Alle getallen tellen

Wat getallen en data werkelijk betekenen en hoe je ervoor zorgt dat anderen dat ook begrijpen

Een duidelijk en praktisch boek over het communiceren en begrijpen van getallen en data van bestsellerauteur Chip Heath.

Samenvatting

Hoeveel groter is een miljard dan een miljoen?
Een miljoen seconden is twaalf dagen. Een miljard seconden is... tweeëndertig jaar.

Het begrijpen van getallen is essentieel, maar mensen zijn niet gebouwd om ze te begrijpen. Nog niet zo lang geleden hadden de meeste talen geen woorden voor getallen groter dan vijf — alles van zes tot oneindig stond bekend als 'veel'. Terwijl de getallen in onze wereld steeds complexer zijn geworden, zitten onze hersenen vast in het verleden. Hoe kunnen we miljoenen en miljarden en milliseconden en nanometers vertalen naar dingen die we kunnen begrijpen en gebruiken?

Of je nu geïnteresseerd bent in wereldwijde problemen zoals klimaatverandering, het runnen van een technologiebedrijf of een boerderij, of gewoon wilt uitleggen hoeveel cola je zou moeten drinken als je calorieën zou verbranden als een kolibrie, dit boek helpt je de cijfers te vertalen die onze wereld draaiend houden. Hierdoor kunnen we, zowel wiskundeliefhebbers als -hater, meer data op een natuurlijke manier meenemen in beslissingen op onze scholen, werkplekken en samenleving.

Chip Heath is expert op het gebied van effectieve communicatie van ideeën. Samen met Karla Starr schetst hij in dit boek de specifieke principes voor het vertalen van een getal in een taal die onze hersenen begrijpen. Het staat vol met heldere voorbeelden: van het ontwarren van een ondoorzichtige cijferbrij tot het inzichtelijk presenteren van ogenschijnlijk gortdroge data. Je leert principes als:

  • EENVOUDIGE AANWIJZINGEN OVER PERSPECTIEF: onderzoekers van Microsoft ontdekten dat het toevoegen van één eenvoudige vergelijkingszin de nauwkeurigheid verdubbelde van de schatting van gebruikers over gegevens als inwoneraantal en de oppervlakte van landen.
  • LEVENDIGHEID: krijg inzicht in de de grootte van een atoomkern door je een bij in een kathedraal of een erwt op een racebaan voor te stellen. Dat is gemakkelijker voor te stellen zijn dan ‘1/100.000ste van de grootte van een atoom’.
  • OMZETTEN NAAR EEN PROCES: maak gebruik van ons intuïtieve gevoel voor tijd (5 gigabyte muziekopslag verandert in ‘2 maanden woon-werkverkeer, zonder een nummer te herhalen’).
  • EMOTIONELE MEETSTOKJES: plaats het nummer in een context waar mensen al waarde aan hechten (“dat medisch protocol zou twee keer zoveel vrouwen redden als het genezen van borstkanker”).

Specificaties

Specificaties

ISBN: 9789400513747
NUR: 770
Type: Paperback
Auteur(s): Chip Heath, Karla Starr
Prijs: 21,99
Aantal pagina's: 240
Uitgever: Lev.
Verschijningsdatum: 03-05-2022

Specificaties

ISBN: 9789044932737
NUR: 770
Type: E-book
Auteur(s): Chip Heath, Karla Starr
Prijs: 12,99
Aantal pagina's: 240
Uitgever: Lev.
Verschijningsdatum: 03-10-2022
Alle getallen tellen
Alle getallen tellen
Paperback:
21,99
E-book:
12,99

Gerelateerde artikelen