Stress is geen kwaaltje
Het is nog te vaak hoe we stress zien: als een kwaaltje dat eenvoudig op te lossen zou moeten zijn. We vervallen dan al snel in symptoombestrijding. Hebben we te maken met stressklachten, dan raadplegen we een artikel met ‘vijf tips voor meer ontspanning’. We gooien er een cursusje mindfulness tegenaan. We nemen een mental health day om onszelf weer op te lappen. We lezen een boek over timemanagement om onze dag effectiever in te delen. We gaan onder het mom van #selfcare bij kaarslicht in bad. Met dit soort trucs bedwingen we onze acute stress-episode, om vervolgens na een aantal maanden weer in hetzelfde schuitje te belanden. ‘Hoe kom ik hier nu toch wéér terecht?’
Helaas zijn we inmiddels maar al te bekend met het resultaat van deze hapsnapmanier van stressmanagement. Bijna één op de vijf werkenden in Nederland krijgt te maken met burn-outachtige verschijnselen. Stressklachten zorgen jaarlijks voor duizenden gevallen van ziekteverzuim. Niet alleen werkenden, maar ook scholieren en studenten kampen steeds vaker met ernstige mate van stress. Deze cijfers hebben deels te maken met de huidige werkomstandigheden die steeds meer van ons vergen, maar óók met het feit dat we tegenwoordig onszelf nog weleens uit het oog verliezen. Want, zoals iedere topsporter weet: we kunnen alleen topprestaties van onszelf verwachten als we goed voor onszelf zorgen.
Willen we écht iets doen tegen de stress in ons leven, dan is het nodig om te stoppen met symptoombestrijding en te kijken naar de gehele mens. Met andere woorden, door te investeren in het tegenovergestelde van stress: vitaliteit. Dit is waarom De vitaliteitrevolutie van Bas Snippert en Daniel Krikke zo’n belangrijk boek is: met hun Zeven Pijlers geven de schrijvers een volledig overzicht van vitaliteit en wat hiervoor noodzakelijk is. Vitaliteit, betogen zij, gaat om energiemanagement, het investeren in je lichamelijke gezondheid, het aanpassen van je denkpatronen, het vergroten van je emotionele intelligentie, het verdiepen van je relaties met anderen én over leven in het hier en nu. Snippert en Krikke geven in dit boek een uitgebreid en duidelijk antwoord op de vraag: voor jezelf zorgen, hoe doe je dat eigenlijk? Hoe word en blijf je vitaal?