5 tips om geen herfstdip te krijgen
Juist in de herfst en in de winter is het ontzettend belangrijk om energiek uit bed te stappen. Juist wanneer de ochtenden nog donker, koud en wellicht nat van de zoveelste regenbui is, is het aan jou om van jouw ochtendroutine een zonnig energiek moment te maken.
Lienke de Jong, a.k.a. Ochtendgekkie en founder van Dear Good Morning, is al 8 jaar lang haar missie aan het uitdragen: Pak de ochtend voor jezelf, sta op met een lach en merk hoe de dagen mooier, positiever en veel succesvoller worden. Met haar Journal begeleidt ze je in 10 weken tijd naar de perfecte ochtendroutine. Lienke is er volledig van overtuigd dat dit hét moment is om je te focussen op die mooie energieke ochtenden.
We vroegen Lienke om vijf tips.
1. Een positieve start
We hebben zo’n 40.000 – 60.000 gedachten per dag, waarvan 70% negatief. Juist in die periode nemen die negatieve gedachtes toe. “Pff, nog zo donker buiten ik heb geen zin” en “Oh het regent, ik draai me nog even om!” Je staat direct twee nul achter en je dag moet nog beginnen. Leer jezelf aan om elke ochtend met een positieve gedachte te starten, hoe koud, donker en moe je wellicht ook bent. Door jezelf een positieve gedachte te geven (‘Het wordt een geweldige dag’), geef je je lichaam een letterlijke oppepper.
2. Zorg voor ritme
Wij als mens zijn gewoontedieren en maken ons lichaam en gezondheid onwijs blij met een duidelijk ritme. Hoe meer ritme, hoe rustiger je bent. Zorg dus dat je elke avond rond hetzelfde tijdstip naar bed gaat en rond hetzelfde tijdstip op staat. Het zorgt ervoor dat je biologische klok gewend raakt aan een ritme en sneller meebeweegt. Het zorgt er ook voor dat je sneller je bed uit kan komen en sneller in slaap valt.
3. Zorg voor een doel
Hoe fantastisch ik de ochtenden ook vind, ik kan me voorstellen dat je nog geen idee hebt hoe jij het moet insteken. Het is daarom belangrijk om na te denken wat voor doel je hebt om energiek uit bed te starten. Is het omdat je uit een sleur wilt? Omdat je ook gewoon van het leven houdt? Je ook wel weet dat snoozen en een ochtendhumeur nog bijdragen aan een fijner leven? Maak voor jezelf een doel waarom jij met een positieve start wilt beginnen en herinner jezelf er dagelijks aan door bijvoorbeeld in de Dear Good Morning Journal te schrijven of het elke dag hardop tegen jezelf te zeggen.
4. Routine maken en vasthouden
Wat voor routines heb jij eigenlijk op de vroege morgen en met welke ben je tevreden of zou je het liefst per direct willen veranderen? Schrijf je routine eens uit en maak voor jezelf een duidelijk ochtendroutine. Denk aan: Positieve gedachte, aankledingen, bewegen, schrijven, ontbijten, douchen en klaarmaken voor de dag. Weet wat je elke ochtend wilt doen en probeer van jouw ochtendroutine 80% te doen die jij leuk vindt om te doen en 20% routines die je nodig hebt om je klaar te maken voor je werk.
5. Maak gebruik van de natuur (of help de natuur een beetje)
Ons brein houdt van leven met de natuur. Wanneer wij in de zomer wakker worden met de eerste zonnestralen op ons gezicht, toveren we gelijk een lach. Dat is heerlijk wakker worden. Juist in deze donkere maanden is het belangrijk om de natuur een beetje te helpen. Werk met een wake up light, maak direct een wandeling en snuif de natuur letterlijk op, of doe snel je lichten aan. Zo geef je je lichaam meteen een opkikker dat het weer een nieuwe dag is.
De ochtend is hét moment om even in te tunen bij jezelf. Nog geen afleiding, nog geen zorgen of stress. De ochtend biedt juist de kans om de dag volledig te maken en te voelen wat voor jou belangrijk is. Wanneer jij deze donkere periode overwint en met een energiek gevoel uit bed stapt, krijg je gelijk een shot aan dopamine! Gun jezelf die ochtend!
Meer willen weten over het creëren van een ochtendroutine? Lees het boek Dear Good Morning of ga aan de slag met de Dear Good Morning Journal om in 10 weken tijd je eigen ochtendroutine te maken.