5 onmisbare tips bij het plukken van paddenstoelen

Er is eigenlijk maar één gouden regel waar iedereen zich aan moet houden bij het zoeken naar paddenstoelen: Als je er niet honderd procent zeker van bent dat een paddenstoel eetbaar is, eet hem dan niet.

De overige regels zijn niet van levensbelang, maar zijn adviezen.

1: Ga op pad met paddenstoelenplukkers die er meer vanaf weten dan jij. Dat is de beste manier om je kennis te vergroten. Hoe meer kennis, des te meer lol je erin zult krijgen.

2: Het gevaar dat je denkt dat een paddenstoel die je gevonden hebt dezelfde is als die welke in een paddenstoelengids staat, ligt altijd op de loer voor een amateur die graag iets eetbaars wil vinden. Wanneer je in gezelschap van ervaren paddenstoelenplukkers bent, is het niet onverstandig om te vragen wat de belangrijkste kenmerken zijn van de paddenstoel die jullie gevonden hebben. Ervaren paddenstoelenplukkers hebben weleens determinatietips die niet in paddenstoelenboeken staan.

3: Meng geen onbekende paddenstoelen met paddenstoelen waar je zeker van bent. Het zou jammer zijn als je alle paddenstoelen weg moet gooien als blijkt dat er een giftige soort tussen de lekkere eetbare paddenstoelen ligt.

4: Zorg voor schone handen. Het is voldoende als je je handen aan vochtig mos afveegt. Dit gezegd hebbende, wil ik nog even kwijt dat je een giftige paddenstoel best beet kunt pakken. Je moet hem alleen niet opeten.

5: Vertrouw op jezelf. Slik niet alle antwoorden die je krijgt – ook niet van  paddenstoelendeskundigen – op vragen waarbij persoonlijke opvattingen en voorkeur een rol spelen.

Deze tips zijn afkomstig uit de Noorse bestseller De weg terug naar het leven van Long Litt Woon, een origineel en verrassend boek over hoe het paddenstoelenrijk levensvreugde en nieuwe zin gaf in een periode van rouw en verdriet. Long is naast auteur en antropologe ook paddenstoelenexpert.

Meer weten? Alle informatie over het boek vind je hier. Long kun je volgen op Twitter, Facebook en Instagram.

Wil je kans maken op een gesigneerd exemplaar van De weg terug naar het leven? Stuur dan voor 31 oktober 2018 jouw mooiste paddenstoelenfoto naar publiciteit@awbruna.nl!

 

Gerelateerde artikelen

E-bookdeals op AWBruna.nl

Lees jij graag e-books? De e-books van onze toppers zijn de komende tijd maar € 4,99 per stuk – exclusief bij awbruna.nl! Mis het niet en sla snel je slag!

Nieuws
Lees meer

Nieuwe boeken in februari 2023

Ben jij benieuwd naar de nieuwe boeken die in februari bij A.W. Bruna Uitgevers verschijnen? Lees dan snel verder!

Blog
Lees meer

Top 10 boeken van dit moment

Ben je op zoek naar je volgende geweldige boek, maar weet je niet waar je moet beginnen met zoeken? Dit zijn de top 10 meest verkochte boeken van dit moment, en ze zullen je gegarandeerd urenlang leesplezier bezorgen.

Blog
Lees meer