Kleine trauma’s

Wanneer je niet precies weet wat er mis is, maar niets voelt echt goed
Kleine trauma’s
Kleine trauma’s
Kleine trauma’s

Het beste boek voor iedereen die zich meh voelt en niet goed weet waarom. Door je kleine trauma’s te herkennen en aan te pakken helpt psycholoog Meg Arroll je meer uit je leven te halen.

Samenvatting

Leef niet langer op de automatische piloot, maar ga weer vol in het leven staan

Hoe gaat het nou écht met je?
Is jouw antwoord ‘een beetje bleh’, ‘mwoah’, of ‘ik weet het eigenlijk niet’?
Weet dan dat het niet aan jou ligt. Het komt door alle blauwe plekken die je tijdens het leven hebt opgelopen.
Emotionele onbekwaamheid, uitdagende familierelaties, giftige positiviteit of gaslighting zijn allemaal voorbeelden van ‘trauma’s met een kleine t’, die vaak leiden tot bijvoorbeeld angstklachten, perfectionisme, troosteten en slaapproblemen. 

Het leven hoeft niet zo te voelen. We zijn het onszelf verschuldigd om onze kleine trauma’s te herkennen, te accepteren en actie te ondernemen, en het leven te leiden dat we verdienen.

Goed om te weten

  • Voor de lezers van Bessel van der Kolk en Brené Brown
  • Auteur is trauma-expert

Specificaties

Specificaties

ISBN: 9789400516151
NUR: 770
Type: Paperback
Auteur(s): Meg Arroll
Vertaler: Edzard Krol
Prijs: 24,99
Aantal pagina's: 336
Uitgever: Lev.
Verschijningsdatum: 12-07-2023

Specificaties

ISBN: 9789044934854
NUR: 770
Type: E-book
Auteur(s): Meg Arroll
Vertaler: Edzard Krol
Prijs: 13,99
Aantal pagina's: 336
Uitgever: Lev.
Verschijningsdatum: 12-07-2023

Specificaties

ISBN: 9789046177648
NUR: 770
Type: Luisterboek
Auteur(s): Meg Arroll
Vertaler: Edzard Krol
Voorlezer: Momo Samwel
Prijs: 15,99
Duur: 9 uur en 59 minuten
Uitgever: Lev.
Verschijningsdatum: 17-08-2023
Kleine trauma’s
Kleine trauma’s
Kleine trauma’s
Paperback:
24,99
E-book:
13,99

Fragment

Inleiding

Het stelt niet zoveel voor, niets ergs… en je kunt je vinger er niet helemaal op leggen, maar op een of andere manier… voel je je toch… teleurgesteld, te weinig gewaardeerd en niet echt geliefd. Je familie is aardig genoeg, je baan is goed genoeg (het is tenslotte een baan) en je vriendengroep is goed genoeg. Er staat eten op tafel, je hebt onderdak, er is warmte, dus in de hiërarchie van behoeften doe je het best goed. Maar op een of andere manier voel je je niet zo… g-e-l-u-k-k-i-g. En is dat niet het doel dat ‘de maatschappij’ voor ons allemaal heeft gesteld, of het nu wordt afgedwongen door onze ouders, leraren, vrienden, de werkvloer of vrijwel overal waar je kijkt.

Er is je in je leven niets al te ergs overkomen… Maar dat is juist het punt: we leren om de ‘kleine trauma’s’ te negeren, terwijl ze geleidelijk aan en sluipenderwijs een leegte achterlaten, met hun onophoudelijk melancholische, onderdrukte gevoelens en hardnekkig opvlammende angsten, allemaal omhuld door een dunne laag van de Insta-perfecte levens van anderen.

De overgrote meerderheid van mijn cliënten lijdt niet aan een groot trauma, zoals door seksueel misbruik of lichamelijke mishandeling, of zoals wanneer je in een oorlogsgebied woont of als er in je jeugd een ouder of verzorger overlijdt. Toch zijn er onderweg altijd krasjes en hobbeltjes die hun sporen nalaten. Diep in onze emotionele kern stapelen zich wondjes op, bijna niet opgemerkt door de wijdverbreide sociale normen die ons leren om ‘kalm te blijven en gewoon door te gaan’, en die zich als de rente op een creditcard vermeerderen. Uiteindelijk krijgt deze verzameling psychisch slib invloed op ons welbevinden. En hoewel het misschien (nog) niet allesoverheersend is, voelen veel mensen de zwaarte ervan, die zich uit in vermoeidheid, lichte angstgevoelens en gebrek aan zelfvertrouwen. Als we de opstapeling van kleine trauma’s negeren, kan dat tot veel van onze hedendaagse mentale en psychische gezondheidsproblemen leiden.

Gerelateerde artikelen

September is de maand van persoonlijke ontwikkeling

In dit artikel over de maand van persoonlijke ontwikkeling geven we je verschillende top 5 leestips die je helpen je beste zelf te vinden, je afhelpen van slechte gewoontes, je professioneel helpen groeien, inspireren met bijzondere verhalen en je laten shinen in al je rollen.

Blog
Lees meer

De ultieme lifehack voor mensen met ADHD

De populaire uitdrukking lifehack is een soort truc om op verschillende manieren beter te functioneren in het leven. Voor mensen met ADHD (en eerlijk gezegd voor iedereen) is lichaamsbeweging de ultieme lifehack. In dit artikel lichten we toe waarom.

Blog
Lees meer

Dag van de Mentale Gezondheid

10 oktober is de Internationale Dag van de Mentale Gezondheid en wordt er wereldwijd aandacht besteed aan de bewustwording van mensen met mentalegezondheidsproblemen. De Mental Health Foundation staat er eveneens achter en ziet dat er echt maar één manier is om dit te doen: door met elkaar over mentale gezondheid te (blijven) praten!

Blog
Lees meer