Schoon genoeg

De verborgen wereld achter het schoonmaken van extreme situaties
Schoon genoeg
Schoon genoeg
Schoon genoeg

De verborgen wereld achter het schoonmaken van extreme situaties zoals een suïcide, zware vervuiling door verwaarlozing en lijkvinding.

Samenvatting

Als hij na zijn afstuderen op elke sollicitatiebrief een standaardafwijzing krijgt, besluit Tugrul Çirakoglu voor zichzelf te beginnen. Zijn bedrijf, Frisse Kater, richt zich in eerste instantie op het schoonmaken na huisfeesten, maar al snel zoekt hij naar grotere uitdagingen. Die vindt hij in het reinigen na extreme en uitzonderlijke omstandigheden, zoals een suïcide, zware vervuiling door verwaarlozing en lijkvinding.

De situaties die hij aantreft benadert hij met professionele distantie, maar dat is lastiger met de verhalen erachter. Het verdriet, de ellende en de eenzaamheid laten hem moeilijk los en dit boek is dan ook een pleidooi om in onze samenleving elkaar beter in de gaten te houden en voor elkaar te zorgen.

Goed om te weten

  • Onderwerp van vierdelige documentaireserie Niet normaal vies op NPO3
  • Tugrul Çirakoglu schrijft een column in Het Parool
  • Zijn YouTube-kanaal Frisse Kater heeft 70.000 abonnees en op TikTok heeft Tugrul 85.000 volgers

Specificaties

Specificaties

ISBN: 9789400513839
NUR: 320
Type: Paperback
Auteur(s): Tugrul Çirakoglu
Prijs: 21,99
Aantal pagina's: 272
Uitgever: Lev.
Verschijningsdatum: 08-03-2022

Specificaties

ISBN: 9789044932829
NUR: 320
Type: E-book
Auteur(s): Tugrul Çirakoglu
Prijs: 12,99
Aantal pagina's: 240
Uitgever: Lev.
Verschijningsdatum: 08-03-2022

Specificaties

ISBN: 9789046176412
NUR: 320
Type: Luisterboek
Auteur(s): Tugrul Çirakoglu
Voorlezer: Roel Fooij
Prijs: 13,99
Duur: 7 uur en 59 minuten
Uitgever: Lev.
Verschijningsdatum: 30-06-2022
Schoon genoeg
Schoon genoeg
Schoon genoeg
Paperback:
21,99
E-book:
12,99

Leesfragment

ALS JE TIJD IS GEKOMEN, IS JE TIJD GEKOMEN

’s Ochtends had ik een slaapkamer gereinigd waarin iemand was overleden. De klus was niet al te groot en binnen twee uur geklaard. Toen ik alles had ingeladen in de auto, kreeg ik een telefoontje van een uitzendbureau. Een van hun buitenlandse uitzendkrachten had zelfmoord gepleegd, en de ruimte waarin dit was gebeurd moest worden gereinigd. Ze hadden zelf schoonmakers in dienst, maar dit moest door een specialist worden gedaan. Het enige wat ik te horen kreeg, was dat het incident in een hotelbadkamer had plaatsgevonden, meer informatie was er niet. Het gehele hotel werd gehuurd door het uitzendbureau om daar hun buitenlandse uitzendkrachten te huisvesten. Ik was weleens eerder op dit soort locaties geweest en wist dat het niet de fijnste plekken zijn om te werken. De kamers zijn vaak krap en staan vol met persoonlijke bezittingen, waardoor het lastig is om je werk goed te kunnen uitvoeren. Ik gaf telefonisch een prijs door voor de reiniging en kreeg binnen enkele minuten akkoord. Toen ik samen met mijn collega bij het hotel arriveerde, rook ik vanuit de bedrijfswagen al een sterke wietlucht. Er zaten twee mannen op een houten bankje een joint te roken. Ik parkeerde de bedrijfswagen en liep naar binnen om de floormanager te zoeken. Er kwam een Nederlandse jongeman de directiekamer uit lopen. Ik schatte hem niet ouder dan twintig. Ik kon meteen zien dat hij bekaf was; het was een lange dag voor hem geweest. Ik vroeg hem wat er was gebeurd en of hij ons naar de kamer kon begeleiden waar het incident had plaatsgevonden. Terwijl we samen naar boven liepen, begon hij te vertellen dat het om een tweeëntwintigjarige Poolse man ging. Net als velen van de uitzendkrachten die in het hotel verbleven, had ook deze man een probleem met amfetaminegebruik. Hij had te veel gebruikt en was vermoedelijk doorgedraaid, waarop hij besloot zichzelf van het leven te beroven. Vanuit zijn kamer op de tweede verdieping was hij naar de gemeenschappelijke hotelkeuken op de begane grond gelopen, had daar een mes gepakt, en vervolgens op zijn kamer in het bad de polsen doorgesneden. We waren inmiddels bij de hotelkamer aangekomen. Toen ik de deur opendeed, schrok ik van wat ik zag. Overal lag bloed.

Gerelateerde artikelen

Een diep, donker dal

Met Frisse Kater richt Tugrul Çirakoglu zich op het reinigen na extreme en uitzonderlijke omstandigheden. Lees meer over zijn persoonlijke leven.

Blog
Lees meer

Iedereen kan iemand helpen

Met Frisse Kater richt Tugrul Çirakoglu zich op het reinigen na extreme en uitzonderlijke omstandigheden. Lees meer over hoe hij het probleem achter deze extreme schoonmaaksituaties probeert aan te kaarten.

Blog
Lees meer

Een valpartij of een geweldsdelict?

Met zijn bedrijf Frisse Kater richt Tugrul Çirakoglu zich op het reinigen na extreme en uitzonderlijke omstandigheden. Çirakoglu neemt je mee in één van zijn opdrachten.

Blog
Lees meer