Giftige positiviteit

Giftige positiviteit
Giftige positiviteit
Giftige positiviteit

Leer omgaan met je emoties in een wereld die geobsedeerd is door positief denken

Samenvatting

Een krachtige gids om onze emoties te doorvoelen – ook de moeilijke – om authentiek in de wereld aanwezig te zijn

Onze cultuur is geobsedeerd door positiviteit. Van alle kanten krijgen we te horen dat positief denken en negativiteit uitbannen de sleutel is tot geluk en de oplossing voor al onze problemen. Zelfs als we worden geconfronteerd met ziekte, verlies of een relatiebreuk is er weinig ruimte om over onze echte gevoelens te praten en krijgen we te horen ‘het komt wel goed’, ‘wees dankbaar voor wat je hebt’ of ‘alles gebeurt met een reden’.
Maar als positiviteit de oplossing voor alles is, waarom zijn er dan toch zoveel mensen angstig, depressief en opgebrand?
In deze verfrissend eerlijke gids deelt therapeut Whitney Goodman het laatste wetenschappelijke onderzoek, alledaagse voorbeelden en verhalen van haar cliënten om aan te tonen hoe schadelijk giftige positiviteit is voor onszelf en onze relaties, en biedt ze eenvoudige manieren om moeilijke emoties te ervaren en te verwerken. Het resultaat is meer authenticiteit, verbinding en groei, en uiteindelijk een manier om te zijn wie je werkelijk bent.

Specificaties

Specificaties

ISBN: 9789400514089
NUR: 770
Type: Paperback
Auteur(s): Whitney Goodman
Vertaler: Edzard Krol
Prijs: 22,99
Aantal pagina's: 304
Uitgever: Lev.
Verschijningsdatum: 02-02-2022

Specificaties

ISBN: 9789044933154
NUR: 770
Type: E-book
Auteur(s): Whitney Goodman
Vertaler: Edzard Krol
Prijs: 12,99
Aantal pagina's: 288
Uitgever: Lev.
Verschijningsdatum: 02-02-2022

Specificaties

ISBN: 9789046175859
NUR: 770
Type: Luisterboek
Auteur(s): Whitney Goodman
Voorlezer: Phaedra Kwant
Prijs: 13,99
Duur: 7 uur en 39 minuten
Uitgever: Lev.
Verschijningsdatum: 03-03-2022
Giftige positiviteit
Giftige positiviteit
Giftige positiviteit
Paperback:
22,99
E-book:
12,99

Leesfragment

Giftige positiviteit is ontkenning

Als therapeut luister ik de hele dag door naar de emoties en erva-ringen van mensen. Door dit soort werk krijg ik een blik op men-selijke ervaringen zoals je die werkelijk nergens anders kunt krijgen. De meeste sessies draaien rond de woorden ‘zou moeten’. Mensen vinden dat ze gelukkiger ‘zouden moeten’ zijn, of dat iets wat ze doen hun geluk in de weg zit, waardoor ze meteen in de spiraal van positieve schaamte belanden. In dit soort gevallen help ik mensen met een blik op dat ‘zou moeten’. Waar hebben ze dat geleerd? Klopt het? Is het op feiten gebaseerd? Kunnen ze de situ-atie op een andere, genuanceerdere manier bekijken? Anderen, zoals Dave, gebruiken positiviteit zelfs om te ontkennen dat er lastige emoties bestaan.

Dave zit tegenover me op een sofa, en hij straalt. Hij vertelt hoe geweldig hij zich voelt en over zijn fantastische gezin. Hij beweert dat hij oprecht gelukkig is; hij hoeft alleen maar wat beter zijn best te doen. In elke andere context zou dit gesprek normaal en zeer veelbelovend aandoen, ware het niet dat Dave en ik elkaar ontmoeten in een inrichting voor geestelijke gezondheidszorg, waar hij tot nader order is ondergebracht. Hij zit hier omdat hij graag drinkt en sommige mensen in zijn omgeving vinden dat het uit de hand loopt. Dave beweert dat hij graag drinkt omdat hij een gelukkige en sociale jongen is. Hij ziet dat absoluut niet als een probleem en denkt dat iedereen om hem heen een soort spelbreker is. Drinken alle gelukkige en sociale jongens niet evenveel als ik?

Er staat altijd een glimlach op Daves gezicht. Het is verwarrend en nu en dan misschien zelfs verontrustend om hem tussen de somberder, zwaarmoediger en zichtbaar lijdende patiënten door de kli-niek te zien stuiteren. Hij vindt het heerlijk om positief denken als copingvaardigheid te gebruiken en is er oprecht trots op dat het hem lukt om altijd gelukkig over te komen. Maar zijn drankgebruik, de onmogelijkheid om emoties te ondergaan en het gebrek aan hechte relaties vertellen mij een heel ander verhaal. In werkelijkheid is zijn positieve houding tijdens onze sessies en voor zijn herstel een groot probleem geworden.

Doordat het leven voor hem voortdurend ‘geweldig!’ is, heeft Dave moeite met zijn emoties uiten. Dat komt vaker voor dan je zou denken. Hij kan geen gevoelens uiten die niet positief zijn en is geneigd om dicht te slaan als het hem te zwaarmoedig wordt. Ik kan zien dat hij drinkt om deze gevoelens aan te kunnen, maar Dave ziet dat verband niet zo. Hierdoor kunnen we zijn verleden eigenlijk niet behandelen en geen plannen maken voor toekomstige problemen met zijn geestelijke gezondheid. Het komt niet in hem op om te accepteren dat zijn drankgebruik een probleem is. Volgens hem lossen alle moeilijkheden zichzelf op en is er niets wat niet met een positieve houding is op te lossen. Dave verschuilt zich achter zijn schild van positief denken en zolang hij niet leert om het neer te leggen, zal verandering vrijwel onmogelijk zijn.

De cliënten in mijn praktijk van wie het leven het meest bevredigend is, zijn degenen die lastige emoties wél kunnen ervaren. Ze zetten niet gewoon een glimlach op. Ze werken zich door de schaamte heen waarmee de strijd om de emoties te boven te komen gepaard gaat. Als we weten dat we onze emoties horen te ervaren en dat we ze niet uit de weg hoeven te gaan, is het makkelijker om optimistisch te zijn, omdat we alles aankunnen wat we tegenkomen.

 

 

Gerelateerde artikelen

Vijf manieren om een voorjaarsdip te voorkomen

Het voorjaar brengt vernieuwing en frisheid, maar voor sommigen kan het ook een tijd van vermoeidheid en lusteloosheid zijn. Hier zijn vijf effectieve strategieën, elk ondersteund door een boek dat je op weg helpt naar een positieve verandering.

Blog
Lees meer

Dag van de Mentale Gezondheid

10 oktober is de Internationale Dag van de Mentale Gezondheid en wordt er wereldwijd aandacht besteed aan de bewustwording van mensen met mentalegezondheidsproblemen. De Mental Health Foundation staat er eveneens achter en ziet dat er echt maar één manier is om dit te doen: door met elkaar over mentale gezondheid te (blijven) praten!

Blog
Lees meer