Zolderkind

Zolderkind
Zolderkind
Zolderkind

De foto van een jongen die 150 jaar geleden uit Congo werd meegenomen naar Engeland inspireerde Lola Jaye. Een roman voor liefhebbers van Tracy Chevalier, Tracy Rees en Kate Morton.

Samenvatting

Twee kinderen. Een eeuw van elkaar verwijderd, met elkaar verbonden door een geheim.

1907: De twaalfjarige Celestine zit vast op de zolder van een statig huis aan zee. Hij werd als jongentje meegenomen vanuit zijn geboorteland en werkt nu als een onbetaalde bediende, terwijl hij droomt over zijn familie in Afrika. Ook al wordt het elk jaar moeilijker om zich zijn moeders gezicht te herinneren, of soms zelfs zijn eigen, echte naam…

Tientallen jaren later wordt Lowra, een meisje dat op jonge leeftijd haar ouders verloor, verbannen naar diezelfde zolderkamer. Onder de vloer vindt ze een oude pop en een opvallende, geregen ketting, en op de muur achter een oude kast staat iets gekrast in een onbekende taal. Het zijn dingen die haar op een bepaalde manier troost brengen, die haar het idee geven dat ze niet het enige kind is geweest op deze zolder…

‘Een ambitieuze roman, perfect uitgevoerd. Het is hartverscheurend maar ook ijzersterk, en zo, zo mooi. Dikembe is een held die ik nooit zal vergeten.’ – Tracy Rees, auteur van De rozentuin

Specificaties

Specificaties

ISBN: 9789400515499
NUR: 302
Type: Paperback
Auteur(s): Lola Jaye
Prijs: 22,99 17,25
Aantal pagina's: 480
Uitgever: AW Bruna
Verschijningsdatum: 12-04-2023

Specificaties

ISBN: 9789044934717
NUR: 302
Type: E-book
Auteur(s): Lola Jaye
Prijs: 12,99
Aantal pagina's: 480
Uitgever: AW Bruna
Verschijningsdatum: 12-04-2023

Specificaties

ISBN: 9789046177525
NUR: 302
Type: Luisterboek
Auteur(s): Lola Jaye
Voorlezer: Charlene Sancho
Prijs: 15,99
Duur: 13 uur en 12 minuten
Uitgever: Bruna Uitgevers B.V., A.W.
Verschijningsdatum: 14-04-2023
Zolderkind
Zolderkind
Zolderkind
Paperback:
22,99 17,25
E-book:
12,99

Leesfragment

Dikembe 1903

Die dag zaten we onder de hoge limbaboom, zonder dat we er een flauw idee van hadden dat dit de laatste dagen in ons paradijs waren. De takken en bladeren hingen vlak boven ons, een welkome bescherming tegen de zinderende middaghitte. Achter ons bevond zich een ongelijkmatig zanderig pad tussen een rij bomen die majestueus en weelderig groen naar de hemel reikte. Hier was ik bijna elke dag, veilig op mijn vertrouwde, gerieflijke lievelingsplek met mijn lievelingsbroer, Kabili. Dichtbij genoeg om mama te horen roepen dat we een karweitje voor haar moesten doen, maar ver genoeg weg om de illusie te koesteren dat we alleen waren, vrij om onder vier ogen dringende zaken van de dag te bespreken, zoals hoe het zou zijn om de veelkleurige diktenige gekko te vangen die op dat moment naar de top van de boom kroop.
‘Ik heb er gisteren bijna een gevangen!’ zei Kabili, mijn drie jaar oudere broer. Ik geloofde het begin van zijn verhaal omdat ik nooit had getwijfeld aan iets wat uit zijn mond kwam, zelfs al stond Kabili in de familie bekend om het vertellen van halve waarheden. Zoals toen hij volhield dat hij betrokken was geweest bij het doden van het schaap dat mama afgelopen zondag op tafel had gezet; gepoch dat nergens op berustte, omdat iedereen wist dat Kabili de eerste zou zijn die moest braken als hij bloed zag.
Als jongste van het gezin lagen er constant vragen op het punt je van mijn tong – waarvan ‘hoe haal je een gekko in?’ wel de minst belangrijke was. ‘Kabili…’ ‘Ja, broer?’ ‘Waar gaan jullie heen… wanneer je met hen meegaat?’ Het moment werd tenietgedaan toen mijn naam werd geroepen. ‘Dikembe!’

Gerelateerde artikelen

5 x trilogieën van historische romans

Ontsnap jij tijdens het lezen ook het liefst naar vervlogen tijden en spannende of zelfs baanbrekende gebeurtenissen uit de geschiedenis? Dan zijn deze historische romans zeker een aanrader.

Blog
Lees meer

10 boeken over lezen, boeken en lezers

Als boekenwurm stopt je hobby natuurlijk niet bij het lezen van boeken. Ben je net als wij het liefst 24/7 bezig met boeken? Dan mogen deze boeken over boeken, lezen en boekenliefhebbers niet op jouw TBR (To Be Read) ontbreken!

Blog
Lees meer

Lola Jaye over Zolderkind

Dit is een meeslepend verhaal over schoonheid, macht, ras en privilege; Lola Jaye’s roman is geïnspireerd door een foto. Ze vertelt het verhaal van Ndugu M’hali en de talloze andere Afrikaanse kinderen die uit hun land werden weggehaald door Britse ontdekkingsreizigers.

Blog
Lees meer