‘Samen, door één te zijn, kunnen we alles voor elkaar krijgen.’

Auteur en activist Ndaba Thembekile Zweliyajika Mandela is een uitgesproken influencer en iemand die verandering op het Afrikaanse continent en op het gebied van de internationale politiek nastreeft. Hij schreef het boek De moed om te vergeven, over de levenslessen die hij heeft geleerd van zijn grootvader, Nelson Mandela. 

Hij werd in 1982 geboren in Zuid-Afrika toen zijn grootvader Nelson Mandela al zo’n twintig jaar in de gevangenis op Robbeneiland zat. Ndaba bracht zijn vroege jeugd door in Transkei, Durban en Johannesburg, omringd door een levendige, uitgebreide familie met veel legendarische anc-activisten. Doordat Ndaba getuige was van zowel de schokkende misstanden door de apartheid als de ingewikkelde strijd om er een einde aan te maken, werd hij al op vroege leeftijd blootgesteld aan radicale idealen van democratie en verzet, en hij ontwikkelde een scherp gevoel voor politiek bewustzijn dat verder reikte dan het traangas en de politierazzia’s in de buurt waar hij in Soweto woonde.

In 1989 ontmoette Ndaba zijn grootvader voor het eerst in de Victor Verster-gevangenis. Een paar maanden later was Nelson Mandela een vrij man, en in 1993, kort voordat hij werd verkozen tot de eerste zwarte president van een democratisch Zuid-Afrika, nam Mandela Ndaba bij hem in huis, genietend van de mogelijkheid om er voor zijn kleinkinderen te zijn op een manier waarop hij er niet had kunnen zijn voor zijn zonen en dochters. Opgevoed worden door een legende bracht bepaalde uitdagingen met zich mee, maar Ndaba wist zich door een heftige puberteit te manoeuvreren en studeerde in 2009 af in politieke wetenschap en internationale betrekkingen aan de universiteit van Pretoria. Daarna begon hij zijn carrière als ervaren politiek adviseur voor de ambassade van Japan in Zuid-Afrika. Ook was hij contactpersoon voor cliënten bij een internationale vermogensbeheerdersgroep.

Ndaba en zijn neef Kweku Mandela zijn medeoprichters van Africa Rising, een non-profitorganisatie die is gericht op de constant veranderende sociaal-economische problemen waar Afrikanen van elke huidskleur, geloofsovertuiging, seksuele voorkeur en politieke overtuiging mee te maken krijgen. In de eerste tien jaar lanceerde Africa Rising projecten en mediacampagnes om aids, jeugdwerkloosheid, scholing en andere belangrijke problemen aan te pakken. Een doel voor de komende tien jaar is om ‘honderd Mandela’s te vormen’ door een leiderschapsprogramma aan te bieden dat ontstaan is rondom de regels en proactieve strategieën die Nelson Mandela belichaamde. Ndaba werd onlangs genoemd als een van bet’s ‘28 mannen die voor verandering hebben gezorgd’. Hij is vol vuur over het ontwikkelen van het continent Afrika en wil graag wereldwijd een nieuw slag van krachtige jonge Afrikanen realiseren. Hij reist veel, om te spreken over vooruitgang, eenheid en de nalatenschap van Mandela. Hij brengt zijn vrije tijd door met relaxen met vrienden, zijn familie bezoeken, en zijn kinderen opvoeden met dezelfde innerlijke overtuiging die zijn grootvader bij hem heeft ingeprent: ‘Samen, door één te zijn, kunnen we alles voor elkaar krijgen.’

 

Gerelateerde artikelen