20 tips om uit je leesdip te komen

20 tips om uit een leesdip te komen

11. Laat je online inspireren

Het internet staat vol met inspirerende afbeeldingen, video’s en blogs over lezen en boeken. Denk aan Pinterest, Youtube en de vele verschillende boekenblogs. Neem ook eens een kijkje tussen onze artikelen, er staan nog meer blogs over lezen en boeken zoals dit artikel.

12. Kijk eerst de serie of film en lees dan het boek

Merk je dat je de laatste tijd liever televisieseries bingewatcht of films kijkt dan dat je een boek openslaat? Kijk eens een serie of film die gebaseerd is op een boek en lees vervolgens het boek zelf. Zo kun je nog langer genieten van je favoriete films en series.

13. Kies een goede leesplek

Er is niets zo fijn als lezen op een regenachtige dag, verstopt onder een dekentje met een grote mok thee naast je. Of misschien lees je graag in een gezellig café. Lezen gaat niet enkel om het boek zelf, maar ook om de omgeving waarin je het boek leest. Dus steek die kaarsen aan, kruip onder die warme deken (oftewel, maak het hyggelig 😉 ) en geniet!

14. Zoek naar de oorzaak waarom je in een leesdip zit

Soms kan het helpen om stil te staan waarom je in een leesdip zit, in plaats van te bedenken hoe je er uit komt. Het kan natuurlijk zo zijn dat je hoofd simpelweg niet naar lezen staat en er andere zaken zijn die je aandacht vragen. Dan zal het jezelf verplichten om te lezen niet gaan helpen om je liefde voor boeken weer terug te krijgen. Geef vooral die andere zaken eerst de aandacht, dan heb je later vast weer genoeg tijd om lekker te lezen.

15. Ga naar de boekhandel en koop een boek

Vele boekenwurmen zweren erbij dat het betreden van een boekhandel inspirerend kan zijn om weer te gaan lezen (en geld uit te geven). Omring je met honderden boeken en koop dat boek dat al zo lang op je wishlist staat!

P.S. Wij zijn niet aansprakelijk voor een lege portemonnee 🙂

16. Push jezelf niet teveel

Terugkomend op tip nummer 14: push jezelf vooral niet te veel om het lezen weer op te pakken. Jezelf verplichten om een boek op te pakken, maakt het automatisch minder leuk en het werkt meestal averechts.

17. Maak een lijstje van de boeken die je graag wilt lezen

Het maken van lijstjes maakt alles overzichtelijker. Zo ook jouw TBR (To Be Read, oftewel de boeken die je nog wilt lezen). Maak een lijstje in excel, op papier of plaats een artikel op je blog met een lijstje van boeken die hoog op jouw te-lezenlijst staan. Voor extra voldoening: maak er een afstreeplijst van, zodat je de boeken kunt afstrepen die je uitgelezen hebt.

18. Lees een dun boek

Deze tip lijkt wellicht op de tip over het lezen van een korte verhalenbundel, maar is toch nét iets anders. Voor vele lezers is het uiterst satisfying om een boek uit te lezen en dicht te kunnen slaan. Lees eens een dunner boek tussendoor, zodat je snel die voldoening van het uitlezen van een boek zult voelen!

19. Wees niet bang om halverwege een boek te stoppen met lezen

Het leven is te kort om boeken te lezen die je niet leuk vindt. Kom je erachter dat je een boek toch niet zo leuk vindt als je had gedacht of gehoopt? Stop met het lezen van dat boek! Er zijn genoeg andere boeken die jouw aandacht verdienen.

20. Doe mee met een readathon

Op sociale media worden regelmatig zogenaamde readathons georganiseerd. Dit zijn een soort leesclubs waarbij je met een aantal anderen (online) een reading marathon houdt: dagen waarop je extra veel leest en bijvoorbeeld een doel van 5 uur lezen per dag aanhoudt. Dit is de ideale manier om een flinke deuk in je te-lezenstapel te slaan! Doordat je het samen met anderen doet, kun je je door hen laten motiveren en inspireren.

Lees ook deze artikelen

20 tips om meer boeken te lezen

Soms voelt het alsof je te weinig tijd hebt om even lekker te gaan lezen. Tegelijkertijd zijn er op een dag genoeg momentjes die je ook lezend door kunt brengen. Wil jij in het komende jaar (nog) meer boeken gaan lezen? Wij hebben maar liefst 20 tips!

Blog
Lees meer

Tips voor leesclubs

Hou je van lezen en praat je graag over boeken? Dan is een leesclub misschien iets voor jou. Op deze pagina vind je allerlei tips en discussievragen voor een geslaagde leeskring.

Blog
Lees meer

Waarom is lezen goed voor je? 20 voordelen van lezen!

De échte boekenwurm hoeven we natuurlijk niet te overtuigen van de magie van boeken. Er zijn genoeg redenen om lekker te gaan lezen. Wij delen in dit artikel maar liefst 20 voordelen van lezen!

Blog
Lees meer