Het meisje met de luidende stem Abi Daré

Abi Daré genomineerd voor de prijs Beste Boek voor Jongeren

Beste Boek voor Jongeren

Tien boeken, vijf in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig en vijf in de categorie Vertaald,  zijn genomineerd voor de prijs Beste Boek voor Jongeren. Deze prijs hoort bij de Boekenweek van Jongeren en bestaat onder andere uit een geldbedrag van € 2.500. Welke twee boeken winnen, wordt bekendgemaakt bij de start van de Boekenweek van Jongeren in september. Een jury van zes jongeren gaat de aankomende tijd de tien genomineerde boeken lezen. Zo bepalen zij samen de winnaars.

De shortlist is samengesteld door een jury van volwassenen: ‘De diversiteit in personages is groot en dat geldt ook voor de auteurs. Die voldoen natuurlijk al langer niet meer aan het achterhaalde beeld van uitsluitend witte elitaire mannen van (voorbij de) middelbare leeftijd. De auteur van nu (x/v/m) is jong, oud, zwart, van kleur, wit, queer, hetero, cis en trans. Dit maakt de verhalen divers en zorgt ervoor dat steeds meer jongeren zich gerepresenteerd kunnen zien in de literatuur. Ontzettend fijn, ontzettend belangrijk en bovenal ontzettend terecht.’

In de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig zijn genomineerd:

  • Centaur – Chris Polanen (Lebowski)
  • De afwijking– Dries Muus (Ambo Anthos)
  • Lily – Tom de Cock (Pelckmans)
  • Stenen eten – Koen Caris (Atlas Contact)
  • Zonder titel – Erna Sassen (Leopold)

In de categorie Vertaald zijn genomineerd:

  • De Godden broers – Meg Rosoff, vertaald door Jenny de Jonge (Luitingh-Sijthoff)
  • De overlevenden – Alex Schulman, vertaald door Angélique de Kroon (De Bezige Bij)
  • Het meisje met de luidende stem – Abi Daré, vertaald door Arjaan en Thijs van Nimwegen (Signatuur)
  • Het onzichtbare leven van Addie LaRue –E. Schwab, vertaald door Merel Leene (Boekerij)
  • Zeis – Neal Shusterman, vertaald door Lydia Meeder (Baeckens Books / Blossom Books)

Beste Boek voor Jongeren

Het Beste Boek voor Jongeren is een literaire prijs voor jongeren in Nederland en Vlaanderen. De prijs bekroont boeken van hoge kwaliteit die goed aansluiten bij de belevingswereld van jongeren. Vorig jaar won Confrontaties van Simone Atangana Bekono (Lebowski) in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig en Stilte heeft een eigen stem van Ruta Sepetys en vertaald door Aleid van Eekelen-Benders (Luitingh-Sijthoff) in de categorie Vertaald.

Boekenweek van Jongeren

Het Beste Boek voor Jongeren is onderdeel van de Boekenweek van Jongeren, die dit jaar plaatsvindt van 16 t/m 25 september. Door middel van de gratis bundel 3PAK, scholentournee Literatour, een online campagne en de prijs voor het Beste Boek voor Jongeren worden jongeren van 15 t/m 18 geïnspireerd om hun nieuwe favoriete boek te vinden. 3PAK bevat dit jaar verhalen van auteurs Daan Heerma van Voss en Chinouk Thijssen en een gedichtencyclus van dichter Gershwin Bonevacia.

De Boekenweek van Jongeren inspireert jongeren met verhalen en boeken die écht bij ze passen, op plekken waar jongeren zelf te vinden zijn. Het motto is dan ook: dit wil jij lezen! Doordat jongeren via sociale media, groepsinterviews en enquêtes helpen met het maken van beslissingen, kunnen we dit met recht zeggen.

Gerelateerde artikelen

5 Romans met tieners in de hoofdrol

Het lezen van romans met tieners en jong volwassenen in de hoofdrol zorgt dan ook voor een unieke leeservaring. Lees jij graag boeken met tieners en jong volwassenen in de hoofdrol? Wij hebben 5 leestips!

Blog
Lees meer