Een meesterstuk

Een meesterstuk
Een meesterstuk
Een meesterstuk

Een student met een passie – een kunsthandelaar zonder geweten – een Afghanistan-veteraan met een trauma – en een ontdekking die de kunstwereld op zijn grondvesten zal doen schudden…

Samenvatting

Jacques en Anton, twee oude vrienden, vinden kort na elkaar de dood. De een pleegt zelfmoord, de ander sterft twee maanden later aan een hartaanval. Een tragische samenloop van omstandigheden, naar het zich laat aanzien. In elk geval legt niemand een verband met de opzienbarende ontdekking die de twee mannen kort daarvoor hebben gedaan. Wat ook niet kan, want ze hebben hun vondst angstvallig geheim gehouden… dachten ze.

Dertig jaar later wordt op klaarlichte dag de Amsterdamse kunsthandelaar Louis Post in zijn winkel in de Nieuwe Spiegelstraat vermoord. Professor Arjen Hageveld denkt te weten waarom. Het heeft te maken met het schilderij van de relatief onbekende achttiende-eeuwse schilder Isaac Pietersz waar een van zijn studenten al maandenlang onderzoek naar doet. Een schilderij met een geheim dat de professor enkele dagen eerder met de kunsthandelaar had gedeeld.

Katja Hiemstra heeft in eerste instantie geen flauw idee hoe opzienbarend de ontdekking is die ze tijdens haar afstudeerproject heeft gedaan. Voor haar heeft het schilderij van Pietersz vooral persoonlijke waarde – het doek heeft ooit toebehoord aan haar grootvader Anton. Maar het proces dat zij onbewust in gang heeft gezet, valt niet meer te stoppen. Er staat veel op het spel, te veel, en niemand – niet in Genève, niet in St Petersburg en zeker niet in Den Haag – kan zich veroorloven te verliezen…

Goed om te weten

  • Voor de liefhebbers van Dan Brown en Jeroen Windmeijer
  • Filmisch geschreven pageturner
  • Internationale thriller: speelt zich af in o.a. Amsterdam, Sint-Petersburg, Genève en Parijs

Specificaties

Specificaties

ISBN: 9789400510234
NUR: 305
Type: Paperback
Auteur(s): Peter Römer
Prijs: 22,99
Aantal pagina's: 352
Uitgever: AW Bruna
Verschijningsdatum: 22-01-2021

Specificaties

ISBN: 9789044977349
NUR: 305
Type: E-book
Auteur(s): Peter Römer
Prijs: 9,99
Aantal pagina's: 352
Uitgever: AW Bruna
Verschijningsdatum: 22-01-2021

Specificaties

ISBN: 9789046174555
NUR: 305
Type: Luisterboek
Auteur(s):
Voorlezer: Peter Römer
Prijs: 11,99
Duur: 9 uur en 31 minuten
Uitgever: Bruna Uitgevers B.V., A.W.
Verschijningsdatum: 22-01-2021
Een meesterstuk
Een meesterstuk
Een meesterstuk
Paperback:
22,99
E-book:
9,99

Leesfragment

Anton had Jacques voor het laatst gesproken toen ze elkaar hadden ontmoet in Bodega de Posthoorn. Hij vond dat Jacques er slecht had uitgezien, maar dat kon ook invulling achteraf zijn; Jacques was nooit het voorbeeld geweest van de blozende Hollander. Hij had gesproken over de ontdekking die ze hadden gedaan, waarvan de draagwijdte veel groter was dan Anton zich kon indenken. Hij had op een bierviltje drie gelijke rechthoeken getekend met de maten erbij, en had het zonder uitleg naar hem toe geschoven. Anton had er wat meewarig naar gekeken, maar Jacques wilde het niet toelichten. ‘Niet nu, niet hier,’ had hij gezegd. Feind hört mit! Er waren volgens hem krachten aan het werk die groter waren dan zij. Hij had gesproken van het grootkapitaal en de heersende klasse die haar graaiende klauwen uitstak naar de kleine man. Oorlogsretoriek. Anton had het er benauwd van gekregen. Hij was bang dat Jacques aan het doordraaien was en wilde eigenlijk het liefst naar huis.

Maar zijn vriend had hem bij zijn arm gepakt en hem met zijn kleine troebele oogjes dwingend aangekeken. ‘Het is de vijfde colonne, Ton. Die zijn het gevaarlijkst.’

Daarna was Jacques van de aardbodem verdwenen en liet hij pas weer van zich horen via zijn kinderachtige ansichtkaarten. Blijkbaar was hij gaan geloven in een georganiseerde samenzwering. Anton had niet geweten wat hij ermee aan moest, had het weggelachen. Hij had zijn vriend niet serieus genomen.

En nu was hij dood.

 

 

Gerelateerde artikelen

De beste Nederlandse thrillers

Benieuwd wat de beste spannende boeken van eigen bodem zijn? Wij geven je 10 leestips voor thrillers die zich in ons koude kikkerlandje afspelen.

Blog
Lees meer

Wie wat bewaart…

“In vroeger tijden werd er bijna niets weggegooid…

Blog
Lees meer

Kunst of namaak?

“Wij gaan naar het museum om kunst te…

Blog
Lees meer