De aard van het beestje: welk type ben jij?
7 juni 2018
Nieuws
Wij mensen kunnen veel leren van wolven. Op het gebied van leiderschap, ouderenzorg, communicatie en de liefde voor naasten bijvoorbeeld. Gedragspsychologen hebben de wolven in twee aparte basiskarakters ingedeeld om op die manier hun sociale gedrag beter te begrijpen. Een type A en een type B. Met welk type kan jij je het best identificeren?
Type A is de dappere durfal. Hij is het energieke, extraverte type. Hij wil per se zijn zin doordrijven. Situaties die nieuw voor hem zijn en die hij niet onder controle kan houden met zijn normale gedrag, gaan zijn krachten algauw te boven. Na een mislukking heeft hij vrij lang rust nodig. Zulke wolven (en mensen) zijn normaal gesproken opgewekt en enorm actief, althans, zolang ze alles op een manier kunnen regelen die binnen hun capaciteiten valt. Zo niet, dan raken ze van slag en roepen om hulp.
Het B-type is heel anders. Zijn fundamentele levenshouding is waardige terughoudendheid. Dit soort introverte karakters wacht eerst kalmpjes af wat er gaat gebeuren, maar past zich vervolgens wél beter aan.
Een wolvenfamilie bestaat in principe uit een verzameling van deze persoonlijkheidstypen. De twee leiderdieren, de ouders, bestaan altijd uit een combinatie van een A- en B-type, die elkaar wederzijds aanvullen. Dat betekent niet dat het A-type altijd de mannetjeswolf is en het B-type altijd het vrouwtje is.
Ook bij ons mensen bestaan deze verschillende karaktertypen. Heb je je al stiekem afgevraagd waar je zelf bij hoort? Ben je het extraverte A-type, dan moet je leren om jezelf in bepaalde situaties te beheersen en niet al te impulsief te handelen. Als terughoudend, verlegen B-type heb je soms het probleem dat je te langzaam tot actie overgaat; je reageert niet snel genoeg overeenkomstig het motto: wie te laat komt, wordt door het leven gestraft.
Deze kennis kan je ook verder helpen met het inzicht in menselijke relaties: hij is nu eenmaal een A of een B en kan niet anders. Natuurlijk zijn er veranderingen in karakter mogelijk, maar de basispersoonlijkheid steekt altijd weer de kop op. Kortom: we kunnen de ware aard van het beestje – onszelf dus – op de lange termijn niet veranderen.
Nieuwsgierig geworden naar meer over de wolven en wat wij als mensen van hen kunnen leren?
Lees het in ‘De wijsheid van wolven’ van Elli H. Radinger.