Deon Meyer

Deon Meyer
‘Een van de scherpzinnigste thrillerschrijvers ter wereld.’ - The Times
‘Meyer is en blijft een van de interessantste thrillerauteurs door de wijze waarop hij spanning en engagement weet te verbinden.’ - VN Detective en thrillergids
‘Deon Meyer, het fenomeen uit Zuid Afrika.’ - Algemeen Dagblad
‘Een vakman.’ - Frankfurter Allgemeine Zeitung
Deon Meyer is de internationale bestsellerauteur van dertien misdaadromans en enkele korte verhalen die zich in het Zuid-Afrika van na de Apartheid afspelen. Zijn boeken hebben veel internationale prijzen ontvangen, in onder andere Duitsland, Frankrijk, Zweden, de VS en Nederland, zijn in 27 talen vertaald en verschijnen in meer dan veertig landen.
Zijn thriller 13 uur werd in 2012 verkozen tot VN Thriller van het Jaar, hetgeen zijn doorbraak bij het grote publiek betekende. In 2017 was Deon Meyer de auteur van het geschenkboek voor de Spannende Boeken Weken met De vrouw in de blauwe mantel .
Van zijn boeken werden in Nederland en Vlaanderen meer dan 250.000 exemplaren verkocht.

LEVENSLOOP
Meyer werd op 4 juli 1958 geboren in de Zuid-Afrikaanse stad Paarl, in de wijngebieden van de West-Kaap. Hij groeide op in Klerksdorp in de Noordwest-provincie, het gebied van de goudmijnen. Na zijn diensttijd studeerde hij aan de Universiteiten van Northwest, Free State en Stellenbosch. Ook heeft hij een Masters Degree in Creative Writing.
Na zijn studietijd werkte hij als verslaggever bij Die Volksblad , een dagblad in Bloemfontein. Daarna zou hij nog werken als persvoorlichter, tekstschrijver, creative director, webmanager, internet strategist en merken-consultant.
Meyer schreef zijn eerste boek al op 14-jarige leeftijd, maar hij ging er pas serieus werk van maken toen hij de dertig reeds was gepasseerd. Verscheidene korte verhalen werden gepubliceerd in Zuid-Afrikaanse tijdschriften en in 1994 verscheen zijn eerste boek, alleen in het Afrikaans. Al zijn latere boeken werden in vele talen vertaald.

PRIJZEN
Zijn werk werd onder meer bekroond met Le Grand Prix de Littérature Policière en Le prix Mystère de la critique in Frankrijk, de Deutsche Krimi Preis, de Zweedse Martin Beck Award en in de Verenigde Staten met The ATKV Prose Prize, The ATKV Suspense Fiction Prize, The M-Net Award for Most Filmic Novel en de Barry Award for Best Thriller.

FILM EN TV
Twee van zijn boeken, Feniks en Spoor , werden bewerkt tot internationale tv-series. Daarnaast schreef hij twee series voor televisie en vier filmscenario’s en regisseerde en produceerde hij films in zijn moedertaal Afrikaans.De filmrechten van 13 uur zijn verkocht aan een internationale productiemaatschappij.

PRIVÉ
Meyer woont met zijn vrouw Marianne in Stellenbosch en zijn passies naast het schrijven zijn Zuid-Afrika, Mozart, mountainbiken, koken, fotografie en rugby (Free State Cheetahs uit Bloemfontein en het nationale team de Springboks).

MEYERS WERK
De pers vergelijkt het werk van Deon Meyer met dat van grote namen uit de misdaadliteratuur, zoals Ian Rankin, Henning Mankell en Michael Connelly. Internationaal wordt hij ook vergeleken met John Le Carré, vanwege de politiek die altijd een rol speelt in zijn boeken. Meyer verenigt maatschappijkritische thema’s en zeer menselijke (vaak beschadigde) personages die typerend zijn voor de Scandinavische misdaadliteratuur (Stieg Larsson, Jens Lapidus) met de snelle, plotgedreven actie uit de Amerikaanse thrillertraditie (David Baldacci, Harlan Coben). Deze unieke mix maakt zijn boeken tot verslavende pageturners.

Artikelen over Deon Meyer

12 thrillerpersonages over wie je elk boek wilt lezen!

Een goede thriller bevat niet alleen een sterke plot en de nodige plottwists om de lezer vast te houden. De personages zijn net zo belangrijk! Wij geven meer informatie over zeven populaire thrillerpersonages.

Blog
Lees meer

Reis om de wereld met deze 7 topthrillers!

Met een boek kun je een wereldreis maken vanaf je eigen comfortabele bank en met een thriller ervaar je spanning en adrenaline zonder dat je daadwerkelijk gevaar loopt. Met deze 7 thrillers reis je de hele wereld rond, en je hoeft er niet eens de deur voor uit!

Blog
Lees meer