De kracht van de overgang

Gebruik de menopauze om jezelf te (her)ontdekken
De kracht van de overgang
De kracht van de overgang

Arts en ervaringsdeskundige Suzann Kirschner-Brouns laat zien welke kansen de overgang biedt voor lichaam, geest en relaties

Samenvatting

Bewust, gezond en vol energie de menopauze door – ontdek welke kansen deze levensfase biedt voor lichaam, geest en relaties

Lichamelijke klachten zijn één kant van de overgang. Veel minder bekend en veel minder onderzocht zijn de psychische aspecten. Arts en ervaringsdeskundige Suzann Kirschner-Brouns heeft veel patiënten door de menopauze begeleid. In dit boek laat ze zien:

• hoe je jezelf (weer) leert accepteren en zelfvertrouwen krijgt;
• wat je kunt doen voor je lichamelijke en geestelijke welzijn;
• hoe je overgangsklachten kunt verlichten of zelfs voorkomen;
• hoe je in deze periode bewust met jezelf kunt omgaan;
• hoe je kunt zorgen voor gezondheid, schoonheid en geluk;
• waarom dit het juiste moment is om na te denken over belangrijke levensthema’s.

In tegenstelling tot alle vooroordelen over de menopauze kan het ook een nieuw begin zijn, met meer vertrouwen in je eigen lichaam, een nieuw begrip van schoonheid, een positief zelfbeeld en een vervuld seksleven.

Goed om te weten

  • De auteur is arts en ervaringsdeskundige
  • Haar YouTubevideo’s over de overgang zijn al meer dan 10 miljoen keer bekeken
  • In Nederland en Vlaanderen zijn zo’n 2,2 miljoen vrouwen in de overgang. Ongeveer 80 procent ervaart overgangsklachten
  • Voor lezers van Ook leuke meisjes worden vijftig, De tweede helft van je leven en Het verboden woord

Specificaties

Specificaties

ISBN: 9789400518803
NUR: 860
Type: Paperback
Auteur(s): Suzann Kirschner-Brouns
Vertaler: Jeannet Dekker
Prijs: 22,99
Aantal pagina's: 352
Uitgever: Lev.
Verschijningsdatum: 16-07-2025

Specificaties

ISBN: 9789044938340
NUR: 860
Type: E-book
Auteur(s): Suzann Kirschner-Brouns
Vertaler: Jeannet Dekker
Prijs: 12,99
Aantal pagina's: 352
Uitgever: Lev.
Verschijningsdatum: 16-07-2025
De kracht van de overgang
De kracht van de overgang
Paperback:
22,99
E-book:
12,99

Leesfragment

VOORWOORD

De meeste vrouwen staan nog midden in het leven wanneer hun hormonen beginnen te schommelen. Opeens voelen ze zich enorm onzeker en zitten met vragen waarover ze zich nooit eerder druk maakten: wat gebeurt er met me? Met mijn lichaam, mijn geest en mijn gevoelens?
Toen ik in de overgang kwam, was ik net zo verrast en beschaamd en wilde ik net zo weinig van het onderwerp weten als de meeste vrouwen van halverwege de veertig. Er gingen allerlei gedachten en zorgen door mijn hoofd: zover kan het nog niet zijn. Dadelijk lukt niks me meer, niet in mijn dagelijks leven en ook niet op mijn werk. Ben ik nu als vrouw niet langer aantrekkelijk, of zelfs onzichtbaar? Staat me een nare ziekte te wachten, een depressie of iets dergelijks? En: ga ik me ooit weer beter voelen of blijft het altijd zo?

Vooroordelen en mythes over de overgang
Het duurde vier jaar voordat ik een ‘diagnose’ kreeg die mijn talloze klachten kon verklaren. Dat was meer dan tien jaar geleden, dus we mogen aannemen dat medici inmiddels eerder de diagnose ‘overgang’ stellen, maar toch merken veel vrouwen dat artsen geen oog hebben voor de symptomen. De gangbare mening luidt immers nog altijd, ook in de geneeskunde: een vrouw die menstrueert, kan niet in de overgang zijn. Dat is al net zo’n (dom) vooroordeel als alle andere mythes waarmee deze natuurlijke, biologische levensfase van de vrouw is omgeven.
Al ruim tien jaar houd ik me als arts, medisch journalist en auteur bezig met het onderwerp overgang, en sinds 2023 doe ik dat ook op social media en mijn eigen YouTubekanaal over de gezondheid van vrouwen. Ik leg uit wat er tijdens de overgang in lichaam en geest gebeurt en dat de hormonen vaak al vijf tot zes jaar vóór de laatste menstruatie beginnen te schommelen.
Dat doe ik omdat ik niet wil dat vrouwen er in deze fase van hun leven alleen voor staan. Ik wil het vooroordeel ontkrachten dat iedere vrouw te lijden zou hebben onder zware symptomen, maar ik wil ook duidelijk maken dat zware klachten er niet per se ‘bij horen’ en dat vrouwen die daaraan lijden niet simpelweg ‘maar even moeten doorbijten’. Dat zeker niet!
Zelfs voor vrouwen die heel veel last hebben, is er tegenwoordig een ruime keuze uit middelen die hun klachten daadwerkelijk kunnen verlichten. Geen enkele vrouw hoeft vandaag de dag nog in stilte te lijden of zich van alles te ontzeggen.

Waarom de overgang kansen biedt
Met dit boek wil ik niet alleen de vooroordelen met betrekking tot de overgang ontkrachten, maar ook laten zien dat deze fase van je leven nieuwe kansen biedt. Met de menopauze komt er weliswaar een einde aan je vruchtbaarheid, maar niet aan je leven. Want in tegenstelling tot een eeuw geleden is de gemiddelde levensverwachting van vrouwen tegenwoordig 83 jaar.
Wanneer de aanmaak van bepaalde hormonen stopt, heeft een vrouw dus nog 30 tot 40 jaar voor de boeg. De overgang zelf duurt gemiddeld 5 tot 13 jaar.
Momenteel zijn er in Duitsland ongeveer negen miljoen vrouwen in de overgang. In Nederland ligt dit aantal op ruim anderhalf miljoen. Dat zijn heel veel vrouwen die blaken van levenslust en nog lang niet aan het einde van hun leven zijn.
Een feit dat wij vrouwen zelf, de maatschappij en de arbeidsmarkt niet mogen vergeten.
In tegenstelling tot vroeger beschikken we tegenwoordig over een groot aantal mogelijkheden om overgangsklachten te verminderen of zelfs helemaal te vermijden. Vrouwen moeten ook na de menopauze een aangenaam leven kunnen leiden, in goede gezondheid. Deze latere jaren bieden hun de kans om op een andere, nieuwe manier naar hun leven te kijken, naar hun gezondheid, fitheid, schoonheid, relatie of huwelijk, beroep, persoonlijke ontwikkeling, wensen en dromen, en nog veel meer.
De hormonale veranderingen zijn meer dan een vervelende fase waarvan je soms verdrietig kunt worden. Veel vrouwen zeggen dat ze pas dankzij de overgang weten wat ze willen en dat deze periode hen sterker maakt. Ook hiervoor geldt, zoals voor veel dingen in het leven: de ene deur gaat dicht, maar heel veel andere gaan open…

Gerelateerde artikelen

Hormoonregulatie via de voeding tijdens de overgang

Voor een goede hormoonregulatie tijdens de overgang is het belangrijk om op de voeding te letten. Dit zijn enkele tips voor voeding om tijdens de perimenopauze je lichaam te beschermen en je gewicht te reguleren!

Blog
Lees meer

8 tips voor meer mindfulness tijdens de menopauze

In de periode van de hormonale omschakeling zijn we sneller geïrriteerd dan ons lief is. Er zijn situaties waarin je de controle verliest of er dicht tegenaan zit. Met deze tips houd jij je hoofd koel!

Blog
Lees meer

14 tips om beter te slapen tijdens de menopauze

In de tijd van de hormonale omschakeling is het belangrijk om te weten in hoeverre je behoeften zijn veranderd en niet net te doen alsof het een kwestie van business as usual is. Met behulp van deze slaapstrategieën zorg je ervoor dat je beter in slaap komt, minder vaak wakker wordt en uitgeruster opstaat!⁠

Blog
Lees meer

Test: Hoeveel zelfempathie heb ik?

Zelfempathie en leren echt goed voor jezelf te zorgen helpen ons vrouwen tijdens de vermoeiende fase van de hormonale omschakeling weer met onszelf in balans te komen.

Blog
Lees meer