Thuis valt ook veel te beleven
Gaan je vakantieplannen niet door? Met deze 10 boeken ontsnap…
Zelden heb ik zo’n groot en indrukwekkend verhaal in zo weinig pagina’s gelezen. Takis Würger weet in zijn roman
Stella de wereldgeschiedenis, een liefdesgeschiedenis en een jaar uit het leven van Stella Goldschlag zo compact en meeslepend te beschrijven, dat je het gevoel hebt een vuistdikke roman te lezen. Een geschiedenis waarvan de auteur vindt dat we die niet mogen vergeten: de gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog. Genuanceerd werpt Würger vragen op over wat goed en wat fout is in tijden van oorlog, wie schuld heeft of slachtoffer is, wat je overhebt voor je geliefden, zelfs als dat het ongeluk of de dood van anderen betekent.
Deze vragen bleven bij mij nog lang rondzingen en tijdens zijn bezoek aan België en Nederland heeft Takis in verschillende interviews en tijdens een avond met boekhandelaren hier uitgebreid over verteld. Dat leverde interessante gesprekken op, zoals ook aan tafel bij het tv-programma Van Gils & Gasten op de VRT. Het was een intense week voor hem, maar we zijn allen trots op het resultaat.
Ik kan me dan ook volledig aansluiten bij de woorden van Daniel Kehlmann over Stella: ‘Takis Würger heeft iets onmogelijks willen doen: vertellen wat niet te vertellen is. Je begint aan dit boek met scepsis, je leest het met spanning en ontzetting, je slaat het dicht met bewondering.’
Als u meer wilt weten over de achtergrond van de roman, lees dan de vijf vragen aan de auteur of lees meer over het leven van Stella Goldschlag.