieel, maar mensen zijn niet gebouwd om ze te begrijpen. Nog niet zo lang geleden hadden de meeste talen geen woorden voor getallen groter dan vijf — alles van zes tot oneindig stond bekend als 'veel'. Terwijl de getallen in onze wereld steeds complexer zijn geworden, zitten onze hersenen vast in het verleden. Hoe kunnen we miljoenen en miljarden en milliseconden en nanometers vertalen naar dingen die we kunnen begrijpen en gebruiken?

Of je nu geïnteresseerd bent in wereldwijde problemen zoals klimaatverandering, het runnen van een technologiebedrijf of een boerderij, of gewoon wilt uitleggen hoeveel cola je zou moeten drinken als je calorieën zou verbranden als een kolibrie, dit boek helpt je de cijfers te vertalen die onze wereld draaiend houden. Hierdoor kunnen we, zowel wiskundeliefhebbers als -hater, meer data op een natuurlijke manier meenemen in beslissingen op onze scholen, werkplekken en samenleving.

Chip Heath is expert op het gebied van effectieve communicatie van ideeën. Samen met Karla Starr schetst hij in dit boek de specifieke principes voor het vertalen van een getal in een taal die onze hersenen begrijpen. Het staat vol met heldere voorbeelden: van het ontwarren van een ondoorzichtige cijferbrij tot het inzichtelijk presenteren van ogenschijnlijk gortdroge data. Je leert principes als:

  • EENVOUDIGE AANWIJZINGEN OVER PERSPECTIEF: onderzoekers van Microsoft ontdekten dat het toevoegen van één eenvoudige vergelijkingszin de nauwkeurigheid verdubbelde van de schatting van gebruikers over gegevens als inwoneraantal en de oppervlakte van landen.
  • LEVENDIGHEID: krijg inzicht in de de grootte van een atoomkern door je een bij in een kathedraal of een erwt op een racebaan voor te stellen. Dat is gemakkelijker voor te stellen zijn dan ‘1/100.000ste van de grootte van een atoom’.
  • OMZETTEN NAAR EEN PROCES: maak gebruik van ons intuïtieve gevoel voor tijd (5 gigabyte muziekopslag verandert in ‘2 maanden woon-werkverkeer, zonder een nummer te herhalen’).
  • EMOTIONELE MEETSTOKJES: plaats het nummer in een context waar mensen al waarde aan hechten (“dat medisch protocol zou twee keer zoveel vrouwen redden als het genezen van borstkanker”).

Specificaties

Specificaties

ISBN: 9789400513747
NUR: 770
Type: Paperback
Auteur(s): Chip Heath, Karla Starr
Vertaler: Tijmen Roozenboom
Prijs: 21,99
Aantal pagina's: 208
Uitgever: Lev.
Verschijningsdatum: 03-05-2022

Specificaties

ISBN: 9789044932737
NUR: 770
Type: E-book
Auteur(s): Chip Heath, Karla Starr
Vertaler: Tijmen Roozenboom
Prijs: 12,99
Aantal pagina's: 240
Uitgever: Lev.
Verschijningsdatum: 03-05-2022
Alle getallen tellen
Alle getallen tellen
Paperback:
21,99
E-book:
12,99

Leesfragment

Door het Guinness Book of World Records raakten wij, de auteurs, als kind verslingerd aan cijfers. Dit opmerkelijke boek was zo groot als een bloempot, en viermaal zo zwaar. Qua formaat deed de tekst denken aan de kleine lettertjes die je eigenlijk moet lezen voordat je je tot iets verplicht. Het was een grote verzameling buiten gewone feiten, verhalen en – het allerbelangrijkst – cijfers: ’s werelds grootste pompoen: 1.190 kg; het snelste dier: de slechtvalk, met 390 km/u; het grootste aantal salto’s voorwaarts, onder water, in één adem: 36, Lance Davis uit Los Angeles, Californië.
Zo raakten we voorgoed in de ban van die verlokkelijke cijfers, de diversiteit is duizelingwekkend. Het werkend bestaan wemelt ervan. Sporters, klimaatwetenschappers, marketingexperts en vele anderen gebruiken cijfers om hun werk te meten; hun argumenten kracht bij de zetten; en aan te zetten tot verandering.
Door al die statistieken krijg je de indruk dat iedereen er beter mee uit de voeten kan dan jijzelf; dat je de betreffende les hebt gemist; dat je er gewoon geen aanleg voor hebt; dat je constant in het nadeel bent qua inzichten en toepassingen van die veelvoorkomende tools.
Ik kan je verklappen dat geen mens cijfers echt begrijpt. Echt niemand. Het is ons gewoon niet gegeven. Ons brein is geëvolueerd om overweg te kunnen met heel kleine aantallen. Eén, twee en drie herkennen we in een oogopslag. Met een beetje geluk vier en vijf. Je kunt dit constateren in elk kinderboek om te leren tellen; je brein roept ‘drie!’ als je een plaatje van drie goudvissen ziet. Je hoeft niet te tellen. Dit proces heet subiteren. Het menselijk brein kon dit al lang voordat we numerieke stelsels bedachten. In de uitgebreide notenlijst achter in dit boek vind je links naar academisch onderzoek, bronnen van feiten en voorbeeldberekeningen.

Gerelateerde artikelen