20 voordelen van lezen

Waarom is lezen goed voor je? 20 voordelen van lezen!

11. Een hoger empathisch vermogen

Bij het lezen van een goed boek bouw je een band op met de personages. Je leeft met hen mee en ziet hoe ze omgaan met hun problemen en met verschillende situaties. Aan het einde van een boek voelen de hoofdpersonages vaak net als goede vrienden! Doordat je je inleeft in de personages verhoog je je empathische vermogen. Het maakt hierbij niet uit of deze personages gebaseerd zijn op echte mensen of dat ze compleet fictief zijn.

12. Entertainment!

Naast alle manieren waarop lezen je leven kan verbeteren is er nog een heel simpele reden waarom boekenwurmen graag een boek oppakken: vermaak! De één kijkt voor entertainment graag een tv-serie of film en de ander pakt er een boek bij. Dus kruip weg op de bank, pak een grote mok thee en geniet van je boek!

13. Ontwikkeling van je verbeelding

In tegenstelling tot tv-series en films, moet je bij het lezen van een boek zelf een beeld van de personages en het verhaal creëren. Hierbij gebruik je je fantasie en ontwikkel je jouw fantasie en verbeelding elke keer als je een boek leest!

14. Het leren van een andere taal

Als je een nieuwe taal wilt leren is het lezen van boeken één van de beste manieren om de taal goed onder de knie te krijgen. Je leert nieuwe woorden, hoe zinnen opgebouwd worden, maar ook bepaalde woorden in bijvoorbeeld dialecten of straattaal. Kortom, je leert hoe gevarieerd één taal kan zijn en hoe deze toegepast kan worden. Het is dan ook niet voor niets dat veel mensen die Nederlands leren, zeggen dat ze het vooral goed geleerd hebben dankzij het lezen van boeken!

15. Verbinding met voorbije tijden

In het echte leven kun je niet terug- of vooruitreizen in de tijd om te zien hoe het leven in voorbije tijden was, maar met boeken kun je naar elk gewenst moment in de geschiedenis of de toekomst gaan. Zo leer je hoe mensen leefden, wat de normen en waarden op dat moment waren en worden belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis vastgelegd zodat we deze nooit zullen vergeten. Met boeken die zich in de toekomst afspelen, vooralsnog vaak dystopieën, krijg je als lezer een beeld van hoe de toekomst zou kunnen zijn.

16. Het leren van waardevolle lessen

In verhalen krijgen personages, net als mensen in het echte leven, volop dilemma’s en keuzes voor de voeten geworpen. Hoe ze daarop reageren en wat de consequenties van hun keuzes zijn, kunnen voor de lezer waardevolle lessen zijn. Zo leer je als lezer hoe je het beste op soortgelijke situaties kunt reageren en wat de mogelijke consequenties zijn.

17. Een verhaal voor iedereen!

Het maakt niet uit waar je graag over leest: er is voor iedereen wel een geschikt verhaal te lezen. Als je graag meer leert over de geschiedenis, dan kun je er een historische roman bij pakken. Ben je op zoek naar wat spanning? Dan is er altijd wel een fijne thriller om op een veilige manier wat spanning op te zoeken. Bovendien vallen onder verschillende genres allerlei subgenres en thema’s waardoor er écht voor iedereen het perfecte verhaal tussen zit. Neem dus snel een kijkje in ons complete boekenoverzicht en vind jouw verhaal!

18. Contact met anderen (als je daar behoefte aan hebt)

Lezen doe je meestal in je eentje, maar als je graag je leeservaring met anderen deelt kun je andere boekenwurmen opzoeken. Dit kun je doen door je aan te sluiten bij een leesclub of je mening over je boeken te delen op sociale media. Ook kun je samen met je partner of je kind lezen, door een boek voor te lezen. Zo maak je van lezen een sociale activiteit.

19. Wereldreizen zonder van je bank af te komen

Met een boek hoef je je bank niet af te komen om een wereldreis te maken. Over de hele wereld worden boeken geschreven en vertaald naar andere talen. Zo kun je in ons koude kikkerlandje verhalen lezen uit Zuid-Amerika, Afrika, Australië, Azië en de rest van de wereld. Kortom: sla een boek open en ga op wereldreis!

20. Tijd voor jezelf

Tijdens het lezen van een boek kun je de rest van de wereld even buitensluiten en heb je écht even tijd voor jezelf. Je kunt het zo uitgebreid of zo gemakkelijk maken als je wilt. Met een lekker dekentje, een grote kop thee of koffie (of een ander drankje natuurlijk), met een achtergrondmuziekje, alles tegelijkertijd of alleen je boek en jij. Je kunt in je favoriete koffietent gaan lezen onder het genot van een drankje en een hapje of gewoon lekker opgekruld op de bank. Lezen doe je hoe jij het het liefste wilt.

Lees ook deze artikelen

20 tips om uit een leesdip te komen

Ben jij een echte boekenwurm, maar merk je dat je de laatste tijd geen boek opgepakt hebt? Je zit waarschijnlijk in een leesdip (in het Engels ook wel reading slump). Wij delen maar liefst 20 tips waarmee jij uit een leesdip kunt komen. Lees snel verder!

Blog
Lees meer

20 tips om meer boeken te lezen

Soms voelt het alsof je te weinig tijd hebt om even lekker te gaan lezen. Tegelijkertijd zijn er op een dag genoeg momentjes die je ook lezend door kunt brengen. Wil jij in het komende jaar (nog) meer boeken gaan lezen? Wij hebben maar liefst 20 tips!

Blog
Lees meer

Tips voor leesclubs

Hou je van lezen en praat je graag over boeken? Dan is een leesclub misschien iets voor jou. Op deze pagina vind je allerlei tips en discussievragen voor een geslaagde leeskring.

Blog
Lees meer