Na 200 jaar weer wolvenpups in Nederland
Het wolvenpaar op de Noord-Veluwe heeft jongen gekregen. Videobeelden tonen drie jonge wolven op verkenning in de natuur.
„Dit is het bewijs dat wolven het echt naar hun zin hebben op de Veluwe”, zegt Lennard Jasper van Staatsbosbeheer. Hij reageert vol enthousiasme op de woensdag gepubliceerde beelden van drie wolvenpups die door het bosgebied dartelen.
Boswachter Jasper noemt het prachtige beelden. „We kunnen nu stellen dat er roedelvorming is”, zegt hij opgetogen. Vorig jaar doken beelden op een wolf op de Veluwe, later bleek dat zich een paar had gevestigd. Vorige maand nog verscheen het stelletje nog samen op de foto. Het setje heeft op de Noord-Veluwe nu jonkies gekregen. Zeker drie welpen, mogelijk meer.
„Er is dus sprake van definitieve vestiging. Als ze hier jongen krijgen, dan heeft de wolf het echt naar zijn zin. Nu staan we als boswachters echt te juichen”, analyseert Jasper. „Het is voor het eerst in 200 jaar dat er wolven zijn geboren op Nederlandse grond. Dit is hun nieuwe wereld.”
Aan de wandel
Volgens Wolven in Nederland zijn de welpen twee tot drie maanden oud. Ze zouden in april geboren zijn. Het is gebruikelijk dat jonge wolven de eerste maanden met de moeder in het nest blijven. Daarna gaan ze op onderzoek uit.
De pups blijven de komende tijd nog bij hun ouders. Na een tot twee jaar gaan ze ’een eigen bedrijf beginnen’, zoals Jasper het noemt. Ze gaan aan de wandel en gaan een eigen roedel stichten, net zoals hun Duitse ouders dat in Nederland deden. Daarbij kunnen ze honderden kilometers afleggen.
„De vraag is waar ze heen gaan en of er op de Veluwe ruimte is voor meerdere territoria”, zegt de boswachter. „Een wolf heeft een robuust leefgebied nodig en voldoende voedsel. Waar ze zich vestigen, bepalen ze uiteindelijk zelf.”
Bang voor inteelt hoeven de faunabeheerders niet te zijn. Juist doordat wolven rondzwerven en daardoor soortgenoten uit andere roedels tegenkomen, zullen ze zich niet voortplanten binnen de bloedlijn.
Wild
Dinsdag maakten twee wandelaars foto’s van de wolf die een reekalf greep. Natuurorganisatie Wolven in Nederland zei toen al dat het beest waarschijnlijk op prooi aan het jagen was voor zijn roedel. Toen de wolf de wandelaars opmerkte ging hij ervandoor. De wolven op de Veluwe hebben tot nu toe geen schapen of geiten gedood en voeden zich met wild.
Volgens boswachter Jasper hoeven mensen ook niet bang te zijn dat de wolven, nu ze jonkies hebben, agressiever zijn. „Het zijn toppredatoren. Die zijn niet bang aangelegd. De moeder zal de jongen best veel vrijheid gunnen.”
De wijsheid van wolven
Hoewel er bij veel mensen dus een schrikbeeld van de wolf bestaat – ook omdat ze soms vee van boeren als hun prooi beschouwen – lijkt het vaak het zoveelste symbool te zijn van alles wat schrikwekkend en slecht is. Maar dat is dus echt niet zo. Sterker nog, wij kunnen veel leren van het gedrag van de wolven. Naast dat het prachtige beesten om te zien zijn, hebben ze ook een vredelievend karakter, waarbij familie op nummer 1 staat. De bekende wolvenonderzoeker Elli Radinger schreef er een toegankelijk en fascinerend boek over: De wijsheid van wolven, over wat wij als mensen van de wolven kunnen leren.
Het boek is al bijna 20.000 keer in Nederland verkocht, en nu actueler dan ooit.
Bekijk en bestel het boek hier.