
Mexicaanse zwarte-bonen-burger: een recept uit Vegan Vibes

Zin in een fiësta op je bord? Diëtist Lisa Steltenpool laat je in haar boek Vegan Vibes zien dat plantaardig eten makkelijk en vooral heel erg lekker is.
Neem bijvoorbeeld deze heerlijke Mexicaanse zwarte-bonen-burger. Je maakt de burger in een handomdraai zonder ingewikkelde apparatuur. (Voor 4 personen.)
Benodigdheden
- 2 rode uien
- 3 teentjes knoflook
- ½ jalapeño
- ½ rode paprika
- 1 blik zwarte bonen à 400 g 3 el maiskorrels uit blik
- 2 el olie naar keuze
- 1 tl gemalen komijnzaad
- 1 tl paprikapoeder
- 1 el Mexicaanse kruidenmix peper en zout naar smaak 3 el volkorenmeel
- 2 rijpe avocado’s
- sap van ½ limoen
- 4 vegan hamburgerbroodjes vegan mayonaise ijsbergsla
- 4 plakken tomaat
- pittige tortillachips
Bereidingswijze
- Snijd de uien, knoflook en jalapeño fijn. Houd een kwart van alle drie apart voor de guacamole.
- Snijd de rode paprika in kleine blokjes die bij voorkeur niet groter zijn dan een maiskorrel. Laat de zwarte bo-nen en de maiskorrels uitlekken en dep ze droog met keukenpapier.
- Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en begin met het fruiten van de ui en knoflook. Voeg na enkele mi-nuten de specerijen en kruiden en jalapeño toe en bak 1 minuut mee. Voeg de blokjes paprika, de zwarte bonen en mais toe. Roer alles goed door elkaar en bak enkele minuten. Zet het vuur uit.
- Doe het bonenmengsel in een grote kom, voeg zout naar smaak en het volkorenmeel toe en stamp fijn.
- Verdeel het mengsel in 4 gelijke hoeveelheden en vorm er ronde ballen van. Druk deze plat tot je de vorm van een burger hebt. Voeg als het beslag te voch-tig is extra meel toe.
- Verhit 1 eetlepel olie in de koekenpan en bak de burgers aan beide kanten krokant.
- Haal voor de guacamole het vruchtvlees uit de avocado’s en voeg het limoensap toe. Prak alles fijn. Voeg de apart gehouden knoflook, ui en jalapeño toe en meng. Breng op smaak met peper en zout.
- Snijd de hamburgerbroodjes open en bak ze eventueel aan de snijkant in een koekenpan krokant. Besmeer de broodjes met een laagje vegan mayonaise en beleg ze met ijsbergsla, een burger, een plak tomaat, een schep guacamole en pittige tortillachips. Leg de bovenkanten op de broodjes en serveer direct.
Nog meer overheerlijke vegan recepten?
Vegan Vibes
Plantaardig eten heeft de toekomst en dit boek maakt daar een feestje van! Wereldwijd is het een snelgroeiende trend: vegan eten. Mensen laten vlees en zuivel niet alleen voor hun eigen gezondheid vaker staan, maar ook voor de gezondheid van de aarde met al haar bewoners. Plantaardig eten is immers een van de effectiefste manieren om bij te dragen aan een betere wereld.
Diëtist Lisa Steltenpool laat je op toegankelijke wijze kennismaken met plantaardig eten en geeft je onderbouwde voedingsinformatie, praktische handvatten en een hele lading inspiratie om je eetpatroon op te fleuren. Pas wel op voor de bijwerkingen: het kan je zomaar creatiever en energieker maken!
Plantaardig eten heeft de toekomst en dit boek maakt daar een feestje van! Wereldwijd is het een snelgroeiende trend: vegan eten. Mensen laten vlees en zuivel niet alleen voor hun eigen gezondheid vaker staan, maar ook voor de gezondheid van de aarde met al haar bewoners. Plantaardig eten is immers een van de effectiefste manieren om bij te dragen aan een betere wereld.
Diëtist Lisa Steltenpool laat je op toegankelijke wijze kennismaken met plantaardig eten en geeft je onderbouwde voedingsinformatie, praktische handvatten en een hele lading inspiratie om je eetpatroon op te fleuren. Pas wel op voor de bijwerkingen: het kan je zomaar creatiever en energieker maken!
Over de auteur
Lisa Steltenpool
Lisa Steltenpool (1992) is afgestudeerd als diëtist en runt sinds 2016 haar eigen diëtistenpraktijk in Hilversum. In haar praktijk werkt ze met een ‘whole food plant-based’-eetpatroon. Ze schreef op haar 21e het succesvolle boek De vegarevolutie , gevolgd door het vegan lifestyleboek Kickstart.
Gerelateerde boeken
Gerelateerde artikelen
Speculaas-pecan overnight oats: een recept uit Vegan Vibes
Deze overnight oats maak je ’s avonds zodat ze de hele nacht in de koelkast kunnen weken. Maak ook gerust voor jezelf meerdere porties klaar, want deze havermout blijft tot vier dagen goed in de koelkast.
Vegan Vibes genomineerd voor de Vegan Awards 2020
Elk jaar reikt de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV)…
De nieuwsbrief over boeken die je niet mag missen
Wil jij ook graag op de hoogte blijven van nieuwe boeken en leuke acties? Meld je aan en ontvang het laatste boekennieuws van A.W. Bruna Uitgevers in je inbox!
Bedankt voor je aanmelding of aangepaste voorkeuren. Je ontvangt binnen enkele minuten een e-mail waarin we je vragen je eventuele aanmelding te bevestigen. Het is mogelijk dat deze e-mail in je map ongewenste e-mail terecht komt.