Antonio’s oog

Antonio’s oog
Antonio’s oog

Bijzondere historische roman over de eenwording van Italië en de opkomst van fotografie. Voor liefhebbers van Almudena Grandes.

Samenvatting

Antonio Casagrande groeit op in het weeshuis Pammatone in Genua. Hij wordt flink gepest en de kans dat hij door een familie geadopteerd wordt of door een boer als knecht wordt gekozen, is klein. Wie zit er nou te wachten op Antonio, die aan één oog blind is?

Maar op zijn twaalfde wordt hij tot zijn verbazing door fotograaf Alessandro Pavia als assistent gekozen. Samen reizen ze door Italië, om portretten te maken van Garibaldi-strijders. Als Antonio zijn eerste foto’s mag maken en door de lens naar de geportretteerde kijkt, begint zijn blinde oog te flikkeren en ziet hij hoe die persoon zal gaan sterven. Hoe zal Antonio’s leven beïnvloed worden door deze vreemde gave? Op de achtergrond zet Italië zijn eerste stappen naar de eenwording van het land.

Goed om te weten

  • Voor liefhebbers van Almudena Grandes
  • Over Italië tijdens de jaren 1867-1915
  • Bijzondere historische roman over de eenwording van Italië en de opkomst van fotografie
  • In handen van Romagnolo komt geschiedenis tot leven

Specificaties

Specificaties

ISBN: 9789044932973
NUR: 302
Type: E-book
Auteur(s): Raffaella Romagnolo
Vertaler: Hilda Schraa
Prijs: 14,99
Aantal pagina's: 320
Uitgever: Signatuur
Verschijningsdatum: 17-08-2021

Specificaties

ISBN: 9789046175507
NUR: 302
Type: Luisterboek
Auteur(s): Raffaella Romagnolo
Vertaler: Hilda Schraa
Voorlezer: Lykele Muus
Prijs: 15,99
Duur: 9 uur en 41 minuten
Uitgever: Signatuur
Verschijningsdatum: 06-09-2021

Leesfragment

Vele jaren na die ochtend in april waarop alles begon, toen hij onverwacht, maar voor de zoveelste keer oog in oog stond met de dood, realiseerde fotograaf Antonio Casagrande zich dat het leven altijd onscherp blijft.
De dageraad leek in alles op die van de ochtend waarop hij, een jongen nog, werd gegrepen door het felle verlangen man te zijn, een verlangen dat hem nooit meer zou verlaten: een strakblauwe lucht, licht dat schuin door de takken viel, bloemknoppen zo groot als eieren die elk moment konden openbarsten.
In eerste instantie zette de opvlammende hemel hem op het verkeerde been, het had alle schijn van een bloedige zonsondergang. Bij het triomferende schijnsel van de klaarlichte dag, dat er meteen op volgde, deed Antonio Casagrande wat hij altijd was blijven doen sinds zijn baas hem de beginselen van het vak had bijgebracht: schaduwen, kleuren, scherptediepte en contrast berekenen. Maar het gebruikelijke, opwindende gevoel van controle over de schepping zou niet aanhouden.
Wat belangrijk is, wat echt telt, zei hij bij zichzelf in een flits van helder inzicht, blijft altijd in nevelen gehuld.

 

Gerelateerde artikelen

5 Romans met tieners in de hoofdrol

Het lezen van romans met tieners en jong volwassenen in de hoofdrol zorgt dan ook voor een unieke leeservaring. Lees jij graag boeken met tieners en jong volwassenen in de hoofdrol? Wij hebben 5 leestips!

Blog
Lees meer

Hoe boeken de wereld verrijken

Waarin schuilt de kracht van boeken? Boeken geven je uiteraard ontspanning, maar ook houvast, inzicht en geborgenheid. Wij geven je vijf boekentips!

Blog
Lees meer