* Gebaseerd op Hebban waardering
4.5 / 5 *
Mark van Vugt is hoogleraar psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij heeft meer dan 200 wetenschappelijke publicaties achter zijn naam staan en schreef eerder De natuurlijke leider (samen met Anjana Ahuja), Gezag (samen met Max Wildschut) en Mismatch (samen met Ronald Giphart), die in diverse talen zijn verschenen. Hij wordt gezien als een van de invloedrijkste psychologen ter wereld van dit moment.
Zie ook: professormarkvanvugt.com
* Gebaseerd op Hebban waardering
Helpt mensen ontspannen en ontwikkelen
Professor Mark van Vugt is een internationale autoriteit op het gebied van de evolutionaire psychologie
Wetenschap toegankelijk gemaakt voor een breed publiek
Onverwachte connecties tussen heden en verleden
FRAGMENT
Lees een voorproefje uit Lucy, Darwin & Lady Gaga
Als buitenaardse wezens onze planeet zouden komen bezoeken, dan maakten ze vast en zeker een notitie van een bijzondere, buitengewone diersoort, genaamd homo sapiens. Ze zouden onder de indruk zijn van ons vermogen om creatieve oplossingen te verzinnen voor allerlei soorten problemen, van de airconditioning om onze gebouwen op temperatuur te houden tot de antidepressiva die we slikken om gelukkig te zijn. Tegelijkertijd zouden ze opmerken dat het deze soort maar niet lukt om vreedzaam met elkaar samen te leven, om honger of ziekte te voorkomen of om op een verstandige manier met de planeet om te gaan. De conclusie van de buitenaardse biologen zou waarschijnlijk zijn dat onze soort in sommige opzichten zeer slim is, maar in andere opzichten erg dom.
Deze conclusie lijkt me niet onterecht. Aan het begin van de eenentwintigste eeuw gaat het aan de ene kant fantastisch met de mensheid: we zijn met meer, we leven langer en gezonder en beschikken over steeds meer mogelijkheden om in onze behoeften te voorzien, van fijne espressoapparaten tot vliegvakanties naar de zon. Aan de andere kant worden we ook geconfronteerd met een pandemie aan welvaartsziekten (zoals diabetes, obesitas en depressie) én infectieziekten (corona, ebola), met de gevolgen van klimaatverandering, en de groeiende sociale en economische ongelijkheid tussen de ‘haves’ en de ‘have-nots’ in onze maatschappij.
Deze problemen geven aanleiding tot heftige debatten in de politiek, de zorg, het onderwijs en het bedrijfsleven, over hoe we het anders moeten aanpakken. Waarom is er zoveel eenzaamheid onder ouderen en hebben veel jonge mensen last van een depressie of een burn-out?
Waarom lukt het maar moeizaam onze werkorganisaties gezonder en diverser te maken, en waarom lopen we nogal eens achter de ‘verkeerde’ leiders aan? Hoe voorkomen we dat onze jeugd verslaafd raakt aan sociale media? Waarom neemt onze welvaart wel toe, maar krijgen we – zeker in de welvarende landen – steeds minder kinderen? Waarom wíllen we wel minder vlees eten, maar lukt het niet om dit daadwerkelijk te doen?
Paperback | 224 p. | ISBN: 9789400511927 | € 20,99