Ga in gesprek met de ontvanger van dat wat je geeft
Zo is bijvoorbeeld gebleken dat artsen consequent denken dat hun patiënten minder pijn voelen dan daadwerkelijk het geval is. Als ze zelf geen pijn lijden, kunnen artsen niet volledig beseffen wat het is om zo veel pijn te hebben.
In een ziekenhuis in San Francisco maakte een gerespecteerde oncoloog zich zorgen over een patiënt. ‘Hij is geestelijk niet meer zo helder als gisteren.’ De patiënt was oud en had een gevorderde vorm van metastatische kanker. De oncoloog besloot een lumbaalpunctie uit te voeren om te zien wat eraan schortte en wellicht het leven van de patiënt te verlengen. ‘Misschien heeft hij een infectie – een hersenvliesontsteking, een hersenabces – iets wat te behandelen is.’
Geven zonder in gesprek te gaan met de ontvanger
De neuroloog van dienst, Robert Burton, had zijn twijfels. De vooruitzichten voor de patiënt waren slecht, en de punctie zou enorm pijnlijk zijn. Maar de oncoloog was nog niet bereid de handdoek in de ring te gooien. Toen Burton de kamer binnenkwam om de lumbaalpunctie uit te voeren, kwam de familie van de patiënt in verzet. ‘Alsjeblieft, niet meer,’ zeiden ze. De patiënt, die door zijn terminale ziekte te zwak was om te spreken, gaf met een hoofdbeweging te kennen dat hij de punctie niet wilde. Burton piepte de oncoloog op en legde uit dat de familie geen punctie wilde, maar de oncoloog gaf het nog niet op. Ten slotte greep de vrouw van de patiënt Burton bij de arm en smeekte hem om hen te steunen tegen het plan van de oncoloog. ‘Het is niet wat wij willen,’ pleitte de vrouw. De oncoloog was nog steeds vastbesloten de patiënt te redden. Hij legde uit waarom de punctie essentieel was, en uiteindelijk gaven de familie en de patiënt toe.
Geven hoeft niet altijd goed te zijn
Burton voerde de lumbaalpunctie uit, een moeilijke en voor de patiënt zeer pijnlijke ingreep. De patiënt kreeg een bonkende hoofdpijn, raakte in coma en overleed drie dagen later aan de kanker. Hoewel de oncoloog op zijn gebied een vooraanstaand expert was, herinnert Burton hem zich voornamelijk om wat hij me heeft geleerd over kritiekloze acceptatie van het geloof dat je “goed doet”. Je kunt het alleen maar echt weten als je het de patiënt vraagt en je met hem in gesprek gaat.