20 tips om meer boeken te lezen header

20 tips om meer boeken te lezen

11. Weet welk boek je na je huidige boek gaat lezen

Als je weet wat je na je current read wilt gaan lezen, is de kans kleiner dat je in een leesdip eindigt. Tegelijkertijd heb je zo altijd iets om naar uit te kijken!

12. Doe mee met readathons

Dit zijn een soort leesclubs waarbij je met een aantal anderen (online) een reading marathon houdt: dagen waarop je extra veel leest en bijvoorbeeld een doel van 5 uur lezen per dag aanhoudt. Dit is de ideale manier om flink wat leesuurtjes te maken! Doordat je het samen met anderen doet, kun je je door hen laten motiveren en inspireren. Ze worden meestal georganiseerd op sociale media of boekenplatforms!

13. Lees de genres die jij leuk vindt!

Lezen doe je voor jezelf, omdat jij het leuk vindt. Lees dan ook geen boeken waarvan je van tevoren al weet dat je er niks aan gaat vinden, ook al worden ze nog zo gehypet op sociale media. Zoals we ook al bij tip 4 aangaven: het leven is te kort om boeken te lezen die je niet leuk vindt! Lees dus lekker thrillers als je van spanning houdt en non-fictie als je ook nog eens wat op wilt steken tijdens het lezen!

14. Houd bij wat je leest

Je kunt de boeken die je leest bijhouden op boekcommunities zoals Hebban en Goodreads, maar je kunt ook zelf aan de slag met het maken van een reading journal. Dit kan zo uitgebreid mogelijk als jij dat wilt: van enkel de titel opschrijven in de maand wanneer je het gelezen hebt, tot recensies. Zo heb je aan het einde van het jaar een mooi overzicht van alle boeken die je hebt gelezen!

15. Pas lezen in je routine

Er zijn zaken die je elke dag doet zonder dat je erover nadenkt: tandenpoetsen, lunchen etc. Zorg ervoor dat het lezen van een paar bladzijdes in je dagelijkse routine komt te zitten. Zo verhoog je in no-time het aantal boeken dat je per jaar leest!

16. Lees (ook) dunnere boeken

Soms heb je gewoon zin in een tussendoortje, ook als het om boeken lezen gaat. Een dunner boekje heb je zo uit, geeft je snel de bevrediging van het uitlezen van een boek en telt gewoon mee voor het behalen van je leesdoel! Wij hebben volop fijne dunnere romans, zoals Het begint met de geur van sneeuw en Het jaar van de doejong.

17. Zet een timer tijdens het lezen

Op deze manier weet je zeker dat je een aantal minuten leest en weet je ook wanneer je weer wat anders kunt doen. Of gewoon lekker kunt blijven doorlezen als je timer is afgegaan!

18. Leg je telefoon weg

Tegenwoordig is het heel gemakkelijk om uren door te brengen met je telefoon. Scrollend, kijkend en achteraf eigenlijk niet wetend wat je precies gedaan hebt. Deze tijd kun je ook prima besteden aan het lezen van je boek! Er zijn speciale apps waarmee je het jezelf gemakkelijker maakt om je mobiel weg te leggen en hem ook daadwerkelijk te laten liggen. Plant bijvoorbeeld een (virtuele) boom met de Forest App, die doodgaat als je je mobiel gebruikt of houd je leestijd bij met de Bookly App!

19. Maak van lezen een lifestyle

Integreer boeken en lezen op zo’n manier in je leven dat het een lifestyle wordt. Op Instagram is er de #bookstagram-community, en op TikTok de #boektok-community, waar lezers hun dagelijkse leesleven delen met hun volgers. Ze hebben van lezen hun lifestyle gemaakt. Dit is één van de redenen dat boekenwurmen op Instagram en TikTok soms wel 100 tot 200 boeken per jaar lezen!

Wist je dat je ons ook kunt volgen op Instagram en TikTok? Hier geven we je wekelijks leestips!

20. Lees voor (aan je kind, je partner, of jezelf!)

Als je kinderen hebt, is voorlezen een ideale manier om samen tijd door te brengen en zo ook zelf meer te lezen. Er zijn genoeg boeken die zowel voor kinderen als voor volwassenen leuk zijn om te lezen. Ook kun je je partner, je beste vriendin of je kat voor gaan lezen. Het zijn heerlijke momentjes om samen door te brengen en zo een boek te lezen. Natuurlijk kun je ook jezelf gaan voorlezen 😊

Lees ook deze artikelen

20 tips om meer boeken te lezen

Soms voelt het alsof je te weinig tijd hebt om even lekker te gaan lezen. Tegelijkertijd zijn er op een dag genoeg momentjes die je ook lezend door kunt brengen. Wil jij in het komende jaar (nog) meer boeken gaan lezen? Wij hebben maar liefst 20 tips!

Blog
Lees meer

20 tips om uit een leesdip te komen

Ben jij een echte boekenwurm, maar merk je dat je de laatste tijd geen boek opgepakt hebt? Je zit waarschijnlijk in een leesdip (in het Engels ook wel reading slump). Wij delen maar liefst 20 tips waarmee jij uit een leesdip kunt komen. Lees snel verder!

Blog
Lees meer

Tips voor leesclubs

Hou je van lezen en praat je graag over boeken? Dan is een leesclub misschien iets voor jou. Op deze pagina vind je allerlei tips en discussievragen voor een geslaagde leeskring.

Blog
Lees meer