Volg je hart

Opvoeddeskundige Hedvig Montgomery over de inhoud van het boek De basisschooljaren, deel vier uit de serie De zeven stappen naar succesvol ouderschap.

Door Hedvig Montgomery


Op deze pagina

De stap van groep 2 naar 3

De laatste dag in groep 2 is aangebroken. Je pakt de rugzak van je kind in, verzamelt wat achtergebleven kleding en een drinkfles, strijkt een tekening glad die opgerold uit een kastje tevoorschijn komt en dan trekken jullie voor de allerlaatste keer de deur van het klaslokaal achter jullie dicht.

En het leven zal nooit meer helemaal hetzelfde zijn.

De basisschooljaren

De basisschooltijd beslaat zo’n grote periode dat het kind dat op de eerste schooldag nerveus naar de camera lacht totaal anders is dan het kind dat acht jaar later klaar is voor de middelbare school.
Je kleine is veranderd van een kind dat jou overal bij nodig heeft in iemand die met zijn of haar ogen rolt bij alles wat je zegt en die de deur van de slaapkamer voor je neus dichtdoet. En na een paar jaar op de basisschool wenst je kind niet langer door jou begeleid te worden. Het is natuurlijk ook belangrijk dat je kind op zijn of haar eigen kompas vaart, naar zijn of haar eigen hart leert luisteren en zelf het pad naar volwassenheid probeert te vinden.

Zelf vond ik deze jaren altijd extra bijzonder, omdat je nu op veel vragen antwoord krijgt. Wat voor vrienden krijgt je kind? Waar moet het om lachen? Van welke muziek houdt het? Hoe zal hij of zij in het leven staan, daar tussen al die andere mensen? Als je kinderen nog klein zijn, zijn veel dingen vrij eenvoudig. Je kunt doen wat goed voor jou voelt en meestal werkt dat prima. Maar hoe ouder je kind wordt, hoe meer je moet bedenken hoe je je in hem of haar kunt verplaatsen.
Je kind wil zijn of haar leven nu steeds meer zelf vormgeven. Aan jou de taak om het te leren hoe het zijn of haar hart het best kan volgen.

De volwassen wereld steeds dichterbij

Dit boek is het vierde deel in de serie De zeven stappen naar succesvol ouderschap; een deel waarin je kind een gigantische sprong zal maken. Het uitgangspunt aan het begin van deze reis is bij iedereen anders. Sommige kinderen zullen voortdurend onzeker over zichzelf zijn, terwijl anderen juist van nature oneindig veel vertrouwen hebben. Er zijn kinderen die uit een groot gezin komen en kinderen
met één ouder. Ongeacht jullie eigen thuissituatie ben jij degene die je kind het best kent en degene die een dagelijks leven moet zien te creëren dat voor jullie werkt. Een leven waarin je kind zich op een veilige manier steeds meer in de volwassen wereld kan begeven.

Het is de bedoeling dat je kind zich in deze fase ontwikkelt tot een persoon die zichzelf een beetje kent; iemand die nee durft te zeggen tegen dingen die niet goed aanvoelen, en ja tegen dingen die wel goed lijken te zijn. Je kind moet weten hoe een goede beslissing voelt. En als er moeilijke dagen aanbreken, moet je kind bij zichzelf kunnen denken: ‘Op een bepaalde manier ben ik goed zoals ik ben.’

Ik hoop dat dit boek houvast kan bieden tijdens de basisschooljaren, tijdens de grote veranderingen die jullie nog te wachten staan en tijdens al die geweldige dagen, maar ook tijdens ellendige.
Als je kind leert om zijn of haar eigen hart te volgen, is dat een geweldige start van de tienerjaren en de rest van het leven.

Veel leesplezier!
Hedvig

Gerelateerde artikelen

De gesloten deur

Over de ontwikkeling van je kind gedurende de pubertijd; van het begin tot de dag waarop jullie samen de verhuisdozen naar een gereedstaande auto dragen.

Blog
Lees meer

Hulp bij het opvoeden

Het opvoeden van kinderen was altijd al een fulltimebezigheid…

Blog
Lees meer