Negatieve zelfspraak aanpakken door denkfouten te identificeren
Ik voel me zo van Sabine Klaver is een verfrissend en taboedoorbrekend boek voor iedereen die worstelt met dit overweldigende leven en een tegengeluid op alle zelfhulpboeken die een snelle weg naar een mentaal gezond leven beloven.
In onderstaand fragment uit het boek gaat Sabine in op het aanpakken van negatieve zelfspraak door denkfouten te leren identificeren.
Hoe negatieve zelfspraak kan ontstaan vanuit je innerlijke stem
Al op hele jonge leeftijd, vanaf een jaar of drie, beginnen we tegen onszelf te praten. Op die leeftijd zijn dat vaak instructies die we onszelf geven tijdens het spelen: ‘dat blokje moet daar, nee deze moet niet daar, deze moet hier’. Dit helpt op die jonge leeftijd om overzicht te krijgen in gedachten en gedrag te sturen.
Vanaf een jaar of zeven wordt die stem steeds meer intern en automatisch. En naarmate we ouder worden, krijgt onze innerlijke stem een bepaalde ondertoon. Die stem kan gevormd worden door boodschappen die je in je jeugd krijgt van belangrijke anderen, zoals je ouders, leerkrachten of vriendjes. Die kunnen opbouwend en positief van aard zijn, waarbij je zowel aangemoedigd als in je waarde gelaten wordt. Het is een geruststellende stem, soms neutraal en soms positief. Maar de boodschappen die je vanuit je omgeving krijgt, kunnen ook negatief en afkeurend van aard zijn, waarbij afwijzing de ondertoon voert. Denk aan strenge ouders, een gemene voetbalcoach of een pest-verleden. Dit geeft aanleiding tot het vormen van een zelfkritische stem die commentaar heeft op alles wat je doet. […]
Wanneer die innerlijke stem vaak streng of negatief is, dan kun je daar last van hebben. Die stem bepaalt namelijk hoe we ons voelen. Als jij na een glas te laten vallen tegen jezelf roept dat je een enorme sukkel bent die helemaal niks kan, zul je je ellendiger voelen dan wanneer je jezelf geruststellend toespreekt dat fouten maken menselijk is.
We weten dat negatieve zelfspraak ons gevoel én ons gedrag beïnvloedt. Het bepaalt de keuzes die we maken. Daarnaast hangt negatieve zelfspraak samen met de ontwikkeling van psy-chische problemen. Reden genoeg dus om die gedachten eens aan te pakken. Dat is niet zo simpel als ‘je mindset veranderen’ of ‘gewoon positief denken’. Dat laatste hoeft überhaupt geen doel op zich te zijn. Ik denk dat het al heel wat is als wij mensen wat neutraler over onszelf zouden denken. Dat we de gedachte ‘ik ben een mislukkeling’ kunnen veranderen naar een gedach-te als ‘ik ben oké zoals ik ben’. Wanneer we onszelf en anderen wat meer zouden toespreken als Coach B of een oude, wijze tante dat zou doen, zou dat de wereld een heel stuk mooier maken.
Sabine Klaver is vakkundig en weet haar expertise op een heldere en veilige manier over te brengen. Ze is allesbehalve belerend en heeft een groot talent om ingewikkelde gedragingen op een persoonlijke manier in kaart te brengen. Ze is duidelijk en open, met een flinke dosis humor en zelfspot.Malou Holshuijsen, auteur van Zachtop lachen
Negatieve zelfspraak aanpakken
Om negatieve zelfspraak aan te pakken kan het goed zijn om denkfouten te identificeren. Denkfouten zijn veelvoorkomende en vaak automatische gedachten die niet in lijn liggen met de werkelijkheid. Een denkfout is een selectieve misinterpretatie die de oorspronkelijke informatie vertekent en ons niet verder helpt. Het zijn gedachten als ‘dit komt nooit meer goed’, ‘ik doe ook alles verkeerd’ en ‘iedereen haat me’.
We maken allemaal denkfouten, dat gaat meestal onbewust. Ze zijn vaak al zo lang aanwezig, dat ze automatisch opkomen en we er dus geen vraagtekens meer bij zetten. In het kader van ‘denkfouten: spaar ze allemaal!’ volgt hier een opsomming van veelvoorkomende denkfouten, die jij mogelijk ook bij jezelf herkent.
Ik volg Sabine al een paar jaar met heel veel plezier. Ze maakt mentale problematiek op een toegankelijke manier bespreekbaar en durft daarin ook persoonlijk te worden. Ik kijk dan ook heel erg uit naar haar boek!Lisa Loeb, auteur van Bang
Veelvoorkomende denkfouten
Wanneer er iets gebeurt of er iets wordt gezegd betrek je dat op jezelf, en meestal in negatieve zin. Je stelt jezelf verantwoorde-lijk voor alles en iedereen en geeft jezelf de schuld wanneer er iets misgaat. Alles ligt aan jou. Wanneer je vriendin kortaf rea-geert, komt dat omdat jij iets verkeerds hebt gezegd. Als je baas chagrijnig is, komt dat omdat jij iets fout hebt gedaan. Wanneer iemand je raar aankijkt op straat, komt dat omdat jij er niet uitziet.
Eigenlijk overschatten we hiermee ons eigenbelang en de in-vloed die we hebben. Wanneer ik weer eens aan het personali-seren ben (‘het is allemaal mijn schuld!’), biedt mijn vriend me een reality check door te refereren aan het satirische Instagramaccount How Can I Make This About Me? (@how canimakethisaboutme_). Dingen zijn veel vaker niet dan wel mijn schuld en niet alles ligt aan mij, zo belangrijk ben ik nou ook weer niet.
Deze vorm van selectieve waarneming gaat om het uitvergroten van negatieve dingen en het verkleinen van positieve. Je richt je aandacht op de negatieve aspecten van een situatie of jezelf en vormt zo een ongenuanceerde conclusie. Je struikelde over je woorden en daarmee heb je de hele presentatie verpest, je vergat iemands verjaardag en daarom ben je de slechtste vriend op aarde. De complimenten die je achteraf kreeg over je manier van presenteren doe je teniet en dat je normaal gesproken ei-genlijk een attente vriend bent vergeet je voor het gemak. Zonde, want daarmee overheerst het negatieve. Waarschijnlijk heb je de uitspraak ‘wat je aandacht geeft, groeit’ weleens ge-hoord. Zo werkt het vrij letterlijk in ons brein: hoe meer we ons richten op het negatieve, hoe groter het negatieve wordt. Gelukkig heeft het andersom hetzelfde effect: des te meer we ons focussen op het positieve, des te meer de fijne dingen van het leven ons zullen opvallen.
Het brein maakt gedurende de dag continu inschattingen op basis waarvan het de ‘beste’ keuze probeert te maken. Kan ik dat oranje licht nog halen en is het gevaarlijker als ik doorrijd of keihard op de rem trap? Op zich geen verkeerd mechanisme, tot het zich ontwikkelt tot een denkfout, waarbij de kans op een negatieve uitkomst standaard wordt overschat en de kans op een positief verloop steeds wordt onderschat. Je onderschat bijvoorbeeld de kans op het krijgen van die leuke baan: ‘ik maak echt 0,01 procent kans om te worden geselecteerd’, van waaruit je besluit om het niet eens te proberen (waardoor de kans dat je de baan niet krijgt 100 procent is).
Doemdenken sluit aan op het overschatten van een negatieve uitkomst. Je ziet overal beren op de weg en gaat ervan uit dat situaties slecht zullen aflopen. Dit sluit de mogelijkheid tot al-lerlei alternatieve scenario’s uit.
Projectie gaat hand in hand met het invullen van andermans ge-dachten vanuit jouw eigen perspectief. Je denkt dat de ander denkt zoals jij. Hierbij gaat het vaak om eigen onzekerheden die je bevestigd ziet in een ander. Omdat je zelf niet tevreden bent wanneer je in de spiegel kijkt, denk je ‘iedereen vindt me lelijk’, terwijl je in werkelijkheid geen idee hebt wat een ander denkt of vindt. We kunnen geen gedachten lezen en we moeten waken voor het invullen voor een ander op basis van onze eigen overtuigingen.
Wanneer we generaliseren, passen we een ervaring uit het ver-leden of een gedachte daarover toe op alle toekomstige situa-ties. Een ex-partner is vreemdgegaan, waardoor je sindsdien denkt ‘niemand is te vertrouwen’ of ‘iedereen laat je uiteindelijk in de steek’. Dit zijn begrijpelijke, maar nare overtuigingen. Ze zijn gebaseerd op een blauwe plek die verzorgd moet worden. Maar wanneer je deze gedachten als waarheid zijnde behandelt, zul je mooie ontmoetingen uit de weg gaan. En dat is zonde! Het verleden kan zelden de toekomst voorspellen.
Polariseren wordt ook wel zwart-witdenken genoemd. Je deelt de wereld in twee categorieën in: goed en slecht. Op deze ma-nier denk je in uitersten, terwijl het veel vaker gaat om grijs gebied, een middenweg. Mensen, dingen en gebeurtenissen zijn vrijwel nooit alleen maar goed of alleen maar slecht. En jij dus ook niet.
Veel mensen hanteren een dubbele standaard, waarbij ze stren-ger zijn voor zichzelf dan voor anderen. Wanneer een ander een fout maakt dan kan dat gebeuren en hoor je jezelf vergevings-gezind zeggen dat fouten maken menselijk is. Maar wanneer jij een fout maakt bewijst het plots dat je door en door slecht bent. Deze dubbele standaard maakt het leven erg oneerlijk. Ik han-teerde voor mezelf ontzettend strenge regels, maar werd daar-door ook verongelijkt: ‘zij wel en ikke niet’.
Actief aan de slag met denkfouten door ze uit te dagen
Het inzicht krijgen in denkfouten vraagt tijd en oefening, maar het begint bij de herkenning dat dit gedachten zijn en geen waarheid. Hoewel bewustwording een nodige stap is voor het veranderen van gewoontes, zoals dergelijke negatieve denk-patronen, is het niet voldoende om verandering tot stand te brengen. We moeten actief met deze denkfouten aan de slag door ze uit te dagen.
Als de leukste psycholoog van Nederland een boek schrijft over hoe zij zelf in therapie gaat, weet je dat dit het zelfhulpboek is dat je écht moet lezen.Titia Hoogendoorn, auteur van Hoe ik van mijn rijangst afkwam
Het boek
Over de auteur
Sabine Klaver
Sabine Klaver (1992) is psycholoog. Naast haar werk in de behandelkamer zet ze zich in om mentale gezondheid meer bespreekbaar te maken, onder andere door het hosten van PsychoLogisch Podcast (100.000 plays), het geven van lezingen en haar activiteiten op social media.
Gerelateerde boeken
Gerelateerde artikelen
De beste boeken om als cadeau te geven én te krijgen tijdens de feestdagen!
Op zoek naar het beste cadeau om te geven deze feestdagen? Geef een boek cadeau! Hier vind je onze boekentips voor thrillers, romans en non-fictie boeken.
Dag van de Mentale Gezondheid
10 oktober is de Internationale Dag van de Mentale Gezondheid en wordt er wereldwijd aandacht besteed aan de bewustwording van mensen met mentalegezondheidsproblemen. De Mental Health Foundation staat er eveneens achter en ziet dat er echt maar één manier is om dit te doen: door met elkaar over mentale gezondheid te (blijven) praten!
15 non-fictieboeken om te lezen vóór je 30ste!
an je 20ste tot je 30ste maken mensen vaak enorme veranderingen mee: studeren, op jezelf wonen, een relatie, kinderen er kan van alles op je af komen. Wat het leven ook voor je in petto heeft: met deze boeken ben je er klaar voor!
Boekpresentatie Sabine Klaver – Ik voel me zo
Op 14 juni zal Sabine Klaver haar boek Ik voel me zo presenteren bij Scheltema Boekhandel, en we nodigen jou graag hiervoor uit! Met als speciale gast, cabaretière, zangeres, presentatrice en schrijfster Lisa Loeb.
De nieuwsbrief over boeken die je niet mag missen
Wil jij ook graag op de hoogte blijven van nieuwe boeken en leuke acties? Meld je aan en ontvang het laatste boekennieuws van A.W. Bruna Uitgevers in je inbox!
Bedankt voor je aanmelding of aangepaste voorkeuren. Je ontvangt binnen enkele minuten een e-mail waarin we je vragen je eventuele aanmelding te bevestigen. Het is mogelijk dat deze e-mail in je map ongewenste e-mail terecht komt.