Over het boek

In Our Missing Hearts leidt de twaalfjarige Bird Gardner een rustig bestaan met zijn liefhebbende, maar gebroken vader, een voormalige taalkundige die nu werkt als bibliothecaris bij de universiteit van Harvard. Bird stelt nooit veel vragen en probeert niet op te vallen. Zijn leven wordt al tien jaar lang geregeerd door wetten die zijn opgesteld om de ‘Amerikaanse cultuur’ te behouden, in de nasleep van jaren van economische instabiliteit en geweld. Om de vrede te bewaren en de welvaart te herstellen, mogen de autoriteiten kinderen van dissidenten verhuizen, vooral die van Aziatische afkomst, en zijn bibliotheken gedwongen boeken te verwijderen die als onpatriottisch worden beschouwd, waaronder het werk van Birds moeder, Margaret, een Chinees-Amerikaanse dichteres die het gezin verliet toen hij negen jaar oud was.

Bird kent zijn moeders werk niet en weet niet wat er met haar is gebeurd. Wanneer hij een mysterieuze brief ontvangt met alleen een cryptische tekening, gaat hij naar haar op zoek. Zijn zoektocht voert hem terug naar de vele volksverhalen die ze hem als kind heeft verteld, naar een ondergronds netwerk van bibliothecarissen, naar de levens van kinderen die zijn ontvoerd, en uiteindelijk naar New York City, waar een nieuwe daad van verzet het begin kan zijn van de broodnodige verandering.

Our Missing Hearts is een verhaal over hoe zogenaamd beschaafde gemeenschappen het meest schrijnende onrecht kunnen negeren. Het is een verhaal over de kracht   ̶  en beperkingen  ̶  van kunst om verandering teweeg te brengen, de lessen en erfenissen die we doorgeven aan onze kinderen, en hoe ieder van ons een gebroken wereld kan overleven met ons hart intact.

‘Ik begon gewoon een boek te schrijven over een moeder en een zoon, maar merkte al snel dat ik worstelde met een aantal vragen. Hoe kunnen we onze kinderen leren de wereld beter te maken als wij daar zelf niet in zijn geslaagd? Kunnen we echt het verschil maken? Voor mij gaat Our Missing Hearts over het levend houden van een gevoel van gedeelde menselijkheid in donkere, cynische en isolerende tijden, en ik hoop dat dat de lezers bijblijft.’ – Celeste Ng

Gerelateerde artikelen

5 Romans met tieners in de hoofdrol

Het lezen van romans met tieners en jong volwassenen in de hoofdrol zorgt dan ook voor een unieke leeservaring. Lees jij graag boeken met tieners en jong volwassenen in de hoofdrol? Wij hebben 5 leestips!

Blog
Lees meer

Nieuwe boeken in oktober 2022

Ben jij benieuwd naar de nieuwe boeken die in oktober bij A.W. Bruna Uitgevers verschijnen? Neem dan een kijkje op deze pagina!

Blog
Lees meer

Boekentip: Kleine brandjes overal

Boekencommunity Hebban vroeg Juliette van Wersch, uitgever van Signatuur, voor een artikel naar haar boekentip voor deze zomer.

Blog
Lees meer