Wat is nunchi?

Nunchi (noentsjie): ‘beoordelen met de ogen’, of de subtiele kunst van het inschatten van de gedachten en gevoelens van anderen om zo een goede verstandhouding, vertrouwen en een band te kweken.

Stel je voor dat je net een nieuwe baan hebt gekregen bij een groot bedrijf en wordt uitgenodigd voor een bedrijfsfeestje waar je een goede indruk wilt maken op de aanwezigen. Als je de ruimte binnenkomt, hoor je iedereen net iets te hard lachen om een nogal flauwe grap. De grap wordt verteld door een oudere vrouw die je nooit eerder hebt gezien. Wat doe je?

A. Je vertelt een heel leuke grap, die veel beter is dan die je net hebt gehoord. Je nieuwe collega’s zullen hem geweldig vinden!

B. Je lacht met de anderen mee, ook al is de grap niet erg leuk.

C. Je wacht het juiste moment af om jezelf voor te stellen aan de oudere vrouw, van wie je terecht aanneemt dat ze de directeur van het bedrijf is.

Als je voor A hebt gekozen, moet je echt aan je nunchi gaan werken. Koos je voor B, dan heb je het goed gedaan. Je hebt de sfeer prima aangevoeld en de aanwijzingen van je nieuwe collega’s juist opgepikt. Als je voor C hebt gekozen, gefeliciteerd! Je bent al goed op weg om een echte nunchi-superster te worden.
Nunchi is de Koreaanse superkracht. Sommige mensen zeggen zelfs dat Koreanen hiermee de gedachten van anderen kunnen lezen, maar er is niets bovennatuurlijks aan. Nunchi is de kunst van het meteen begrijpen wat anderen denken en voelen, waardoor relaties beter worden. Als je een goede nunchi hebt, betekent dat je op basis van elk nieuw woord, gebaar of elke gezichtsuitdrukking je aannames aanpast, zodat je je altijd bewust bent van wat er speelt. Snelheid is cruciaal bij nunchi. Als iemand zeer vaardig is in nunchi, zeggen de Koreanen niet dat die persoon een goede nunchi heeft, maar dat hij een snelle nunchi heeft.

Meer lezen over nunchi en hoe je dit in diverse situaties kunt gebruiken?
Bestel dit leerzame en leuke boekje dan nu: KLIK HIER.

Gerelateerde artikelen

Waarom is lezen goed voor je? 20 voordelen van lezen!

De ├ęchte boekenwurm hoeven we natuurlijk niet te overtuigen van de magie van boeken. Er zijn genoeg redenen om lekker te gaan lezen. Wij delen in dit artikel maar liefst 20 voordelen van lezen!

Blog
Lees meer

10 inzichten over het menselijk brein

De Zweedse psychiater Anders Hansen helpt je je brein beter te begrijpen en legt uit waarom we niet gemaakt zijn voor constant geluk. Hierbij 10 inzichten.

Blog
Lees meer