Fijn dat je er bent

Handboek voor de moderne mantelzorger
Fijn dat je er bent
Fijn dat je er bent

Een praktisch en inspirerend boek voor alle Nederlandse mantelzorgers.

Samenvatting

Iedereen krijgt te maken met mantelzorg. Je bent mantelzorger, je wordt mantelzorger of je hebt in de toekomst mantelzorg nodig. Een op de drie Nederlanders is nu al mantelzorger en door vergrijzing en personeelstekorten neemt de vraag naar mantelzorgers komende jaren alleen maar toe.


Wat misschien ver weg lijkt, is vaak heel dichtbij. Veel mantelzorgers worden dit opeens en weten vaak niet precies waar ze aan beginnen. De hulp aan een dierbare begint klein, maar wordt vaak steeds intensiever. Zo intensief dat het zelfs ten koste kan gaan van vriendschappen of je baan.


Fijn dat je er bent geeft antwoord op vele vragen over mantelzorg. Wat wordt er van mij als mantelzorger verwacht? Hoe ga ik het gesprek over mantelzorg aan? Kan ik als mantelzorger nog wel met vakantie? Ben ik verplicht om voor mijn demente moeder te zorgen? Hoe bouw je een zorgnetwerk op? Maar ook: hoe voorkom je overbelasting en waar kun je terecht als je zelf hulp nodig hebt?


Hoewel mantelzorgers zich vaak alleen voelen, sta je er niet alleen voor. Daarom delen dertien mantelzorgers in dit boek hun ervaringen, waarmee ze alle kanten van het mantelzorgschap belichten. Als uit hun ontroerende verhalen iets blijkt is het wel: mantelzorg verandert je leven.

Goed om te weten

  • Nederland heeft ongeveer 5 miljoen mantelzorgers
  • Een praktisch en inspirerend boek voor mantelzorgers
  • Met handige tips en persoonlijke verhalen

Specificaties

Specificaties

ISBN: 9789400512603
NUR: 860
Type: Paperback
Auteur(s): Tijn Elferink, Jan van Houten
Prijs: 23,99
Aantal pagina's: 248
Uitgever: Lev.
Verschijningsdatum: 08-11-2022

Specificaties

ISBN: 9789044979398
NUR: 860
Type: E-book
Auteur(s): Tijn Elferink, Jan van Houten
Prijs: 12,99
Aantal pagina's: 248
Uitgever: Lev.
Verschijningsdatum: 09-11-2022
Fijn dat je er bent
Fijn dat je er bent
Paperback:
23,99
E-book:
12,99

Leesfragment

Voorwoord

Ondersteuning

Iedere mantelzorger die zich overbelast voelt, is er één te veel. Daarom ondersteunen gemeenten samen met (zorg)organisaties mantelzorgers op verschillende manieren. Een voorbeeld is respijtzorg. Dan neemt iemand anders tijdelijk de zorg over en kan de mantelzorger rust nemen. Helaas weten veel mantel zorgers niet dat zulke vormen van ondersteuning bestaan.
De laatste jaren zijn er verschillende voorlichtingsprogramma’s en projecten gestart om mantelzorgers beter te bereiken. Tegelijkertijd is de kennis over mantelzorg onder zorgprofessionals (zoals wijkverpleegkundigen) vergroot, zodat zij mantelzorgers op tijd op de verschillende mogelijkheden van ondersteuning kunnen wijzen.
Ook dit boek Fijn dat je er bent helpt mantelzorgers om de ondersteuning die het best bij hen past te vinden. Het boek staat vol met praktische tips. Wat kun je doen als de persoon voor wie je zorgt eenzaam is? Waar kun je terecht voor hulp als de zorg je te veel wordt? Het boek bevat een stappenplan om een goed zorgnetwerk op te bouwen. Ook ingewikkelde vragen komen aan bod, zoals: kan ik nee zeggen tegen mantelzorg?

Toekomst

Fijn dat je er bent is niet alleen een praktisch boek. Het werpt ook terecht de vraag op hoe de toekomst eruit gaat zien. Door de vergrijzing zal er een steeds groter beroep gedaan worden op mantelzorgers, terwijl het aantal mensen dat mantelzorg kan verlenen juist afneemt. Naar verwachting is de vraag naar mantelzorg in 2040 zo groot dat iedereen voor een naaste zorgt. Hoe we daarmee moeten omgaan, is een vraag die we niet uit de weg mogen gaan. En het is een vraag die ons allemaal aangaat; niet alleen de politiek. Zijn we er klaar voor om mantelzorg te verlenen? Maar ook: bereiden we ons erop voor als we later zelf mantelzorg nodig hebben? We moeten nadenken over de lange termijn, hoe moeilijk dat ook is.
Fijn dat je er bent is daardoor een boek dat niet alleen voor mantelzorgers lezenswaardig is, maar ook voor mensen die in de toekomst mantelzorg zullen ontvangen. En dat kan iedereen zijn.

Maarten van Ooijen
Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Gerelateerde artikelen

Doe de test: zo meet je hoe zwaar mantelzorg op je drukt

Om een indicatie te krijgen van hoe zwaar een mantelzorger is belast en/of diens eigen grenzen heeft overschreven, heeft Anne Margriet Pot samen met enkele collega’s de EDIZ-vragenlijst ontwikkeld: Ervaren Druk door Informele Zorg. Doe hier de test!

Blog
Lees meer

10 tips voor een constructief gesprek

Een mondige mantelzorger spreekt zich daarover uit, maar je kunt dan wel van goede wil zijn, een goed gesprek moet van twee kanten komen. Hier vind je 10 tips voor een constructief gesprek!

Blog
Lees meer

Mantelzorgen doen we samen

10 november is de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg: dé dag waarop mantelzorgers in het zonnetje worden gezet. Lees hier de inleiding van 'Fijn dat je er bent' van Tijn Elferink en Jan van Houten.

Blog
Lees meer

Nieuwe boeken in november 2022

Ben jij benieuwd naar de nieuwe boeken die in november bij A.W. Bruna Uitgevers verschijnen? Lees dan snel verder!

Blog
Lees meer