Mijn vriendin Anne Frank

Mijn vriendin Anne Frank
Mijn vriendin Anne Frank

De langverwachte, ontroerende memoires van Holocaustoverlevende Hannah Pick-Goslar, die een intieme blik geeft op haar leven en haar vriendschap met Anne Frank

Samenvatting

Wanneer Hannahs familie in 1933 vanuit nazi-Duitsland naar Amsterdam vlucht, raakt ze al snel bevriend met haar uitgesproken en vrolijke buurmeisje. Haar naam is Anne Frank en gedurende zeven onbezorgde jaren zijn de vriendinnen onafscheidelijk op school en thuis in de Rivierenbuurt. Maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en worden ze op een dag in 1942 zonder waarschuwing van elkaar gescheiden. Anne en haar familie zijn verdwenen, er wordt gezegd dat ze naar Zwitserland zijn gevlucht.

Terwijl Hannah piekert over het lot van haar vriendin en hoopt dat ze veilig is, krijgt haar eigen familie het steeds moeilijker. Ze worden opgepakt, naar kamp Westerbork gebracht en komen uiteindelijk in Bergen-Belsen terecht. Te midden van afschuwelijke omstandigheden krijgt Hannah het verbluffende nieuws dat Anne daar ook is. Haar vriendin is verzwakt en worstelt om te overleven, en Hannah riskeert haar eigen leven om Anne te helpen.

In deze ontroerende memoires vol hoop, kracht en verzet deelt Hannah Pick-Goslar voor het eerst haar ongelofelijke verhaal. Het is een intiem portret van haar band met Anne Frank en laat de kracht zien van vriendschap, liefde en herinnering.

Catherine Keyl over Mijn vriendin Anne Frank :

‘Wat een te gek boek, wat had die Hannah een doorzettingsvermogen. Een voorbeeld voor ons allemaal.’

‘Ongelooflijk, wat word ik gegrepen door het boek. Waar zit dat in? Gewoon de eenvoud waarmee het leven van alle dag wordt beschreven. Hoe geraffineerd de bezetter eerst onschuldig lijkt, zodat niemand maatregelen neemt om zich te beschermen en vervolgens iedereen als een rat in de val zit.’

Goed om te weten

  • Voor lezers van Edith Eger, Eddie Jaku, Roxane van Iperen en Selma van de Perre
  • Verhaal wordt gesteund door het Anne Frank Museum
  • Het bijzondere levensverhaal van Holocaustoverlevende Hannah Pick-Goslar, de beste vriendin van Anne Frank

Specificaties

Specificaties

ISBN: 9789400516755
NUR: 320
Type: Paperback
Auteur(s): Hannah Pick-Goslar
Vertaler: Robert Neugarten
Prijs: 22,99
Aantal pagina's: 352
Uitgever: Lev.
Verschijningsdatum: 08-06-2023

Specificaties

ISBN: 9789044935837
NUR: 320
Type: E-book
Auteur(s): Hannah Pick-Goslar
Vertaler: Robert Neugarten
Prijs: 12,99
Aantal pagina's: 352
Uitgever: Lev.
Verschijningsdatum: 09-06-2023
Mijn vriendin Anne Frank
Mijn vriendin Anne Frank
Paperback:
22,99
E-book:
12,99

Hannah over Anne Frank

Leesfragment

Voorjaar, Jeruzalem 2022

Ik ben zo blij dat ik nog altijd het pad buiten mijn deur kan zien, omlijst door paarse bougainville, palmbomen en kleipotten vol roze en witte vlijtig liesjes. Het geeft me rust om te weten wie er op weg is naar mijn deur en wie er alleen maar langsloopt. Ik zit tegenwoordig vaak in deze stoel in de woonkamer van mijn flat met tuin, en dan kan ik door het grote raam mijn familieleden en vrienden zien die komen aanlopen over het pad.
Ik ben vooral dankbaar als ik Tali zie, die elke middag stipt om kwart over vier verschijnt. Ze is mijn jongste kleindochter en inmiddels zelf ook moeder. Ze heeft nooit verder dan een wandeling van vijf minuten bij me vandaan gewoond. Ook na haar huwelijk wilde ze per se vlakbij blijven wonen. Ze wil dicht bij me in de buurt zijn, zegt ze. Niet nodig, zeg ik terug, zonder die woorden echt te geloven. Tali weet wel beter. Gelukkig maar.
We delen een onuitgesproken taal, zij en ik. Ik kan niet goed uitleggen waarom, maar ik heb het gevoel dat ze me begrijpt en dat ik haar begrijp. Ze was nog maar een peuter toen haar vader vele jaren geleden op een regenachtige middag overleed na een auto-ongeluk. Ik wierp me op als een soort tweede ouder om mijn dochter Ruthie bij te staan, haar moeder, die op die vreselijke dag weduwe en alleenstaande moeder van acht kinderen werd.
‘Wacht!’ roept Tali tegen haar oudste dochter Neta, wier haar net als dat van Tali de kleur van donkere honing heeft. Een prachtig meisje, bijna vier jaar oud en bruisend van energie. Ze banjert over het pad en Tali loopt achter haar aan, haar handen op de kinderwagen waarin Shaked zit, haar jongste, die is geboren op het hoogtepunt van de coronapandemie. Zelfs tijdens de lockdowns kwam Tali elke dag langs. Maar toen spraken we van een afstandje met elkaar: ik op het balkon, zij in de tuin onder me met een arm rond Neta en Shaked in de buggy.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe boeken in juli 2024

Deze maand verschijnen er weer volop nieuwe boeken. Ben jij benieuwd naar de boeken die deze maand bij A.W. Bruna Uitgevers verschijnen? Lees het hier!

Blog
Lees meer

Vier de vrijheid met deze boeken

Vrijheid is van essentieel belang voor de mens. Het vieren ervan herinnert ons aan haar kostbaarheid en inspireert tot groei en bewustwording. Ontdek in dit artikel een selectie boeken die de waarde van vrijheid perfect weten te belichten.

Blog
Lees meer

Non-fictie top 10 van 2023

In het afgelopen jaar zijn er weer volop inspirerende non-fictieboeken uitgekomen. Hier vind je een overzicht van de top 10 non-fictie van 2023 die zijn verschenen bij Lev. uitgevers.

Blog
Lees meer