Hedvig Montgomery – Straf een kind nooit

Ik weet dat ik het al heel vaak heb gehad over hoe schadelijk straffen zijn voor kinderen, maar elke keer als ik er weer mee te maken krijg in mijn werk, denk ik dat het niet vaak genoeg herhaald kan worden: kinderen kunnen het niet aan om geslagen te worden of om te stevig te worden vastgepakt. Ze kunnen het fysiek misschien wel aan, maar mentaal niet. Net zoals voor ons volwassenen, is voor kinderen het gevoel van machteloosheid een gevaarlijke en ondermijnende emotie. Mishandeling van een ouder is een garantie voor een ongelukkige jeugd, net zoals je nooit een gelukkige relatie kunt hebben met een gewelddadige partner. Zelfs als je de blauwe plekken en verwondingen kunt verbergen, leidt het alleen maar tot het tegenovergestelde van vertrouwen, het tegenoverstelde van openheid.
Kinderen kunnen het ook niet aan als je ze nutteloos noemt, ongewenst, in de weg lopend, dom – al deze woorden kleineren en creëren leegte.

De invloed van straf op de band tussen jou en je kind

Er zijn weinig dingen die de band tussen jou en je kind meer kapot maken dan een fysieke of mentale afstraffing. Het kind dat gestraft wordt zal zich ontwikkelen tot iemand die zich nooit goed genoeg voelt. Iemand die geen recht heeft op andermans tijd en liefde.
Straffen zorgt niet voor een dikke huid en doorzettingsvermogen, maar voor onzekerheid.
Straffen ondermijnt.
Het verpulvert het idee van een ‘ons’, het zorgt voor scheuren in wat het betekent om een gezin te zijn. Het samenzijn wordt iets praktisch. ‘Ik gedraag me, omdat het moet’ is het tegenovergestelde van vertrouwen en intimiteit.

Daarnaast: straf geven zet het kind bij voorbaat al op een achterstand. Straf zorgt ervoor dat je opgeeft, dat je niet eens meer wilt proberen – het leert je niets, en je hebt geen idee wat je dan wel zou moeten doen.

Het resultaat van straffen

Het resultaat is eenzame kinderen, die moeite hebben met het vertrouwen van volwassenen, kinderen die hun ouders associëren met pijn.
Het is een moeilijk startpunt voor je leven.

Alle ouders moeten begrijpen dat ze hun gezag op een andere manier kunnen laten gelden dan in fysieke overmacht of kwetsende woorden. Dat leert je kind helemaal niets.
Het lijkt wel alsof het werkt, op de korte termijn, maar op de lange termijn is het alleen maar vernietigend.
Ouders straffen zodat ze het gevoel krijgen dat ze iets hebben gedaan. Maar de prijs die het kind moet betalen is veel te hoog.
Je echte kracht als ouder is om begrip te laten zien, om op een goede manier met problemen om te gaan, om contact en saamhorigheid tot stand te brengen.
Als het op deze dingen aankomt, is zelfs het meest volwassen zelfstandige kind veel minder ontwikkeld dan jij. En ze hebben jou vooral hiervoor nodig.
Dit is hoe je ze echt kunt laten zien wat het betekent om groter en sterker te zijn. Wat het betekent om een volwassene te zijn.

Hedvig Montgomery, auteur van de serie: De zeven stappen naar succesvol ouderschap.

Gerelateerde artikelen

De gesloten deur

Over de ontwikkeling van je kind gedurende de pubertijd; van het begin tot de dag waarop jullie samen de verhuisdozen naar een gereedstaande auto dragen.

Blog
Lees meer

Volg je hart

De basisschooljaren. Uit de serie: De zeven stappen naar scucesvol ouderschap

Blog
Lees meer