De kracht van verbinding in tijden van corona

De kracht van verbinding van Vivek Murthy is een boek over het belang van verbinding tussen mensen, de verborgen impact van eenzaamheid op onze gezondheid en de sociale kracht van gemeenschappen. In de eerste weken van 2020 veranderde de COVID-19-pandemie lichamelijk menselijk contact in een potentieel dodelijke dreiging. Het nieuwe coronavirus waarde rond als een onzichtbare stalker, en ieder van onze medemensen kon er drager van zijn. Het leek wel alsof dichtbij genoeg komen om over een ander heen te kunnen ademen van de ene dag op de andere synoniem was geworden met gevaar. Het gebod van de volksgezondheidsinstanties was duidelijk: om levens te redden, moesten we de ruimte tussen elkaar radicaal laten toenemen. Maar dit zorgt ook voor eenzaamheid.

Vier belangrijke strategieën zullen ons niet alleen helpen om deze crisis te doorstaan, maar ook om onze sociale wereld tot ver in de toekomst te helen:

  1. Breng elke dag tijd door met degenen van wie je houdt. Dit hoeven niet alleen de mensen in je eigen huishouden te zijn. Leg ook contact met de andere mensen in je leven via telefoon of nog liever videobellen, zodat je hun stem kunt horen en hun gezicht kunt zien. Besteed er elke dag minstens een kwartier aan om contact te leggen met degenen om wie je het meest geeft.
  2. Richt je op elkaar. Probeer afleidingen te vermijden wanneer je met anderen omgaat. Vergeet het multitasken en geef de andere persoon het geschenk van je volle aandacht. Maak zo mogelijk oogcontact en luister oprecht.
  3. Ga op in het alleen zijn. De eerste stap naar het opbouwen van een sterkere verbinding met anderen is een sterkere verbinding met onszelf op te bouwen. Alleen zijn helpt ons daarbij, omdat we zo naar onze eigen gevoelens en gedachten kunnen kijken, onze creativiteit kunnen verkennen en contact kunnen maken met de natuur. Meditatie, gebed, kunst, muziek en naar buiten gaan kunnen allemaal bronnen van rust en vreugde in je eentje zijn.
  4. Bied hulp en laat je helpen. Dienstbaarheid is een vorm van menselijke verbondenheid die ons herinnert aan onze waarde en ons doel in het leven. Geven en ontvangen versterken allebéí onze sociale banden. Kijken hoe het met een buurtgenoot gaat, advies vragen en ook op anderhalve meter afstand gewoon glimlachen tegen een vreemde kunnen ons allemaal sterker maken.

Deze pandemie is niet de eerste en zal niet de laatste keer zijn dat onze sociale verbondenheid op de proef wordt gesteld, maar het is uitzonderlijk dat de hele wereld tegelijk voor zo’n zware opgave staat. Ondanks al onze verschillen is die gemeenschappelijke ervaring op zich al iets wat verbindt. We zullen de rest van ons leven deze herinnering met elkaar gemeen hebben. En als we van dit moment leren om beter samen te zijn, zullen we niet alleen deze crisis doorstaan, maar ook opbloeien.

Vivek H. Murthy
Maart 2020

Gerelateerde artikelen