Hormoonregulatie via de voeding tijdens de overgang
Een fragment uit De kracht van hormonen
Voor een goede hormoonregulatie tijdens de overgang is het belangrijk om op de voeding te letten. Dit zijn enkele tips voor voeding om tijdens de perimenopauze je lichaam te beschermen en je gewicht te reguleren!
Voor een goede hormoonregulatie tijdens de overgang is het belangrijk om op de voeding te letten. Dit zijn enkele tips voor voeding om tijdens de perimenopauze je lichaam te beschermen en je gewicht te reguleren!
7 voedingstips voor tijdens de overgang
De term ‘fermentatie’ – die het proces beschrijft van de verandering van voedingsmiddelen door bacterie-, schimmel- en celculturen – is ontleend aan het Latijnse woord fermentum en betekent ‘zuurdesem’. Fermenteren is een gezonde methode om levensmiddelen zonder koelkast langdurig te kunnen bewaren. Omdat producten bij fermentatie niet verhit hoeven te worden, blijven alle vitamines en andere belangrijke inhoudsstoffen in die producten behouden. Bovendien ontstaan er probiotica, levende bacteriën dus, die de darmflora ondersteunen.
Gefermenteerde levensmiddelen die wij onder andere aanraden zijn: soja- en yoghurtproducten, kombucha, kefir, zuurkool, yoghurt en kimchi.
Wanneer de goede darmbacteriën voldoende worden gevoed met vezels, bedanken ze daar op hun eigen manier voor: ze voorkomen verstopping. Door het oestrogeentekort tijdens de overgang, duurt het langer voordat de voeding verwerkt is en wordt uitgescheiden. Verstoppingen doen zich tijdens de overgang dus vaker voor. Het maakt echter ook uit wat je eet. Hoe minder wit meel en hoe meer vezels, hoe geringer het risico dat je aan verstopping zult lijden.
Bijzonder vezelrijk zijn peulvruchten, lijnzaad, spelt, haver, bessen, gedroogd fruit, noten en groente, en van de laatste vooral koolsoorten en groene groenten.
Volgens Aventist Health Studies beschermen tomaten tegen eierstok- en prostaatkanker. Onverzadigde vetten, zoals die in olijven, raapzaadolie, walnootolie of lijnzaadolie te vinden zijn, beschermen tegen borstkanker en andere vormen van kanker, tegen een hartinfarct, beroerte en diabetes.
Kruid je eten met kurkuma. De werkzame stof curcumine die erin zit, voorkomt ontstekingen en heeft daardoor effect bij gewrichtsontstekingen en chronische darmontstekingen en remt mogelijk de groei van kankercellen, vooral in de darmen en de prostaat. Wij adviseren een theelepel kurkumapoeder met een snufje peper, dat bevordert de opname.
Melkkoeien worden kunstmatig bevrucht om continu melk te kunnen geven. Tijdens het melken komen de zwangerschapshormonen van de koe in de melk, of het nu conventionele, biologische of weidemelk is. Ook schapen- of geitenmelk bevat hormonen, echter vaak in geringere hoeveelheden, omdat de productie daarvan niet zo enorm wordt opgevoerd.
Eentje kan best? Liever helemaal niet! Een glas rode wijn ’s avonds werd lange tijd als bevorderlijk voor de gezondheid beschouwd, maar de meest recente data doen vermoeden dat zelfs een geringe hoeveelheid alcohol waarschijnlijk al bijdraagt aan het ontstaan van bepaalde vormen van kanker. Ons advies: drink alcohol in kleine hoeveelheden, drink het bewust en geniet ervan, eet rode druiven en/of neem resveratrol in capsulevorm, eenmaal daags 400 mg.
Natuurlijk moet een mens eten. Maar niet continu. Gun je lichaam minstens vier uur de tijd voordat het met de volgende snack of de volgende grote maaltijd aan de slag hoeft. Je kunt beter drie grote maaltijden dan tien kleine eten. En eet vooral regelmatig, want ook het microbioom heeft zijn eigen bioritme. Sla je het ontbijt of avondeten telkens over, dan wordt het microbioom humeurig.
Over het boek
Over de auteurs
Susanne Esche-Belke
Dr. Susanne Esche-Belke is huisarts. Haar focus ligt op een holistische benadering van de vrouwelijke hormonen en immuunstoornissen.
Suzann Kirschner-Brouns
Dr. Suzann Kirschner-Brouns is arts en adviseur en schrijft medische artikelen. Ze was hoofdredacteur van een gynaecologisch vakblad en van het gezondheidskatern in Der Spiegel.
Lees ook deze artikelen
Test: Hoeveel zelfempathie heb ik?
Zelfempathie en leren echt goed voor jezelf te zorgen helpen ons vrouwen tijdens de vermoeiende fase van de hormonale omschakeling weer met onszelf in balans te komen.
14 tips om beter te slapen tijdens de menopauze
In de tijd van de hormonale omschakeling is het belangrijk om te weten in hoeverre je behoeften zijn veranderd en niet net te doen alsof het een kwestie van business as usual is. Met behulp van deze slaapstrategieën zorg je ervoor dat je beter in slaap komt, minder vaak wakker wordt en uitgeruster opstaat!
8 tips voor meer mindfulness tijdens de menopauze
In de periode van de hormonale omschakeling zijn we sneller geïrriteerd dan ons lief is. Er zijn situaties waarin je de controle verliest of er dicht tegenaan zit. Met deze tips houd jij je hoofd koel!
De nieuwsbrief over boeken die je niet mag missen
Wil jij ook graag op de hoogte blijven van nieuwe boeken en leuke acties? Meld je aan en ontvang het laatste boekennieuws van A.W. Bruna Uitgevers in je inbox!
Bedankt voor je aanmelding of aangepaste voorkeuren. Je ontvangt binnen enkele minuten een e-mail waarin we je vragen je eventuele aanmelding te bevestigen. Het is mogelijk dat deze e-mail in je map ongewenste e-mail terecht komt.