De kracht van hormonen

Hoe je omgaat met je veranderende hormoonhuishouding, gebaseerd op de nieuwste wetenschap en voorbeelden uit de praktijk
De kracht van hormonen
De kracht van hormonen
De kracht van hormonen

Het boek voor alle vrouwen die aan het begin van de overgang staan of er middenin zitten

Samenvatting

Meer dan de helft van de vrouwen tussen 40 en 60 jaar heeft klachten die veroorzaakt worden door hormonen die uit balans zijn.

Vermoeidheid, depressie, gewichtstoename… De meeste van deze symptomen bij vrouwen boven de 40 zijn het resultaat van een verandering in de hormoonbalans, een teken van de (naderende) overgang en dus een cyclus die verandert. Vaak worden deze klachten niet goed behandeld. Dit kan komen omdat het niet wordt herkend, of vanwege het idee dat vrouwen nu maar ‘eenmaal moeten leren leven’ met deze klachten, juist omdat ze hormoongerelateerd zijn.


Maar de hele (peri)menopauze en bijbehorende overgang hoeft echt geen tijd van ellende en lijden te zijn.
De auteurs laten in dit boek zien hoe vrouwen een beter, gezonder en gelukkiger leven kunnen leiden, met dank aan de laatste onderzoeken uit de wetenschap en voorbeelden uit de praktijk.

Goed om te weten

  • Artsen met meer dan 20 jaar ervaring
  • Meeste boeken over menopauze zijn gericht op als de menopauze heeft plaatsgevonden, dit boek begint al over de 10 jaar daarvoor, wanneer de meeste klachten al beginnen
  • Gebaseerd op de laatste medische onderzoeken

Specificaties

Specificaties

ISBN: 9789400512986
NUR: 860
Type: Paperback
Auteur(s): Susanne Esche-Belke, Suzann Kirschner-Brouns
Prijs: 21,99
Aantal pagina's: 336
Uitgever: Lev.
Verschijningsdatum: 01-12-2020

Specificaties

ISBN: 9789044979909
NUR: 860
Type: E-book
Auteur(s): Susanne Esche-Belke, Suzann Kirschner-Brouns
Prijs: 12,99
Aantal pagina's: 368
Uitgever: Lev.
Verschijningsdatum: 07-12-2020

Specificaties

ISBN: 9789046174364
NUR: 860
Type: Luisterboek
Auteur(s): Suzann Kirschner-Brouns, Susanne Esche-Belke
Voorlezer: Chava voor in 't Holt
Prijs: 15,99
Duur: 10 uur en 24 minuten
Uitgever: Lev.
Verschijningsdatum: 11-01-2021
De kracht van hormonen
De kracht van hormonen
De kracht van hormonen
Paperback:
21,99
E-book:
12,99

Leesfragment

Zonet was alles nog oké en nu herken je jezelf niet meer? Helaas kennen we dat gevoel maar al te goed!

Hormoonschommelingen zijn vooral merkbaar tijdens de zwangerschap. Maandenlang zijn de oestrogeen- en progesteronspiegels op natuurlijke wijze heel hoog. Ze zorgen voor de doorbloeding van het bekken, voor de groei van het baarmoederslijmvlies, de borsten en de placenta om de foetus van voedingsstoffen te voorzien. Pijlsnel na de bevalling dalen de hormoonspiegels weer. Dat leidt bij bijna alle moeders in het kraambed tussen de tweede en de tiende dag tot een paradoxale neerslachtigheid. Strikt genomen ben je dolgelukkig en toch krijg je van de ene seconde op de andere een huilbui. Ook daar kunnen we uit ervaring over meepraten.
‘Toen mijn man de tweede of derde dag na de bevalling voor het bed stond en me aankeek, begon ik ineens zo te snikken – het kwam echt uit mijn tenen – dat niet alleen hij maar ook ikzelf daar heel verbaasd over was, en de tranen bleven stromen. Op dat moment begreep ik dat die hormoondaling terecht “huildagen” of “babyblues” wordt genoemd.’

Onze kennismaking met de kracht van vrouwelijke hormonen als meisje en jonge vrouw was echter nog maar een heel klein voorproefje van wat ons later jarenlang permanent zou vergezellen: geestelijke en lichamelijke uitgeputheid, eindeloze vermoeidheid, verdriet zonder reden, depressieve buien, onpasselijkheid, hoofdpijn en fasen waarin je bijna manisch-euforisch bent of wel een verliefde puber lijkt. En dat zijn nog maar een paar symptomen van de permanent veranderende hormoonspiegels in de overgang.
Wacht: overgang? Als je begin of midden veertig bent? Is dat een grapje?!
Nee, de grote vergissing is juist dat die periode verkeerd wordt ingeschat, zo van: het kan niet zo zijn, want het mag niet zo zijn.

Hormoonveranderingen en de klachten die daarbij komen kijken, kunnen namelijk al optreden als vrouwen nog menstrueren…

Gerelateerde artikelen

Hormoonregulatie via de voeding tijdens de overgang

Voor een goede hormoonregulatie tijdens de overgang is het belangrijk om op de voeding te letten. Dit zijn enkele tips voor voeding om tijdens de perimenopauze je lichaam te beschermen en je gewicht te reguleren!

Blog
Lees meer

8 tips voor meer mindfulness tijdens de menopauze

In de periode van de hormonale omschakeling zijn we sneller geïrriteerd dan ons lief is. Er zijn situaties waarin je de controle verliest of er dicht tegenaan zit. Met deze tips houd jij je hoofd koel!

Blog
Lees meer

14 tips om beter te slapen tijdens de menopauze

In de tijd van de hormonale omschakeling is het belangrijk om te weten in hoeverre je behoeften zijn veranderd en niet net te doen alsof het een kwestie van business as usual is. Met behulp van deze slaapstrategieën zorg je ervoor dat je beter in slaap komt, minder vaak wakker wordt en uitgeruster opstaat!⁠

Blog
Lees meer

Test: Hoeveel zelfempathie heb ik?

Zelfempathie en leren echt goed voor jezelf te zorgen helpen ons vrouwen tijdens de vermoeiende fase van de hormonale omschakeling weer met onszelf in balans te komen.

Blog
Lees meer