De kracht van ADHD

Verrassende inzichten in ADHD en hoe je de positieve aspecten kunt versterken
De kracht van ADHD
De kracht van ADHD
De kracht van ADHD

Fascinerende inzichten van de Zweedse psychiater én ADHD’er Anders Hansen

Samenvatting

Ken jij iemand die heel gedreven, creatief, onverschrokken, leergierig, flexibel en ondernemend is en veel doorzettingsvermogen heeft? Misschien ben je dit zelf wel? Deze positieve eigenschappen zijn typisch voor mensen met ADHD: een aandoening die over het algemeen wordt gezien als een ‘probleem’. Deze gedeeltelijk erfelijke eigenschappen waren echter essentieel voor het voortbestaan van onze voorouders. Mensen die niet de energie hadden om te jagen of zich niet konden hyperfocussen op de savanne, stierven van de honger of werden zelf een prooi.

Psychiater Anders Hansen, die ook ADHD heeft, leert je in dit boek hoe je van deze diagnose een kracht kunt maken en hoe je met de negatieve aspecten omgaat, of het nu voor jezelf is of voor je kind.

Goed om te weten

  • Fascinerende inzichten in ADHD
  • Voor de lezers van Druks van Francien Regelink en Het verstrooide brein van Gabor Maté
  • Toegankelijk populair wetenschappelijk boek dat focust op de positieve kanten van ADHD
  • Van de auteur van de internationale bestsellerHet ongelukkige brein
  • Meer dan 400.000 volwassenen in Nederland hebben ADHD

Specificaties

Specificaties

ISBN: 9789400517004
NUR: 770
Type: Paperback
Auteur(s): Anders Hansen
Vertaler: Perpetua Uiterwaal
Prijs: 22,99
Aantal pagina's: 208
Uitgever: Lev.
Verschijningsdatum: 03-04-2024

Specificaties

ISBN: 9789044936414
NUR: 770
Type: E-book
Auteur(s): Anders Hansen
Vertaler: Perpetua Uiterwaal
Prijs: 12,99
Aantal pagina's: 208
Uitgever: Lev.
Verschijningsdatum: 03-04-2024

Specificaties

ISBN: 9789046178928
NUR: 770
Type: Luisterboek
Auteur(s): Anders Hansen
Voorlezer: Louis van Beek
Prijs: 13,99
Duur: 4 uur en 52 minuten
Uitgever: Lev.
Verschijningsdatum: 04-04-2024
De kracht van ADHD
De kracht van ADHD
De kracht van ADHD
Paperback:
22,99
E-book:
12,99

Leesfragment

Voorwoord

ADHD bestaat. ADHD is geen verzonnen diagnose. Als je iets van dit boek zou moeten onthouden, is dat het wel. ADHD is een verzamelnaam voor aangeboren persoonlijkheidskenmerken die in hoge mate biologisch bepaald zijn. Persoonlijkheidskenmerken die historisch gezien tot zulke grote voordelen voor ons mensen hebben geleid dat we eigenlijk ons hele bestaan eraan te danken hebben. Vermoedelijk hebben we dankzij deze trekken Afrika verlaten om de hele wereld te koloniseren. Maar ADHD heeft niet alleen historisch voordelen met zich meegebracht, je kunt er nog steeds kracht aan ontlenen.
In dit boek laat ik zien dat ADHD eigenlijk een unieke gereedschapskist is, je moet alleen weten hoe je hem moet gebruiken.
Dit gezegd hebbende wil ik het probleem beslist niet bagatelliseren. Niemand moet denken dat die diagnose betekent dat je hele leven van een leien dakje gaat, en dat kan ik uit ervaring bevestigen omdat ik er zoveel voorbeelden van heb gezien. De diagnose ADHD is niet altijd even makkelijk.
Mijn taak als psychiater is mensen te helpen die problemen hebben ten gevolge van hun psychiatrische situatie. Dus waarom vind ik het zo belangrijk om over de positieve kanten van ADHD te praten? De eerste vijftien tot twintig jaar van een mensenleven zijn ongelooflijk belangrijk voor de vorming van het verdere leven, vooral voor de vorming van het zelfbeeld.
Voor ADHD is zelden een plaats in de moderne samenleving en al helemaal niet op school, omdat ADHD daar vaak problemen oplevert.
Leerlingen die slechter presteren dan hun klasgenoten voelen zich vaak dom en over het algemeen waardeloos; je wordt nu voor het eerst in je leven met anderen vergeleken. Ik heb in mijn werk veel te veel voorbeelden gezien van levenslange gevolgen van weinig zelfvertrouwen, en daar wil ik proberen verandering in te brengen.
Je moet vaak hard werken om de voordelen die ADHD met zich mee kan brengen te benutten. De eerste stap is meer leren over ADHD, welke positieve eigenschappen het met zich mee kan brengen en hoe je er actief aan kunt werken om deze positieve eigenschappen te versterken en ervan te profiteren. Dat is nu precies wat ik in dit boek ga doen. Maar het is geen leerboek dat alle denkbare aspecten van ADHD gaat behandelen, want dan zou ik wel duizend bladzijden nodig hebben. In plaats daarvan is het een populairwetenschappelijk boek dat één aspect van een van de meest spraakmakende diagnoses van onze tijd belicht: namelijk dat ADHD feitelijk een voordeel kan zijn, maar je moet weten ermee om te gaan.

Anders Hansen

Gerelateerde artikelen

De ultieme lifehack voor mensen met ADHD

De populaire uitdrukking lifehack is een soort truc om op verschillende manieren beter te functioneren in het leven. Voor mensen met ADHD (en eerlijk gezegd voor iedereen) is lichaamsbeweging de ultieme lifehack. In dit artikel lichten we toe waarom.

Blog
Lees meer

Dag van de Mentale Gezondheid

10 oktober is de Internationale Dag van de Mentale Gezondheid en wordt er wereldwijd aandacht besteed aan de bewustwording van mensen met mentalegezondheidsproblemen. De Mental Health Foundation staat er eveneens achter en ziet dat er echt maar één manier is om dit te doen: door met elkaar over mentale gezondheid te (blijven) praten!

Blog
Lees meer

15 non-fictieboeken om te lezen vóór je 30ste!

an je 20ste tot je 30ste maken mensen vaak enorme veranderingen mee: studeren, op jezelf wonen, een relatie, kinderen er kan van alles op je af komen. Wat het leven ook voor je in petto heeft: met deze boeken ben je er klaar voor!

Blog
Lees meer