14 tips om beter te slapen tijdens de menopauze
  1. Kijk geen horrorfilms of thrillers die zo spannend zijn dat je kort voordat je gaat slapen nog in de alarmmodus staat.
  2. Check je mail niet vlak voordat je naar bed gaat. Daarmee voorkom je dat je piekerend wakker ligt.
  3. De cortisolspiegel is ongeveer een tot twee uur na het opstaan het hoogst, waardoor we dynamisch met de dag kunnen beginnen. Omdat cortisol ook vrijkomt door intensief sporten en het opwindende effect een paar uur aanhoudt, is het raadzaam om na zeven uur ’s avonds niet meer te sporten. Wat je wel kunt doen zijn lichte yogaoefeningen die een kalmerend effect hebben.
  4. Even slecht voor de slaapkwaliteit is het als je ’s avonds veel, zwaar of heel laat nog eet. Neem vooral geen vet, witte suiker en koolhydraten, want die leiden tot een verhoogde insulineafgifte, met als gevolg ondersuikering, waardoor je midden in de nacht met een knorrende maag wakker wordt.
  5.  Koffie, waar je wakker van wordt, laat de melatoninespiegel dalen en bemoeilijkt daardoor logischerwijze het in slaap vallen. Laat daarom ’s avonds je espresso staan en kies voor een cafeïnevrij alternatief, zoals kruidenthee.
  6. Soms helpt een kruik, warmwaterzak of kersenpitkussen in bed tegen ’s nachts wakker worden. Of doe wollen sokken aan, al is dat niet erg sexy. Je kunt natuurlijk ook lekker tegen je partner aan kruipen.
  7. Een recept van onze oma was warme melk met honing voor het naar bed gaan. Daar zit inderdaad iets in, want melk bevat melatonine en tryptofaan, beide weliswaar in heel beperkte hoeveelheden, maar generaties hebben daar al van geprofiteerd. Het is het proberen waard. Je kunt ook chai thee of ‘gouden melk’ (warme melk met kurkuma) nemen.

Lees ook deze artikelen

Hormoonregulatie via de voeding tijdens de overgang

Voor een goede hormoonregulatie tijdens de overgang is het belangrijk om op de voeding te letten. Dit zijn enkele tips voor voeding om tijdens de perimenopauze je lichaam te beschermen en je gewicht te reguleren!

Blog
Lees meer

8 tips voor meer mindfulness tijdens de menopauze

In de periode van de hormonale omschakeling zijn we sneller geïrriteerd dan ons lief is. Er zijn situaties waarin je de controle verliest of er dicht tegenaan zit. Met deze tips houd jij je hoofd koel!

Blog
Lees meer

Test: Hoeveel zelfempathie heb ik?

Zelfempathie en leren echt goed voor jezelf te zorgen helpen ons vrouwen tijdens de vermoeiende fase van de hormonale omschakeling weer met onszelf in balans te komen.

Blog
Lees meer