Hoe Steven Spielberg nunchi gebruikt

Alle echt zakelijke grootheden – zoals Steve Jobs, Bill Gates, Jeff Bezos en Steven Spielberg – beschikten over enorme snelle nunchi. Dit betekent niet dat ze tactvol waren tijdens vergaderingen met de raad van het bestuur, en het betekent ook niet dat ze enorm geliefd waren. Je kunt onaardig zijn en een snelle nunchi hebben, net zoals je aardig kunt zijn met een slechte nunchi. Moreel gezien is nunchi neutraal. Of mensen je aardig vinden hangt niet af van de mate van nunchi dit je hebt.

De filmregisseur Steven Spielberg (die Jaws, Star Wars, Schindler’s List en zoveel andere films heeft gemaakt) is net zo getalenteerd in nunchi als hij is in het vertellen van verhalen. In een veelbesproken en herdrukte memo uit 1984 vertelde een directeur van de filmmaatschappij die Spielbergs iconische film Back to the Future produceerde dat hij niet blij was met de titel. Het voorstel van de directeur? Hij vond Spaceman from Pluto beter.

Spielberg was het daar niet mee eens, maar hij schreef niet meteen terug: ‘Houd jij je nou maar met de financiering bezig, oké?’ In een interview uit 2015 met de popcultuurwebsite Shortlist beweerde de scenarioschrijver Bob Gale dat Spielberg er tactvol op reageerde. ‘Steven zei tegen ons: “Maak je geen zorgen, ik weet hoe ik hem moet aanpakken.” Daarna schreef hij een brief terug waarin stond: Hoi Sid, dank je wel voor je zeer grappige memo. We hebben er allemaal hartelijk om gelachen. Blijf zo doorgaan. Steven wist dat Sid het te gênant zou vinden om te zeggen dat hij wilde dat we de brief serieus namen. Gelukkig zette daarna niemand meer vraagtekens bij de titel. Zonder Steven had het heel anders hebben kunnen aflopen.’

Benieuwd hoe jij de kracht van nunchi kan inzetten?
Lees het in het heerlijk leesbare boekje De kracht van nunchi van de Koreaanse Euny Hong.

Gerelateerde artikelen

Waarom is lezen goed voor je? 20 voordelen van lezen!

De échte boekenwurm hoeven we natuurlijk niet te overtuigen van de magie van boeken. Er zijn genoeg redenen om lekker te gaan lezen. Wij delen in dit artikel maar liefst 20 voordelen van lezen!

Blog
Lees meer

10 inzichten over het menselijk brein

De Zweedse psychiater Anders Hansen helpt je je brein beter te begrijpen en legt uit waarom we niet gemaakt zijn voor constant geluk. Hierbij 10 inzichten.

Blog
Lees meer

Wat is nunchi?

Nunchi (noentsjie): ‘beoordelen met de ogen’, of de subtiele kunst…

Blog
Lees meer