Een nachtmerrie is net werkelijkheid geworden: je partner is overleden of jullie hebben net gehoord dat hij of zij een terminale ziekte heeft. Wat nu? Wat moet je doen? Wat gaat er allemaal op je afkomen?
Of je het hebt zien aankomen of niet, dit drama dat jullie gezin treft, zet jouw leven en dat van je gezin op zijn kop. In emotionele en in praktische zin.
De gevoelens die hierbij komen kijken zijn overweldigend en niet in één zin, in één hoofdstuk of zelfs in één boek te vatten. Die gaan we hier daarom ook niet specifiek bespreken, laat staan ‘oplossen’. Dit is daarom geen handleiding om je verdriet te verwerken of het gemis een plaats te geven. Daar heb je vooral veel tijd voor nodig, en de steun van familie en vrienden. En uiteraard zijn er andere boeken die specifiek over rouwverwerking gaan, en zijn er professionele hulpverleners op dat gebied.
Wél hopen we handvatten aan te reiken om om te gaan met alle praktische zaken rondom het overlijden van je partner. Van alle dingen waarvan je misschien denkt: wat? Hoe? Wanneer? En ook: waarom? De focus ligt op zaken die je kunt vastpakken en regelen. We behandelen vragen zoals: wat is het eerste dat ik moet doen na het overlijden van mijn partner? Wat zijn de implicaties en kosten van cremeren versus begraven? Hoe communiceer ik met ‘de buitenwereld’? Op welke wijzen kan ik samen met onze kinderen hun overleden ouder herdenken? Wat doe ik met de socialmedia-accounts van mijn partner? Maar ook: hoe kom ik de vakanties door, tot en met: wanneer en hoe ga ik weer daten?
Om de bespreking van deze praktische zaken te vergemakkelijken en enigszins orde in de chaos te scheppen, bevat het boek veel overzichten en lijstjes. Geen kant-en-klare oplossingen, ‘beste’ keuzes of absolute waarheden, wel nuttige informatie en tips om je structuur en houvast te bieden. Het zijn ideeën en hulpmiddelen die zijn gebaseerd op onze eigen ervaringen en die van andere weduwen en weduwnaars. Ook hebben we ervaringen en adviezen verwerkt van mensen die vanuit hun beroep een bepaalde rol hebben in de periode rondom een overlijden, zoals een uitvaartondernemer, huisarts, werkgever of schooldirecteur.
Sommige zaken zullen misschien als vanzelfsprekend of als een ‘inkoppertje’ overkomen. Echter, voor weduwen en weduwnaars voelt dat vaak niet zo, omdat de chaos in het dagelijks leven en de mist in het hoofd op dat moment overheersen. Dit boek is daarom bedoeld als een eigentijdse, praktische handleiding met tips en ideeën voor de ‘regelzaken’ die op je afkomen tijdens een eventueel ziekbed en na het overlijden van je partner. Een boek dat wijzelf allebei hebben gemist toen onze mannen ziek waren en overleden.
Hoewel lijstjes handig en overzichtelijk zijn, kunnen ze wel de indruk wekken dat het afvinken daarvan een mechanisch proces is met allemaal duidelijke stappen en beslissingen. Dat is – helaas – niet het geval. De periode rondom het overlijden van je partner en daarna is voor iedereen een heel persoonlijke beleving met eigen vraagstukken. Om dat perspectief te geven, bevat elk deel persoonlijke anekdotes en verhalen, van ons en van andere lotgenoten. Ook deze bevatten niet ‘de waarheid’, maar zijn mogelijk wel een punt van herkenning of erkenning, en bieden misschien inspiratie voor hoe je het zelf kunt aanpakken. Daarnaast delen we persoonlijke verhalen en tips van verschillende mensen in de kring rondom de overgebleven partner: (schoon)familie, vrienden en mensen met een ‘officiële’ rol.
We willen zo algemeen mogelijk zijn en niet vanuit een bepaalde geloofsovertuiging of culturele achtergrond met suggesties aankomen. We hebben dit boek uit persoonlijke ervaring geschreven en volledig onafhankelijk. We zijn dus niet verbonden aan een organisatie. De tips en verhalen zijn zo algemeen mogelijk weergegeven en niet vanuit een bepaalde geloofsovertuiging of culturele achtergrond geschreven.