De grote boze wolf

De vele sprookjes en mythen over het kleine meisje met het rode kapje dat door ‘de grote boze wolf’ wordt verslonden en over de zeven geitjes die door de gelijknamige booswicht verschalkt dreigen te worden, hebben het schrikbeeld van de wolf er al vroeg bij ons in geramd.

Elke keer opnieuw kunnen we constateren dat de symboolstatus van de wolf als ‘boze wolf’ nog zo onwrikbaar tussen de oren van de mensen zit dat harde feiten vaak irrelevant lijken. Op de reële cijfers van hoeveel mensen door wolven gedood zijn, wordt bijvoorbeeld amper gelet. Welnu, in Europa zijn in de afgelopen vijftig jaar negen mensen door wolven gedood. Vijf daarvan door dieren die aan hondsdolheid leden en vier kinderen in Spanje, die vlak bij een dorp speelden waar iemand de wolven gevoederd had. Toch is menigeen ervan overtuigd dat de wolf pal achter de dichtstbijzijnde struik zit, loerend op een onschuldig kind dat hij wil verslinden.

Het risico om door een wolf verwond of gedood te worden is minimaal. Je kunt beter je auto laten staan, want de kans is veel groter dat je gewond raakt door een auto-ongeluk dan door een wolf. […] Maar het gevaarlijkste is misschien wel je kantoorbaan. Wist je dat alleen al in Duitsland jaarlijks driehonderd mensen in een balpen stikken? Tussen de twintig diersoorten die de meeste mensen doden, is de wolf niet te vinden. De hond daarentegen staat op de vierde plaats en de mug op de eerste. Dus je ziet het: er bestaan grotere gevaren dan wolven.

Dankzij veel voorlichting zijn er tegenwoordig gelukkig steeds meer mensen die beweren dat ze niet bang zijn voor wolven. Maar als je hun rechtstreeks vraagt of ze het oké zouden vinden als in het aan hun stad grenzende bos een roedel wolven zou leven, komt het antwoord alsof er een pistool wordt afgevuurd: ‘Nee! Zo bedoel ik het niet. In het bos aan de stadsrand? Dan kunnen we daar niet meer met de kinderen wandelen!’

Wolven zijn prima, maar niet in je achtertuin. Daar komt het op neer. Angst is de ziekte van onze tijd waar we het meest mee te kampen hebben. Angst voor de vijand, de vreemdeling, de buren, jezelf; en voor macht, liefde en andere dingen. De wolf lijkt vaak het zoveelste symbool te zijn van alles wat schrikwekkend en slecht is.

Nieuwsgierig geworden naar meer over de wolven en wat wij als mensen van hen kunnen leren?
Lees het in ‘De wijsheid van wolven’ van Elli H. Radinger.

Lees ook artikel 1: De aard van het beestje, welk type ben jij?

Gerelateerde artikelen

Werelddierendag: 10 boekentips!

4 oktober is het Dierendag: dé dag om dieren in het zonnetje te zetten. Of het nou om honden, katten of rode panda's gaat: alle dieren verdienen liefde en aandacht. Vier werelddierendag met het lezen van boeken over dieren. Wij geven 10 leestips!

Blog
Lees meer